Αύξηση 20% στο πετρέλαιο θέρμανσης - Free Sunday
Αύξηση 20% στο πετρέλαιο θέρμανσης

Αύξηση 20% στο πετρέλαιο θέρμανσης

Στο 1,14 ευρώ το λίτρο εκτιμάται ότι θα είναι η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πετρελαϊκών Εταιρειών (ΣΕΕΠΕ), Ρομπέρτο Καραχάννα, η τιμή από 512 ευρώ το χιλιόλιτρο που ήταν τον Μάιο, έχει αυξηθεί στα 696 ευρώ το χιλιόλιτρο λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών.

Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε 6 έως 8 σεντ το λίτρο συγκριτικά με το Μάιο, ενώ εάν η σύγκριση γίνει με πέρυσι τον Οκτώβριο, η φετινή τιμή διανομής είναι 20% ακριβότερη.
Οι ποσότητες που εντόπισαν οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην αγορά καυσίμων ανέρχονται στους 650.000 τόνους αφορολόγητου πετρελαίου.

Η ΑΔΑΕ, παρεμβαίνει για πρώτη φορά στο θέμα της νοθείας, εντοπίζοντας από τους ελέγχους στο σύστημα εισροών –εκροών παραβατικότητα 15,9% ενώ κατά τον ποιοτικό έλεγχο βρέθηκε ένα ποσοστό 10,1% ακατάλληλο και από αυτό, το 90% αφορούσε τελωνειακές παραβάσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Καραχάνα, τα έσοδα που χάνονται από την παραβατικότητα στο πετρέλαιο κίνησης υπολογίζονται με μετριοπαθείς υπολογισμούς από 125 έως 255 εκατομμύρια ευρώ.

Η πτώση άγγιξε το 40% , αφανίζοντας 3.000 πρατήρια αλλά και εταιρείες καθώς από το 2008 μέχρι σήμερα ο κλάδος έχασε ετήσιο τζίρο 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ίδιο διάστημα εκτινάχθηκε και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο οποίος από 21 ευρώ έφτασε τα 280 ευρώ ενώ την τελευταία δεκαετία, η κατανάλωση από 11,4 εκατ. τόνους κατανάλωσης, ετησίως, έχει υποχωρήσει σε 6,9 εκατομμύρια τόνους ενώ εφέτος η αγορά καυσίμων εκτιμάται ότι θα κλείσει με μείωση 6%, ενώ πέρυσι η πτώση ήταν οριακή.

Νοθεία γίνεται με την παράνομη διακίνηση του βιομηχανικού υγραερίου, το οποίο διατίθεται ως υγραέριο κίνησης καθώς στο πρώτο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι 60 ευρώ ο τόνος, στο δε δεύτερο 430 ευρώ.

\