Η Tesla έρχεται στην Αθήνα, αλλά η Τουρκία… παραμονεύει - Free Sunday
Η Tesla έρχεται στην Αθήνα, αλλά η Τουρκία… παραμονεύει

Η Tesla έρχεται στην Αθήνα, αλλά η Τουρκία… παραμονεύει

 

Μέχρι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του για την είδηση που «έσκασε» το τελευταίο διάστημα και προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Η Tesla Motors, η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων, έρχεται στη χώρα με σκοπό να δημιουργήσει στην Ελλάδα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης. Μάλιστα, ήδη η γραφειοκρατική διαδικασία έχει αρχίσει και το «πνευματικό παιδί» του διάσημου επιχειρηματία Έλον Μασκ φαίνεται ότι σύντομα θα αρχίσει να δραστηριοποιείται στη χώρα μας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι και η Τουρκία εποφθαλμιά ένα κομμάτι από την «πίτα» της επέκτασης των δραστηριοτήτων της Tesla.

Ισχυρό ελληνικό στοιχείο

Και αν στους περισσότερους η απόφαση της Tesla να στήσει τμήμα έρευνας και ανάπτυξης (Research and Development – R&D) στην Ελλάδα φαντάζει τουλάχιστον απρόοπτη, για τους μυημένους πρόκειται για μια… φυσιολογική εξέλιξη, δεδομένου ότι ήδη στη μητρική εταιρεία είναι ισχυρό το ελληνικό στοιχείο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ιστοχώρο electrek.co, τρεις από τους κορυφαίους σχεδιαστές ηλεκτρικών κινητήρων της Tesla, είναι Έλληνες και μάλιστα και οι τρεις είναι απόφοιτοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πρόκειται για τον κύριο σχεδιαστή των κινητήρων Κωνσταντίνο Λάσκαρη, τον μηχανικό σχεδιασμού κινητήρων αυτοκινήτων Κωνσταντίνο Μπούρχα και τον επίσης μηχανικό σχεδιασμού κινητήρων Βασίλη Παπανικολάου. Η εταιρεία έχει εκτιμήσει τις ικανότητες των Ελλήνων μηχανικών και σχεδιαστών και έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα γραφείο στην Αθήνα, προκειμένου να αξιοποιήσει ακόμα καλύτερα το εγχώριο ταλέντο.

Γραφείο έρευνας

Μιλώντας στο electrek.co, εκπρόσωπος της Tesla εξήγησε ότι η εταιρεία «δημιουργεί ένα μικρό γραφείο έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα, το οποίο θα αποτελείται από μία εξαιρετικά εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών. Αυτή η ομάδα θα επικεντρωθεί αποκλειστικά σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης για την επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογίας ηλεκτρικών κινητήρων μέσω στενής συνεργασίας με την ομάδα μας στις ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό ταλέντο στην επιστήμη της ηλεκτροκινητικής και τεχνολογικά πανεπιστήμια, προσφέροντας ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα και εξειδικευμένες δεξιότητες». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε ο ιστοχώρος, το ερευνητικό κέντρο της Tesla στην Ελλάδα αρχικά θα είναι μικρό και θα αποτελείται από περίπου δέκα μηχανικούς, ενώ σημειώνει ότι η δημιουργία του κέντρου αποτελεί ένα μέσο για την αξιοποίηση του ελληνικού ταλέντου στον χώρο της ηλεκτροκίνησης, χωρίς να χρειάζεται οι μηχανικοί να μετακομίσουν στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας, όπου βρίσκεται το αρχηγείο της Tesla. Άλλωστε, η εταιρεία ήδη αναπτύσσεται και εκτός ΗΠΑ, με τη δημιουργία γραφείων και hubs στη Βρετανία, στην Ολλανδία και στη Γερμανία.

