Με πλεονασματικό ΕΦΚΑ αλλά χωρίς συντάξεις - Free Sunday
Με πλεονασματικό ΕΦΚΑ αλλά χωρίς συντάξεις

Με πλεονασματικό ΕΦΚΑ αλλά χωρίς συντάξεις

Μπορεί το υπουργείο Εργασίας να ανακοίνωσε πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ ύψους 700 εκατ. ευρώ για το 2017, ωστόσο φαίνεται ότι σε αυτό οι ιθύνοντες δεν υπολογίζουν τις υπερτριπλάσιες οφειλές του ταμείου για απλήρωτες συντάξεις, μερίσματα και αναδρομικά παράνομων κρατήσεων σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους. Γεγονός που αποδεικνύει η καθυστέρηση δύο ή ακόμη και τριών ετών στην έκδοση των συντάξεων βάσει υπολογισμών του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

Σύμφωνα με αυτούς, περισσότερες από 220.000 συντάξεις και εφάπαξ βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με τον χρόνο αναμονής να κυμαίνεται στα δύο χρόνια για τις περισσότερες υποθέσεις και να φτάνει ακόμη και τα τρία στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης αλλά και χιλιάδων επικουρικών συντάξεων. Κατάσταση που έχει φέρει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους σε δραματικό αδιέξοδο, ενώ δημιουργεί προσκόμματα και στην ούτως ή άλλως δύσκολη τέταρτη αξιολόγηση.

Παράλληλα, παρά τις προσπάθειες διεκπεραίωσης νέων αιτήσεων υπό την πίεση και των εκπροσώπων των πιστωτών, το πρόβλημα φαίνεται πως επιδεινώνεται εξαιτίας της κατάργησης της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.

Στην τελευταία, επικαιροποιημένη έκδοση του τρίτου μνημονίου υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αναφορικά με την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και κατ’ επέκταση την υποχρέωση έκδοσης του συνόλου των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης έως τον Ιούνιο του 2018.

Για παράδειγμα, προβλέπεται ότι έως το τέλος Απριλίου θα πρέπει το ΕΤΕΑΕΠ να έχει προχωρήσει στην έκδοση τουλάχιστον 13.800 συντάξεων από αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 έως 31/12/2016, κάτι που εκτιμάται ότι δεν θα επιτευχθεί. Τα περιθώρια στενεύουν και αναφορικά με τις αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ, ο οποίος παραμένει χωρίς διοικητή για περισσότερο από έναν μήνα.

Σημειώνεται ότι οι οφειλές του ΕΦΚΑ σήμερα ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ και αφορούν συνοπτικά πάνω από 100.000 κύριες συντάξεις και 120.000 επικουρικές. Η αναμονή για συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση φτάνει ακόμη και τα τέσσερα χρόνια.

Οι οφειλές αφορούν επίσης περισσότερα από 40.000 εφάπαξ και 10.000 μερίσματα, την επιστροφή των εισφορών υγείας, αλλά και τον συμψηφισμό από τις επιπλέον καταβληθείσες εισφορές.

Ο κατάλογος των οφειλών του ΕΦΚΑ περιλαμβάνει επίσης την καταβολή επιπλέον ποσών σε χιλιάδες συντάξεις που εκδόθηκαν από 1/7/2015 έως 12/5/2016, αλλά και τα αναδρομικά για περίπου 200.000 επικουρικές συντάξεις (άνω των 300 ευρώ το 2011) κυρίως των ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ, των ναυτικών πρακτόρων και του επικουρικού του ΙΚΑ.

Τέλος, οι οφειλές περιλαμβάνουν την επιστροφή των παράνομων κρατήσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις –με άθροισμα συντάξεων (κύριων και επικουρικών) άνω των 1.300 ευρώ– μέχρι 1/6/2016. Τα ποσά των επιστροφών, για το διάστημα από 1/6/2016 έως σήμερα, ανέρχονται μέχρι και τα 1.800 ευρώ για κύριες και μέχρι τα 900 ευρώ για επικουρικές συντάξεις.

Η σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΕΝΔΙΣΥ, τους υποψήφιους συνταξιούχους σε περιθωριοποίηση, δεδομένου ότι αναγκάζονται να ζουν με τις χαμηλές προσωρινές συντάξεις.

Με τους συνταξιούχους σε αυτή την κατάσταση, από τον ΕΝΔΙΣΥ τονίζουν ότι ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες εγκύκλιοι για διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων, ενώ δεν υπάρχει η αναγκαία μηχανογραφική εφαρμογή μετά την ένταξη των ταμείων στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου.

Έτσι, εδώ και 23 μήνες από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου εξακολουθούν και δεν βγαίνουν πράξεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση του εφάπαξ και στη συνέχεια η έκδοση των ψαλιδισμένων επικουρικών συντάξεων. Ήδη πολλοί υποψήφιοι συνταξιούχοι έχουν καταθέσει εξώδικα για την παράνομη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων, ενώ το ΕΝΔΙΣΥ σχεδιάζει να προσφύγει σε ένδικα μέσα.

Εν τω μεταξύ, καθυστέρηση υπάρχει και στην έκδοση των νέων ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ με τις εισφορές Μαρτίου 2018 των μη μισθωτών και τον συμψηφισμό των εισφορών του 2017 και τα ειδοποιητήρια αναμένεται να αναρτηθούν προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, οπότε εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο και το σύστημα.

Σε αυτά θα περιλαμβάνονται οι εισφορές Μαρτίου 2018 και το τελικό αποτέλεσμα των συμψηφισμών με τις καταβλητέες εισφορές του 2017. Όσοι μη μισθωτοί δήλωσαν το 2016 επιπλέον εισόδημα από το 2015 πρέπει να πληρώσουν το επιπλέον ποσό που τους αναλογεί σε εισφορές σε πέντε δόσεις. Το πλήθος των δόσεων ξεκινά τον Μάιο και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο (πληρώνονται οι εισφορές Αυγούστου). Η τελευταία δόση είναι πληρωτέα μέχρι 30/9/2018.

Αντίθετα, όσοι δήλωσαν το 2016 μικρότερο εισόδημα από το 2015, θα λάβουν εφάπαξ επιστροφή χρημάτων από τον ΕΦΚΑ στον τραπεζικό τους λογαριασμό εντός διμήνου από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.