Δραματική προειδοποίηση Λαγκάρντ: Ο προστατευτισμός διαλύει το παγκόσμιο σύστημα - Free Sunday
Δραματική προειδοποίηση Λαγκάρντ: Ο προστατευτισμός διαλύει το παγκόσμιο σύστημα

Δραματική προειδοποίηση Λαγκάρντ: Ο προστατευτισμός διαλύει το παγκόσμιο σύστημα

Το πολυμερές σύστημα εμπορίου κινδυνεύει με διάλυση υπογράμμισε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην πλέον δραματική έως τώρα προειδοποίησή της για τις επιπτώσεις από τη στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό και την εντεινόμενη αντιπαράθεση με την Κίνα.

«Έχουμε ένα σύστημα βασισμένο σε κοινούς κανόνες και μοιρασμένες ευθύνες, το οποίο απειλείται να διαλυθεί» είιπε η κ. Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Χονγκ Κονγκ, προσθέτοντας πως «εάν τελικά αυτό συμβεί, θα είναι μία ασυγχώρητη, συλλογική αποτυχία πολιτικής». Η επικεφαλής του Ταμείου θύμισε επίσης ότι το ελεύθερο εμπόριο, στη βάση πολυμερών συμφωνιών, συνέβαλε στο να βγουν από τη φτώχεια εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ προειδοποίησε πως οι μονομερείς ενέργειες και τα αντίποινα θα οδηγήσουν σε απώλειες θέσεων εργασίας. Κάλεσε δε τις κυβερνήσεις «να μείνουν μακριά από τον προστατευτισμό σε όλες τις μορφές τους».

Αναφερόμενη ειδικότερα στη σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως «η ιστορία δείχνει ότι οι περιορισμοί στις εισαγωγές βλάπτουν τους πάντες, ιδιαίτερα τους φτωχότερους καταναλωτές». «Όχι μόνο οδηγούν σε ακριβότερα προϊόντα και πιο περιορισμένες επιλογές, αλλά εμποδίζουν επίσης το εμπόριο να διαδραματίσει τον ουσιαστικό ρόλο του στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και στη διάδοση των νέων τεχνολογιών» παρατήρησε.

Τόνισε παράλληλα ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των παγκόσμιων ανισορροπιών είναι η χρήση δημοσιονομικών εργαλείων ή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η ομιλία της κ. Λαγκάρντ στο Χονγκ Κονγκ, έγινε μετά την συμμετοχή της στο ασιατικό οικονομικό φόρουμ (Boao Forum) στην Κίνα.

Πηγή: naftemporiki.gr