Στο παιχνίδι και ο «Δημόκριτος»

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Tesla ήδη, μέσω θυγατρικής της στην Ολλανδία, της Tesla Motors Netherlands B.V. (της οποίας μέτοχος κατά 100% είναι η Tesla Motors), προχώρησε στη σύσταση της Tesla Greece και ενός γραφείου έρευνας και ανάπτυξης, καθώς καταχωρίστηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο η σύσταση της μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ) με έδρα το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» και διαχειριστή τον Stephan Werkman. Το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» ιδρύθηκε από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας σε φυσικές επιστήμες, με σκοπό να ενισχύσει τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, προσφέροντας υπηρεσίες θερμοκοιτίδας, στήριξης νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων και επιστημονικό περιβάλλον συνεργασίας για ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σχολιάζοντας την άφιξη της Tesla στην Ελλάδα, ο «Δημόκριτος» τόνισε ότι «επιβεβαιώνει ότι το Τεχνολογικό Πάρκο “Λεύκιππος” έχει μπει σε μια νέα περίοδο. […] Το δυναμικό τεχνολογικό οικοσύστημα που αναπτύσσεται στον “Δημόκριτο” θα έχει πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις για την περιφέρεια και τους όμορους δήμους. Η ανάγκη για χώρους είναι ήδη πολύ μεγάλη και προετοιμαζόμαστε εντατικά για την ανέγερση νέων κτιρίων που θα στεγάσουν τις εταιρείες».

Ένας «γίγαντας» στην Ελλάδα

Αν και η αρχική παρουσία της Tesla στην Ελλάδα θα είναι μικρή (αλλά ιδιαίτερα σημαντική για την εταιρεία), αυτή καθαυτή η κίνηση της δημιουργίας ενός γραφείου R&D στην Αθήνα είναι βαρύνουσας σημασίας, δεδομένου του μεγέθους της Tesla, o τζίρος της οποίας το 2017 έφτασε τα 12 δισ. δολάρια. Η εταιρεία εκτός από την κατασκευή των αυτοκινήτων της (στην παρούσα φάση κυκλοφορούν τα Tesla Model S, Model X και Model 3, ενώ σχεδιάζονται μεσαία μοντέλα, αλλά και ένας τράκτορας για μεγάλες μεταφορές) συνεργάζεται και με κολοσσούς της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως η Daimler και η Toyota, αλλά και με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Panasonic, με την οποία έχει αναπτυχθεί συνέργεια για την κατασκευή μπαταριών και φωτοβολταϊκών τόξων για οικιακή χρήση. Και μέσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνά κάποιος και την έτερη δραστηριότητα του Έλον Μασκ, το διαστημικό πρόγραμμα SpaceX, το οποίο έχει ως στόχο την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Άρη.

Ικανοποίηση Τσίπρα

Όπως προαναφέρθηκε, η άφιξη της Tesla στην Ελλάδα (μιας εταιρείας που εκτός από το μέγεθός της έχει και μεγάλο κύρος) προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από το βήμα του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Τρίπολη έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ίδρυση του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας Tesla, τονίζοντας ότι είναι το πρώτο τμήμα R&D που η επιχείρηση δημιουργεί εκτός Αμερικής και σημειώνοντας δηκτικά (καθώς προηγουμένως είχε κάνει λόγο για «εκστρατεία μηδενισμού» του έργου της κυβέρνησης) ότι η συγκεκριμένη είδηση «πέρασε στα ψιλά» τις προηγούμενες μέρες.

Τι θέλει ο Ερντογάν από τον Μασκ

Η Τουρκία επιδιώκει να μπει στο παιχνίδι της επέκτασης των δραστηριοτήτων της Tesla στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με τον CEO της εταιρείας, Έλον Μασκ, στο… σεράι του στην Άγκυρα και μάλιστα έδωσε ιδιαίτερη δημοσιότητα στο γεγονός. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, Ερντογάν και Μασκ συζήτησαν σχετικά με πιθανή συνεργασία, καθώς η γείτονα επιδιώκει να έχει κατασκευάσει δικό της ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέχρι το 2021, ενώ η Τουρκία επιθυμεί διακαώς την κατασκευή εργοστασίου της Tesla στη χώρα. Ωστόσο, για την ώρα κανένα από τα παραπάνω σχέδια δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει.