Ο ΣΥΡΙΖΑ προστατεύει τους Αυστριακούς φορτηγατζήδες από τον ανταγωνισμό των… Ελλήνων - Free Sunday
Ο ΣΥΡΙΖΑ προστατεύει τους Αυστριακούς φορτηγατζήδες από τον ανταγωνισμό των… Ελλήνων
Οι αυστριακοι και γερμανοί μεταφορείς λόγω Σεγκεν δεν έχουν τις αναμονές στα σύνορα που έχουν οι Έλληνες συνάδελφοι τους περιμένουν, όπως εδώ στους Ευζώνους

Ο ΣΥΡΙΖΑ προστατεύει τους Αυστριακούς φορτηγατζήδες από τον ανταγωνισμό των… Ελλήνων

Ένα τυφλό αντιπολιτευτικό στη ΝΔ μένος δείχνει να κυριαρχεί όλο και πιο πολύ στην καθημερινή πολιτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πολιτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και τα στελέχη τα οποία έχει διορίσει η κυβέρνηση σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις του κρατικού μηχανισμού επιλέγουν να καθορίζουν τη θέση τους με βάση την αντίθεση στις θέσεις που εκφράζει η ΝΔ –όποιες κι αν είναι αυτές–, με αποτέλεσμα πολιτικές συμπεριφορές που αγγίζουν τη γελοιότητα, με ανταμοιβή ένα μονόστηλο στην «Αυγή» ή στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ή μια ανάρτηση στο left.gr.

Απαραίτητη για τη συνταγή είναι η καταγγελία για ακροδεξιά στροφή της ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τελευταίο κρούσμα του πολιτικού παραλογισμού στον οποίο έχει οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπει τα ποσοστά του να καταρρέουν, ήταν στις 4 Ιουλίου η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το «πακέτο κινητικότητας», το οποίο αφορούσε την προσαρμογή του ευρωπαϊκού πλαισίου στις εξελίξεις στον κλάδο των μεταφορών, που καλύπτει τις μεταφορές με λεωφορεία και φορτηγά.

Η ψηφοφορία αφορούσε τις προτάσεις:

  • • για την τροποποίηση του κανονισμού όσον αφορά ελάχιστες απαιτήσεις ως προς τα ανώτατα όρια για τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο οδήγησης, κατώτατα όρια για τα διαλείμματα και περιόδους ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης,
  • • για τον κανονισμό όσον αφορά τον εντοπισμό μέσω ταχογράφων,
  • • για την τροποποίηση της οδηγίας όσον αφορά τις απαιτήσεις επιβολής και τη θέσπιση ειδικών κανόνων για την απόσπαση οδηγών στον τομέα των οδικών μεταφορών.

Ο Κούλογλου καταγγέλλει τον Μητσοτάκη για ακροδεξιά στροφή…

Αμέσως μετά την ψηφοφορία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου με προσωπική του ανακοίνωση κατήγγειλε τη… νέα ακροδεξιά στροφή του κ. Μητσοτάκη, αυτή τη φορά «στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα», ενώ, αντίθετα, ενημέρωσε ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –οι τρεις από τους έξι που του έχουν απομείνει δηλαδή– ψήφισαν «υπέρ της διατήρησης του (ημερήσιου) 8ώρου και του (εβδομαδιαίου) 48ώρου» και ότι η ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Καϊλή «στην τροπολογία για το όριο των 48 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως απείχε».

«Η ακροδεξιά στροφή του κ. Μητσοτάκη επεκτείνεται και στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο πρόεδρος της ΝΔ φαίνεται ότι ακολουθεί τον ακροδεξιό Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, που ζήτησε 12 ώρες εργασίας» δήλωσε ο κ. Κούλογλου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου, ΝΔ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν τις τροπολογίες:

  • • ώστε να μην ξεπερνούν ημερησίως οι ώρες εργασίας το 8ωρο,
  • • για να μην ξεπερνούν τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως,
  • • για να μην ξεπερνούν τις 80 ώρες εργασίας για δύο διαδοχικές εβδομάδες,
  • • για διάλειμμα 60 λεπτών ύστερα από 4,5 ώρες οδήγησης.

 

Κυβερνητικό «ναι» στις νέες ρυθμίσεις

Οι συγκεκριμένες τροπολογίες, τις οποίες έναν μήνα νωρίτερα είχε υπερψηφίσει η Επιτροπή Μεταφορών & Τουρισμού (TRAN) του Ευρωκοινοβουλίου, είχαν χαρακτηριστεί από τη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαιρετικά σημαντικές για τη χώρα μας.

Μάλιστα, η πρώτη γραμματέας της αντιπροσωπείας, μία εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία, διαβιβάζοντας στους ευρωβουλευτές το έγγραφο με τις θέσεις της χώρας, της κυβέρνησης δηλαδή, έγραφε ότι «επισημαίνεται η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η χώρα μας σε αυτό το νομοθετικό πακέτο».

