Λούκα Κατσέλη: Οι τρεις προϋποθέσεις για την άρση των capital controls - Free Sunday
Λούκα Κατσέλη: Οι τρεις προϋποθέσεις για την άρση των capital controls

Λούκα Κατσέλη: Οι τρεις προϋποθέσεις για την άρση των capital controls

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», οι τρεις προϋποθέσεις, εκ των οποίων η πρώτη έχει ήδη εκπληρωθεί, είναι οι εξής: 

  • Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
  • Η απεξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ακριβή χρηματοδότηση (ELA) και η επιστροφή στα κανονικά, και πιο φτηνά, κανάλια παροχής ρευστότητας της EKT.
  • Η εμπέδωση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που «θα επιφέρει επανάκτηση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων».
Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η κ. Κατσέλη υπενθύμισε ότι «από το 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει σήμερα στο 42%».

«Χρειάζεται να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες που αναγκαστικά θα εμπλέξουν και εταιρείες διαχείρισης δανείων και αναδιαρθρώσεων επιχειρήσεων»

»Αν η διαχείρισή τους γίνει με αποτελεσματικό τρόπο, τότε θα απελευθερωθούν κεφάλαια, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών και θα διοχετευθούν για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων.» κατέληξε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.