Ο νέος οδικός χάρτης των ιδιωτικοποιήσεων - Free Sunday
Ο νέος οδικός χάρτης των ιδιωτικοποιήσεων

Ο νέος οδικός χάρτης των ιδιωτικοποιήσεων

Σε αγώνα με αντίπαλο τον χρόνο, αλλά και πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, θα επιδοθεί και φέτος η κυβέρνηση για να επιτύχει τον απαιτητικό στόχο εσόδων, ύψους 2 δισ. ευρώ, από αξιοποίηση κρατικής περιουσίας. Στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων η προκήρυξη των διαγωνισμών για πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), του 65% της ΔΕΠΑ και του 5% του ΟΤΕ μέσα στον Μάρτιο, αλλά και η προώθηση του διαγωνισμού για το 35% των ΕΛΠΕ ή άλλης διαδικασίας αξιοποίησης του συγκεκριμένου ποσοστού. Για τον Ιούνιο προγραμματίζεται η πώληση του 17% της ΔΕΗ ή άλλης μορφής αξιοποίηση που «οδηγεί σε τουλάχιστον ίδια έσοδα».

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι ούτε το 2017 επετεύχθη ο στόχος, που είχε μπει στα 1,9 δισ. ευρώ. Και έφτασε μετά βίας τα 1,4 δισ. ευρώ, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην πώληση του ΟΛΘ και του 5% του ΟΤΕ. Προβλέπεται πως οι καθυστερήσεις θα επηρεάσουν και τα έσοδα του 2018, ενώ εκτιμάται πως στο α΄ εξάμηνο μπορεί να συγκεντρωθεί 1 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση πως θα ολοκληρωθεί το σίριαλ του Ελληνικού.

Τα επόμενα βήματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αξιοποίησης (Asset Development Plan – ADP) δημοσίευσε το ΤΑΙΠΕΔ μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Αναλυτικά, αναφέρεται βήμα προς βήμα η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί, καθώς και οι εκκρεμότητες που παραμένουν, ώστε να «κλείσει» ο στόχος από την αξιοποίησή τους.

Η αξιοποίηση των εκτάσεων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και στην Αφάντου στη Ρόδο παραμένουν τα δύο μεγάλα projects με τις σημαντικότερες εκκρεμότητες σε ό,τι έχει να κάνει με τη μεγάλη δημόσια ακίνητη περιουσία που χειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικά πάντως για τα ακίνητα, στα επόμενα βήματα, όπως αυτά περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Ταμείου, περιλαμβάνονται τα μικρότερα ακίνητα που διατίθενται σταδιακά μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τα ακίνητα των ιαματικών πηγών, οι κτιριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο, τουριστικές εγκαταστάσεις στα Καμένα Βούρλα, στις Θερμοπύλες κ.ά.

Μακρύς είναι ο δρόμος για την έναρξη εργασιών στην εμβληματική επένδυση του Ελληνικού και για το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής. Τα επόμενα βήματα είναι τα εξής:

  • Γνωμοδότηση ΚΣΔΑΔΠ επί του σχεδίου ΠΔ του ΣΟΑ (Υπουργεία / ΓΓ Δημ. Περιουσίας / Γρ. Ελληνικού)
  • Υπογραφή και διαβίβαση από προτείνοντες υπουργούς του σχεδίου ΠΔ του ΣΟΑΣΟΑ στο ΣτΕ για επεξεργασία (Υπουργεία / Γρ. Ελληνικού / ΓΓΚ / ΣτΕ)
  • Έγκριση σχεδίου ΠΔ του ΣΟΑ από το ΣτΕ (ΣτΕ)
  • Αναμόρφωση νομοθετικού πλαισίου και διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνου στο Ελληνικό (ΥΠΟΙΚ/ΕΕΕΠ/Βουλή)
  • Έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τη χωροθέτηση και την πολεοδόμηση των περιοχών ανάπτυξης και πολεοδόμησης, καθώς και για τη γενική διάταξη του Μητροπολιτικού Πάρκου (ΥΠΟΙΚ/ΥΠΕΝ/ΥΠΠΟΑ)
  • Σύσταση Φορέα Διαχείρισης των Ελεύθερων και Δημόσιων Χώρων και Εγκαταστάσεων (Υπουργείο Εσωτερικών / Βουλή)
  • Ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων από την έκταση (ΕΜΟΕ / Υπουργεία / Δημόσιοι Φορείς / ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.)
  • Διανομή δικαιωμάτων κυριότητας μεταξύ ΕΔ και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης (ΥΠΟΙΚ/ΤΑΙΠΕΔ/Επενδυτής)
  • Μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ / ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.)
  • Οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής (ΤΑΙΠΕΔ)

