Πιτσιόρλας: Η υψηλή φορολογία ενισχύει τους γείτονες και καταστρέφει την οικονομία της Β. Ελλάδας - Free Sunday
Πιτσιόρλας: Η υψηλή φορολογία ενισχύει τους γείτονες και καταστρέφει την οικονομία της Β. Ελλάδας

Πιτσιόρλας: Η υψηλή φορολογία ενισχύει τους γείτονες και καταστρέφει την οικονομία της Β. Ελλάδας

Καταστροφικός για τον ιστό της οικονομίας της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας είναι ο έντονος φορολογικός ανταγωνισμός από τις γειτονικές χώρες, ο οποίος προσδιορίζει καθοριστικά τα δρώμενα στην οικονομία της Θεσσαλονίκης, δήλωσε από το βήμα αναπτυξιακού συνεδρίου που οργανώνει το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας.

«Είναι και σχέδιο των γειτόνων μας αυτό, δεν συμβαίνει απλά τυχαία. Καλά κάνουν (οι γείτονες) να προσπαθούν να εξουδετερώσουν τα πλεονεκτήματα που έχει λιμάνι της Θεσσαλονίκης», είπε ασκώντας συγχρόνως κριτική στο τρόπο πρόσληψης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας την τελευταία 20ετία, την οποία χαρακτήρισε χαμένη ενώ έκανε λόγο για δεδομένους αρνητικούς όρους για την επόμενη.

«Η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας ενεπλάκη σε αντιπαραθέσεις άγονες,μας έπιασε το υπερφίαλο μας με το κέντρο των Βαλκανίων και δεν αντιληφθήκαμε το νέο ανταγωνιστικό πεδίο που ανοίγεται, μας οδήγησε να χάσουμε 20 χρόνια και να δημιουργήσουμε αρνητικούς όρους για τα επόμενα.

»Αυτή τη στιγμή τρέχουν τρία πράγματα: η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, του αεροδρομίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την οποία εύχομαι να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να ετοιμάσουμε πρωτοβουλίες και έργα γύρω απ' αυτά τα τρία θέματα, που να αναδεικνύουν τη θέση της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας στο πεδίο των συνδυασμένων μεταφορών και της επαφής με Ευρώπη, να μπούμε στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους. Στην περίπτωση της επιδιωκόμενης θαλάσσιας σύνδεσης με τη Σμύρνη για παράδειγμα, αν τα καταφέρουμε, θα διοχετευτεί τεράστια κίνηση φορτηγών και εμπορευμάτων δια της Θεσσαλονίκης. Σε μία περίοδο που τόσο χρήματα δίνονται από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το "Μάρκο Πόλο", η Ελλάδα θα έπρεπε να πάρει μεγάλες πρωτοβουλίες. Δεν μπορούμε να μείνουμε έξω. Να θέσουμε τέτοιου είδους προτάσεις στο τραπέζι», είπε ο κ. Πιτσιόρλας ενώ επεσήμανε  ότι αν δεν καταφέρουμε να απαντήσουμε στον ανταγωνισμό και δεν συνειδητοποιήσουμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις διεθνείς συγκρούσεις στην περιοχή μας προς όφελός μας, τότε δεν θα κάνουμε τίποτα.