Τα λουκέτα συνεχίζονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Free Sunday
Τα λουκέτα συνεχίζονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τα λουκέτα συνεχίζονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Λουκέτο σε 13.000 επιχειρήσεις, κυρίως πολύ μικρές, εκτιμάται ότι θα μπει έως το τέλος του έτους σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει λόγο για σταθεροποίηση και αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εκτιμούν ότι τα «λουκέτα» θα συνεχιστούν στην αγορά και ότι πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις θα μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους στη «μαύρη» οικονομία.

Σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα

Πάντως, από την εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ προκύπτουν βελτίωση των οικονομικών δεικτών και σημάδια επιστροφής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην κανονικότητα.
Βάσει της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία MARC σε δείγμα 1.006 επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα από τις 10 έως τις 20 Ιουλίου, η αποτίμηση του α΄ εξαμήνου 2017 σηματοδοτεί τη σημαντική υποχώρηση των αρνητικών δεικτών οικονομικού κλίματος και συνδυάζεται με ιστορικό υψηλό διετίας στους δείκτες σταθεροποίησης (αύξηση κατά 9,3 μονάδες) και βελτίωσης (οριακή αύξηση κατά 1,2%) στο σύνολο των επιχειρήσεων.
Για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 5 άτομα, με υψηλό κύκλο εργασιών και με ηλικία έως 5 ετών, το άθροισμα θετικών-σταθερών αποτιμήσεων υπερβαίνει για πρώτη φορά τις αρνητικές αποτιμήσεις.
Ωστόσο, το εμπόριο, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις ηλικίας 10-15 ετών εμφανίζονται ως ο αδύναμος κρίκος, καθώς σημειώνουν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό αρνητικών αποτιμήσεων.
Παράλληλα, οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο διατηρούν αρνητικό πρόσημο, αλλά σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις από τον Φεβρουάριο του 2015. Το 47,4% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση (από 58,8%), μόλις το 10,9% βελτίωση (από 11%), ενώ μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν αναμένει καμία μεταβολή.

Έρχονται νέες περικοπές θέσεων

Το αίσθημα επιφυλακτικότητας και αναμονής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας αντανακλάται στην τάση των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε περικοπές των θέσεων εργασίας. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από εκείνων που δηλώνουν πως θα τις αυξήσουν (8,4% έναντι 4,5%).
Την ίδια ώρα το 38,1% των επιχειρήσεων θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό να κλείσει το επόμενο διάστημα (έναντι 40,3% του προηγούμενου εξαμήνου). Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μεταποιητικές παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους (πάνω από 44%) σε σχέση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Επίσης υπολογίζεται ότι η μείωση επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο θα είναι περίπου ίση με αυτήν του προηγούμενου εξαμήνου. Οι επιχειρήσεις που αναμένεται να διακόψουν τη δραστηριότητά τους είναι περίπου 12.500-13.000, κυρίως πολύ μικρές και αυτοαπασχολούμενοι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, από τα πιθανά λουκέτα των επιχειρήσεων προκύπτει υψηλός κίνδυνος απώλειας 21.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Παράλληλα, από τα ευρήματα προκύπτει ότι περίπου 7.000 συμβοηθούντα μέλη θα βρεθούν εκτεθειμένα σε συνθήκες ανεργίας. Ωστόσο, βάσει της έρευνας «διαφαίνεται πως διανύουμε μια περίοδο στην οποία οι επιχειρήσεις που θα διακόπτουν την επιχειρηματική δραστηριότητα θα είναι λιγότερες από τις νέες επιχειρήσεις που δημιουργούνται».
Από την έρευνα προκύπτει ακόμη η αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, η οποία επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το 36,4% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι αναγκάστηκε να μειώσει περιστασιακά ώρες και ημέρες εργασίας, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2017 αλλά υψηλότερο σε σχέση με τον Ιούλιο του 2016. Επιπρόσθετα, το 33,8% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα έγκαιρης καταβολής μισθοδοσίας.

Σύγκρουση Μπακογιάννη-Παπαδημητρίου για την έρευνα

Με αφορμή τα στοιχεία της έρευνας, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη σε ερώτηση που απηύθυνε προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο υπογράμμισε ότι «η μειωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών σε συνδυασμό με τις υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις οδηγούν στη συσσώρευση χρεών, στο κλείσιμο επιχειρήσεων και στη διεύρυνση της αδήλωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας».
Η βουλευτής ρώτησε τους αρμόδιους υπουργούς εάν «η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στην αγορά που οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις σε λουκέτο και δημιουργεί στρατιές νέων ανέργων» και εάν «σκοπεύει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές».
«Η κ. Μπακογιάννη προσπαθεί για μία ακόμη φορά να κάνει το άσπρο μαύρο. Επικαλούμενη την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ συμπεραίνει ότι στην αγορά εμφανίζεται αρνητικό κλίμα, όμως οι αριθμοί τη διαψεύδουν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι «η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι υπάρχουν σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υπογραμμίζει τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών. Σε ό,τι αφορά τα λουκέτα που επικαλείται η κ. Μπακογιάννη, η ίδια έρευνα σημειώνει ότι αρχίζουν να μειώνονται, προσθέτοντας πως από τα μακροοικονομικά δεδομένα και τις προβολές για την πορεία της οικονομίας (εκτίμηση για μεγέθυνση 1,5%-2%) διαφαίνεται πως διανύουμε μια περίοδο στην οποία οι επιχειρήσεις που θα διακόπτουν την επιχειρηματική δραστηριότητα θα είναι λιγότερες από τις νέες επιχειρήσεις».

Γ. Καββαθάς: Να υλοποιηθούν διαρθρωτικές αλλαγές

Την ανάγκη υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.
Μεταξύ αυτών, η ανάπτυξη των κατάλληλων χρηματοοικονομικών και αναπτυξιακών εργαλείων για την αύξηση των επενδύσεων, η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, η μείωση της φορολογίας, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους και της Δικαιοσύνης, η ενίσχυση των συνεργατικών σχηματισμών κ.λπ.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, «θα πρέπει να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εργαλεία για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ενώ «σημαντική πρωτοβουλία είναι η εξαγγελθείσα σύσταση της Αναπτυξιακής Τράπεζας». Επιπλέον, «θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και επέκταση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτόν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς επίσης και η δημιουργία, έστω και την ύστατη στιγμή, του ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για όσες επιχειρήσεις πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα και θα βελτιωθεί η ρευστότητα των τραπεζών».