Για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών οι εκκρεμότητες περιλαμβάνουν:

  • Τη λήψη εγκρίσεων για τη χρονική επέκταση της ΣΑΑ από τις ευρωπαϊκές αρχές
  • Την έγκριση από ευρωπαϊκές αρχές και οργανισμούς
  • Κύρωση της Σύμβασης Παράτασης της ΣΑΑ από το ελληνικό Κοινοβούλιο
  • Οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής

Όταν ολοκληρωθεί η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, θα ξεκινήσει η πώληση του 30% των μετοχών του ΔΑΑ από το Δημόσιο, το οποίο σήμερα ελέγχει το 55%.

Για την ΕΕΣΣΤΥ ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών ορίζεται η 14η Φεβρουαρίου.

Για την ΕΥΔΑΠ δρομολογείται η πώληση του 11%. Μεταξύ άλλων, το ΑDP προβλέπει:

  • Αξιολόγηση από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο των εναλλακτικών επιλογών αξιοποίησης και επιλογή βέλτιστου τρόπου αξιοποίησης (ΤΑΙΠΕΔ)
  • Αναθεώρηση και χρονική επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας (ΕΔ/ΕΥΔΑΠ)
  • Αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας (ΕΓΥ)
  • Οι ΕΥΔΑΠ-ΕΓΥ θα προσδιορίσουν την τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΔΑΠ
  • ΕΔ-ΕΥΔΑΠ θα προσδιορίσουν το κόστος παροχής υπηρεσιών ύδατος

Τέλος, όσον αφορά την ΕΥΑΘ, πωλείται το 24% από το 74% που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ. Εκεί τα βήματα θα έχουν ως εξής:

  • Αξιολόγηση από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο των εναλλακτικών επιλογών αξιοποίησης και επιλογή βέλτιστου τρόπου αξιοποίησης (ΤΑΙΠΕΔ)
  • Αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας (ΕΓΥ)
  • Οι ΕΥΑΘ-ΕΓΥ θα προσδιορίσουν την τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ
  • ΕΔ-ΕΥΑΘ θα προσδιορίσουν το κόστος παροχής υπηρεσιών ύδατος

Για την Αφάντου στη Ρόδο, όπου προγραμματίζεται η γκολφ και τουριστική ανάπτυξη σε δύο ιδιοκτησίες, στα επόμενα βήματα, όπως αυτά αναφέρονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, είναι η δημοσίευση διοικητικής πράξης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας, κατόπιν οριστικοποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, η υπογραφή των συμβάσεων αγοραπωλησίας μετοχών και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής.

Γενικότερα ως προς την αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων, σύμφωνα με τον ν. 4389/2016 (ΦΕΚ 94/Α/2016), έχουν παραμείνει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ 91 ακίνητα. Η ιδιωτικοποίηση των ακινήτων αυτών γίνεται σταδιακά, ανάλογα με τη νομική, τεχνική και εμπορική ωριμότητά τους. Η ιδιωτικοποίηση επιτυγχάνεται είτε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών είτε μέσω συμβατικών διαγωνιστικών διαδικασιών με την υποστήριξη χρηματοοικονομικών συμβούλων. Μέρος του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ακινήτων διατίθεται μέσω του ιστότοπου www.e-publicrealestate.gr με ηλεκτρονικές δημοπρασίες.

Στα επόμενα είναι δύο συμβόλαια προς υπογραφή από το ΤΑΙΠΕΔ, για το ακίνητο Κoσκινού στη Ρόδο (e-auction VII) και το κτίριο επί των οδών Περικλέους και Κτενά στο κέντρο της Αθήνας (e-auction VII), και το άνοιγμα πρώτων προσφορών και αποτιμήσεων με σκοπό τον προγραμματισμό της β΄ φάσης του διαγωνισμού.

Για το Castello Bibelli της Κέρκυρας αναφέρονται ως επόμενα βήματα η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών και η εξέταση δυνατότητας υποβολής βελτιωμένων οικονομικών προσφορών, ενώ για το Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου ως τρέχουσα κατάσταση αναφέρεται η οριστικοποίηση των ορίων του προς αξιοποίηση ακινήτου και η διευκρίνιση καθεστώτος δασικών εκτάσεων, ενώ στα επόμενα βήματα είναι η επικαιροποίηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Επιπλέον, το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων εντός των οποίων υπάρχουν ιαματικές πηγές. Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου βρίσκεται γεωγραφικά στον Νομό Φθιώτιδας και περιλαμβάνει τα ακίνητα: Ι.Π. Θερμοπυλών, Ι.Π. Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων, Ι.Π. Camping Καμένων Βούρλων, Ι.Π. Υπάτης και Ι.Π. Πλατυστόμου. Επιπλέον, στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει το ακίνητο των Ι.Π. Κύθνου και το συγκρότημα του Υδροθεραπευτηρίου Αιδηψού.

