Σήμερα ανοίγει ξανά η πλατφόρμα του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» για Αττική και Νότιο Αιγαίο - Free Sunday
Σήμερα ανοίγει ξανά η πλατφόρμα του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» για Αττική και Νότιο Αιγαίο

Σήμερα ανοίγει ξανά η πλατφόρμα του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» για Αττική και Νότιο Αιγαίο

Όταν ένας υπουργός αναγκάζεται να ζητήσει συγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία στην οποία τους έχει υποβάλει το κράτος, τότε τα πράγματα είναι σοβαρά. Και όμως, αυτό ακριβώς υποχρεώθηκε να κάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης ενώπιον των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετώπισε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου για τις αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», τα οποία προκάλεσαν θύελλα διαμαρτυριών. Στο μεταξύ, σήμερα 2 Απριλίου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ενεργοποιείται εκ νέου, για την Αττική και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Κρασάρισμα με το καλημέρα 

Η έναρξη του προγράμματος συνοδεύτηκε από… κρασάρισμα, καθώς η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων (exoikonomisi.ypen.gr) κυριολεκτικά κατέρρευσε το πρωί της 13ης Μαρτίου, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατη η εξυπηρέτηση των πολιτών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), «μέσα σε λίγες ώρες έγιναν 1,5 εκατομμύρια προσπάθειες εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ήδη από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (IPs) επιχειρούσαν ταυτόχρονη είσοδο με πλήθος διαφορετικών κωδικών. Διερευνάται εάν πρόκειται για χρήση κακόβουλου λογισμικού», ενώ ο κ. Σταθάκης, μπροστά στις έντονες αντιδράσεις, αποφάσισε να παγώσει τη διαδικασία για μία εβδομάδα, λέγοντας ότι «θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τους πολίτες που υπέστησαν αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία, καθώς και να δεσμευτώ ότι η διαδικασία υποβολής αίτησης θα ομαλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, με έμφαση στην κατοχύρωση τόσο της ασφάλειας του συστήματος όσο και της διαφάνειας των διαδικασιών που σχετίζονται με την ένταξη στο πρόγραμμα».

Προβλήματα και στη συνέχεια

Ωστόσο, και η δεύτερη απόπειρα ανοίγματος του προγράμματος, στις 19 Μαρτίου, συνοδεύτηκε με νέα προβλήματα της πλατφόρμας, η οποία ήταν εκτός λειτουργίας για μεγάλα διαστήματα, καθώς και με προβλήματα στην κατάθεση των αιτήσεων, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός να στείλει επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος, με την οποία επισήμαινε ότι «τα προβλήματα με το πληροφοριακό σύστημα του νέου “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ” συνεχίζονται και σήμερα. Ζητώ από τον υπουργό ΠΕΝ, όπως την προηγούμενη εβδομάδα αποδέχθηκε την πρότασή μας για αναβολή, μόλις αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο με την υπάρχουσα κατάσταση, να εξετάσει και σήμερα τις προτάσεις που του κάνουμε: εκ νέου αναβολή και δοκιμαστική περίοδος. Είναι η μόνη λύση που θα αποκαταστήσει το αίσθημα αδικίας που ήδη υπάρχει και τον εκνευρισμό που επικρατεί».
Σημειώνεται επίσης ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Σταθάκη, λέγοντας ότι το πρόγραμμα ήταν έτοιμο από το 2015 και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν το αξιοποίησε, «με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα όσα τραγελαφικά συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες», ενώ και η ΝΔ έκανε λόγο για «φαρσοκωμωδία» και για «παροιμιώδη ανικανότητα της κυβέρνησης να τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Ζήτημα… ταχύτητας

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ίσως το πλέον σημαντικό κριτήριο για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα είναι η… ταχύτητα υποβολής της αίτησής του. Όπως μάλιστα αναφέρει ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος, «οι αιτήσεις υπάγονται στη βάση άμεσης αξιολόγησης, ήτοι αυτοτελούς αξιολόγησης της κάθε αίτησης, στη βάση της αρχής της χρονικής προτεραιότητας (first in - first out), τους διαθέσιμους πόρους και τον χρόνο ολοκλήρωσης του αιτήματος για λήψη δανείου». Έτσι εξηγείται και το κύμα των αντιδράσεων, καθώς μια αργή σύνδεση στο διαδίκτυο ή ένα σφάλμα στη σελίδα των αιτήσεων μπορεί να κρίνει αν μια αίτηση θα γίνει δεκτή ή όχι.
Στο πλαίσιο αυτό, και μετά το φιάσκο της 13ης Μαρτίου, το ΥΠΕΝ αποφάσισε η πλατφόρμα να ανοίγει σταδιακά και ανά περιφέρεια. Κατά την πρώτη εβδομάδα της λειτουργίας της για τις πέντε περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ από τις 26 Μαρτίου η πλατφόρμα άνοιξε και για τις περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης. Παράλληλα, και για να αμβλύνει τις άσχημες εντυπώσεις, αλλά και για την αναίρεση αδικιών, ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του συνολικού ποσού που έχει διατεθεί για το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», από τα 350 στα 700 εκατ. ευρώ, με στόχο να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιπλέον 10.000 πολίτες που πληρούν τα κριτήρια αλλά έχουν χαρακτηριστεί επιλαχόντες. Σήμερα 2 Απριλίου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ενεργοποιείται εκ νέου, για την Αττική και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Τι έγινε ως τώρα

Για την ιστορία, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» στις περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας. Συνολικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον 23.850 νοικοκυριά και ήδη έχουν οριστικοποιηθεί 12.338 αιτήσεις, που δεσμεύουν πόρους 120,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Άμεσης Ενίσχυσης και 37,8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ, δηλαδή συνολικά 158,5 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τις περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, έως τις 27 Μαρτίου το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί 7.459 αιτήσεις και 3.821 ενδιαφερόμενοι έχουν ξεκινήσει να καταχωρίζουν στοιχεία, χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία, σημειώνοντας ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 2.108 ωφελούμενοι, οι αιτήσεις των οποίων εκτιμάται ότι θα δεσμεύσουν το σύνολο των πόρων, με αποτέλεσμα για τη συγκεκριμένη περιφέρεια να απενεργοποιηθεί η δυνατότητα δημιουργίας νέων αιτήσεων, ενώ για τις υπόλοιπες πέντε περιφέρειες η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα συνεχίσει να ενεργοποιείται καθημερινά, από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, έως ότου δεσμευτεί το σύνολο των πόρων που τελικά θα διατεθούν. Μετά και τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος οι δικαιούχοι αυξάνονται, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, από 40.000-45.000 νοικοκυριά σε 90.000-95.000 νοικοκυριά για το σύνολο της χώρας.