Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τα αδήλωτα εισοδήματα - Free Sunday
Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τα αδήλωτα εισοδήματα

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τα αδήλωτα εισοδήματα

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία που έδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε όσους προτίθενται να αποκαλύψουν οικειοθελώς αδήλωτα εισοδήματα, μικρά ή μεγάλα, έτσι ώστε να έχουν σημαντικές εκπτώσεις.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό της ΑΔΑΕ, ήδη έχουν ανταποκριθεί 70.000-75.000 φορολογούμενοι που αποκαλύπτουν ποσά από 100.000 έως 300.000 ευρώ και έχει δηλωθεί φορολογητέα ύλη ύψους περίπου 400 εκατ., ποσό διπλάσιο από τις προσδοκίες της φορολογικής διοίκησης. Το 80% όσων εντάχθηκαν στη ρύθμιση, είχε κληθεί από την εφορία να δώσει εξηγήσεις, καθώς από τον έλεγχο που έγινε στις λίστες και στα εμβάσματα διαπιστώθηκε αναντιστοιχία δηλωθέντων και περιουσιακών στοιχείων.

Χρήση της διάταξης έκαναν και οι φορολογούμενοι στους οποίους είχε προσδιοριστεί φόρος με βάση τα ευρήματα του ελέγχου, καθώς και φορολογούμενοι που ήθελαν να τακτοποιήσουν λάθη του παρελθόντος (μικρές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις τους). Οσοι λοιπόν έσπευσαν στην εφορία το έπραξαν για να πληρώσουν λιγότερους φόρους σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα.

Από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι το συνολικό ποσό που έχουν αποδεχθεί ¨οικειοθελώς” οι φορολογούμενοι που προσήλθαν ανέρχεται περίπου στα 4 δισ. ευρώ.

Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει σε 30 ημέρες ή, διαφορετικά, να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.

Όσοι βρεθούν με αδήλωτα εισοδήματα μετά την 1η Οκτωβρίου, απειλούνται με πρόστιμα φτάνουν μέχρι και το 120%.