Για τα εν λόγω ακίνητα οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, με εγκρίσεις και συντάξεις μελετών, προσλήψεις νομικών συμβούλων κ.λπ. Ξεχωριστή μνεία γίνεται για το ακίνητο της Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, για το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται εν αναμονή εξελίξεων σχετικά με χρήσεις γης, ενώ ως επόμενο βήμα αναφέρεται η ολοκλήρωση του ΕΣΧΑΔΑ.

Αυτοκινητόδρομοι

Η λήψη εγκρίσεων για τη χρονική επέκταση της σύμβασης από τις ευρωπαϊκές αρχές και η κύρωση της σύμβασης παράτασης από τη Βουλή είναι τα επόμενα βήματα για να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την πώληση του 30% του ΔΑΑ. Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, έως τον Απρίλιο πρέπει να υποβληθεί στην Ε.Ε. η νέα τιμολογιακή πολιτική του οδικού άξονα. Η Εγνατία έχει ήδη προκηρύξει δύο διαγωνισμούς για τη συντήρηση και λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου (Δυτικός και Ανατολικός Άξονας), στους οποίους θα περιληφθούν η κατασκευή και λειτουργία δύο νέων μετωπικών σταθμών διοδίων, σε Καβάλα και Στρυμoνικό. Στο προαιρετικό αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή και η λειτουργία δύο μετωπικών σταθμών (Σιάτιστας και Αρδανίου) και 42 πλευρικών σταθμών διοδίων. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει την 26η Ιανουαρίου ως ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί παράταση λίγων εβδομάδων.

ΔΕΗ - ΕΛΠΕ - ΕΥΔΑΠ

Για την πώληση του 17% της ΔΕΗ προβλέπεται η επιλογή συμβούλου και στη συνέχεια η αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ των εναλλακτικών σχεδίων για την πώληση του πακέτου. Αλλά και για τη ΔΕΠΑ προβλέπεται έναρξη αξιοποίησης του ποσοστού που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ (65%) με την πρόσληψη χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων. Όπως αναφέρεται, οι σύμβουλοι όφειλαν από τον περασμένο Δεκέμβριο να παραδώσουν μελέτη για τους τρόπους αξιοποίησης του πακέτου. Για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, ο στρατηγικός και χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα ενεργήσει ως σύμβουλος για την προκρινόμενη επιλογή αξιοποίησης και εφόσον υπάρξει σχετική απόφαση από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν έχουν αλλάξει οι ημερομηνίες υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, η οποία έχει οριστεί για τις 16 Φεβρουαρίου, και για την ΕΕΣΣΤΥ (εταιρεία συντήρησης τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού), που είναι για τις 14 Φεβρουαρίου. Στην ΕΥΔΑΠ προωθείται η πώληση του 11% από το 27% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Πρέπει όμως να υπάρξει αναθεώρηση και χρονική επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ.

Λιμάνια και μαρίνες

Τα 10 περιφερειακά λιμάνια (Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου) θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο, αφού όμως ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιοποίησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων κάθε λιμανιού.

Μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2018 αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής και πρόσληψης συμβούλων για τον διαγωνισμό αξιοποίησης του λιμένα Μυκόνου. Στο ΤΑΙΠΕΔ έχει περιέλθει όλος ο λιμένας με τρεις διακριτές δραστηριότητες (Επιβατηγός ναυτιλία, Κρουαζιέρα και Μαρίνα) και εξετάζεται ο βέλτιστος τρόπος παραχώρησης, είτε ως σύνολο είτε ως παραχώρηση καθεμιάς δραστηριότητας ξεχωριστά.

Μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2018 αναμένεται να προκηρυχθούν οι περισσότεροι διαγωνισμοί για τις 17 μαρίνες ανά την Ελλάδα που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την αξιοποίησή τους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις μαρίνες Πύλου, Αλίμου, Χίου, Θεσσαλονίκης (Αρετσού), Μυκόνου, Αργοστολίου, Ζακύνθου και Ιτέας.