Στο έγγραφο, το οποίο υπέγραφε ο αρμόδιος για τις μεταφορές υπάλληλος της ελληνικής αντιπροσωπείας, αναφερόταν η πλήρης συμφωνία της Ελλάδας με τις προτεινόμενες νέες ρυθμίσεις, για τις οποίες αναφερόταν ότι ενίσχυσαν την ευελιξία και τον ανταγωνισμό στον κλάδο, και πρότειναν στους ευρωβουλευτές την υπερψήφισή τους.

 

Υπέρ των ρυθμίσεων η ομοσπονδία των φορτηγών

Αλλά δεν ήταν μόνο η κυβέρνηση που είχε ταχθεί υπέρ των τροπολογιών αλλά και η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), η οποία είχε εκδηλώσει τη συμφωνία της αμέσως μετά την υπερψήφιση των τροπολογιών από την Επιτροπή Μεταφορών & Τουρισμού, της οποίας μέλος είχε διατελέσει και ο κ. Κούλογλου.

«Η ΟΦΑΕ στηρίζει την έγκριση των προτάσεων της επιτροπής TRAN από την Ολομέλεια, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έναρξη των τελικών διαπραγματεύσεων θα λειτουργήσει εις βάρος του κλάδου των οδικών μεταφορών και την αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά» ανέφερε η ΟΦΑΕ σε ανακοίνωσή της, η οποία εκδόθηκε μετά τη διαδικασία στην Επιτροπή Μεταφορών & Τουρισμού.

Όμως τελικά οι συγκεκριμένες τροπολογίες καταψηφίστηκαν από την Ολομέλεια, με αποτέλεσμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από την ανακοίνωσή του, να πανηγυρίζει, γιατί καταψηφίστηκε μια σειρά ρυθμίσεων για τις μεταφορές τις οποίες υποστήριζαν τόσο η κυβέρνησή του όσο και οι επίσημοι φορείς του κλάδου των μεταφορών.

Οι πανηγυρισμοί του κ. Κούλογλου προκάλεσαν την απάντηση της ΟΦΑΕ, η οποία απέδωσε τη θέση του στην προσπάθεια για «δημιουργία εντυπώσεων από πλευράς του, προκειμένου να διατηρήσει την έδρα του στην Ευρωβουλή!».

Η ΟΦΑΕ, μάλιστα, κατέρριπτε τον βασικό ισχυρισμό του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα οι ιδιοκτήτες φορτηγών και τουριστικών λεωφορείων δημοσίας χρήσης «στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι και οδηγοί των ιδιόκτητων οχημάτων τους και υπόκεινται στις διατάξεις του κανονισμού ωρών οδήγησης και ανάπαυσης (ΕΚ 561/2006), ακριβώς όπως και οι μισθωτοί οδηγοί βαρέων οχημάτων» και η εφαρμογή των ρυθμίσεων θα είχε ως αποτέλεσμα «τη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών εργασίας των ίδιων των οδηγών βαρέων οχημάτων».

Όμως παράλληλα η ΟΦΑΕ επισημαίνει ότι η καταψήφιση καθυστερεί την εφαρμογή ρυθμίσεων «οι οποίες αποσκοπούν στην ευελιξία των οδικών μεταφορών και κατά συνέπεια του διεθνούς εμπορίου, στην ίση και δίκαιη μεταχείριση των οδηγών από τις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα».

Πρακτικά, δηλαδή, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο τους απέτρεψαν την εφαρμογή ρυθμίσεων που θα επέφεραν «μια δίκαιη μεταχείριση των οδηγών από τις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα».

 

Ποιος κέρδισε από την καταψήφιση;

Στην ευελιξία την οποία ζητούσαν οι Έλληνες αυτοκινητιστές ώστε «να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό» απέδωσε την υπερψήφιση της τροπολογίας από τους ευρωβουλευτές της η ΝΔ, η οποία χαρακτήρισε «ανοησίες» την ανακοίνωση του κ. Κούλογλου, επισημαίνοντας ότι «προφανώς ο κ. Κούλογλου και ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσαν να ψηφίσουμε την τροπολογία κατά της ευελιξίας που στηρίζει τα συμφέροντα Γερμανών και Αυστριακών οδηγών».

Όπως επισήμανε στην ανακοίνωσή της η ΟΦΑΕ, «το αποτέλεσμα αυτό δημιουργεί χρονική καθυστέρηση στην επίσημη υιοθέτηση προτάσεων από το Ευρωκοινοβούλιο, η οποία λειτουργεί εις βάρος του κλάδου των οδικών μεταφορών, καθώς η υιοθέτηση νέων, πιο σαφών και δίκαιων κανόνων αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς».

Πρακτικά, η καταψήφιση των νέων ρυθμίσεων παρατείνει ευνοϊκό σημερινό καθεστώς στις ευρωπαϊκές μεταφορές για τους Γερμανούς και τους Αυστριακούς οδηγούς, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη ότι «ακολουθεί τον ακροδεξιό Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς».