Οι 120 δόσεις και οι χαμένες ευκαιρίες - Free Sunday
Οι 120 δόσεις και οι χαμένες ευκαιρίες

Οι 120 δόσεις και οι χαμένες ευκαιρίες

Μετά από πολλά μπρος-πίσω, διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και πολλές παρεμβάσεις στην πλατφόρμα, εδώ και περίπου έναν χρόνο επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν στη διάθεσή τους τη ρύθμιση των 120 δόσεων ή, όπως επισήμως ονομάζεται, τη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, μέσω της οποίας μπορούν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. τράπεζες).

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους και μέσω της οποίας γίνονται οι ρυθμίσεις έχει απλοποιηθεί σημαντικά, τα πράγματα μόνο ρόδινα δεν μοιάζουν για τους χιλιάδες επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται στα… κόκκινα.

Σανίδα σωτηρίας

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ήρθε για να καλύψει τα κενά και τις αδυναμίες που είχαν αφήσει από το παρελθόν οι ρυθμίσεις των 12 ή 24 δόσεων και να προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας σε επιχειρήσεις που θεωρούνται βιώσιμες, καθώς, μεταξύ άλλων, μέσω του μηχανισμού αυτού ρυθμίζονται οφειλές νομικών προσώπων με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φυσικών προσώπων με πτωχευτική ικανότητα που δημιουργήθηκαν έως και τις 31/12/2017 και είναι άνω των 20.000 ευρώ, στο πλάνο αποπληρωμής περιλαμβάνονται και τρέχουσες ενήμερες ρυθμίσεις, παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης έως και σε 120 δόσεις οφειλών προς το Δημόσιο και «κουρεύει» πρόστιμα και προσαυξήσεις, προς το Δημόσιο, αλλά και οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα, δίνοντας στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες ανάσα και δυνατότητα επιβίωσης.

Ρύθμιση και για μικρές οφειλές

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων μικροοφειλών σε εφορία και ταμεία για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και για ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Οι πληροφορίες θέλουν το σχέδιο να στηρίζεται στη λογική του εξωδικαστικού μηχανισμού, να απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε μισθωτούς και συνταξιούχους με ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης των 3.000-5.000 ευρώ και να αφορά πλάνο εξόφλησης σε 36 έως και 120 δόσεις. Αναμένεται να παρουσιαστεί στους δανειστές μέσα στον Νοέμβριο και, αν όλα πάνε καλά, να έρθει στη Βουλή ως σχέδιο νόμου μέχρι το τέλος του έτους. Οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να θέτει συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούν όσοι θα επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, ενώ ο στόχος είναι από τη μια η αύξηση των εσόδων και από την άλλη η δημιουργία ρεύματος αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, μικρών και μεγάλων.

Μεγάλες καθυστερήσεις

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι όσο ρόδινα θα ήθελε να τα παρουσιάσει η κυβέρνηση. Κι αυτό διότι άνθρωποι της αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε η FS, παρ’ ότι αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού, επισημαίνουν ότι υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση και εφαρμογή του, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτόν να έχουν ήδη «στεγνώσει» και να αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και σε μια τέτοιου είδους ευεργετική ρύθμιση. Προσθέτοντας, δε, στη συνάρτηση και την υπερφορολόγηση την οποία υφίστανται, η εικόνα γίνεται ακόμα πιο σκοτεινή. Υπενθυμίζεται εδώ, προς αποφυγή παρανοήσεων, ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός απευθύνεται σε ζημιογόνες επιχειρήσεις με προϋπόθεση για την ένταξή τους θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά την τελευταία χρήση ή σε δύο από τις τρεις τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.

Τα πρώτα στοιχεία

Σύμφωνα με το capital.gr, στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2017 έως τον Σεπτέμβριο του 2018 35.405 επιχειρήσεις ξεκίνησαν τη διαδικασία, 7.379 πέρασαν το στάδιο της επιλεξιμότητας, 1.487 υπέβαλαν αιτήσεις διαπραγμάτευσης (468 διμερή διαπραγμάτευση, 1.019 διαπραγμάτευση με περισσότερους πιστωτές), 629 επιχειρήσεις πήραν βεβαίωση πληρότητας και 380 ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση με πολλούς πιστωτές. Μέχρι στιγμής, 70 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ρυθμίζοντας επιτυχώς τα χρέη τους. Επίσης, 15.890 ελεύθεροι επαγγελματίες ξεκίνησαν τη διαδικασία, 9.486 πέρασαν το στάδιο της επιλεξιμότητας, 1.972 υπέβαλαν αίτηση, ενώ από αυτές τις αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς 163 με χρέη προς ΑΑΔΕ και 155 προς ΚΕΑΟ (συμπεριλαμβάνονται αιτήσεις που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και με τους δύο πιστωτές). Τέλος, 778 αγρότες ξεκίνησαν τη διαδικασία, 556 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα, 65 αιτήσεις υποβλήθηκαν, ενώ 4 ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη ρύθμιση προς ΑΑΔΕ και 3 προς ΚΕΑΟ (συμπεριλαμβάνονται αιτήσεις που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και με τους δύο πιστωτές). Από τα στοιχεία φαίνεται ότι, παρ’ ότι η διαδικασία έχει πάρει μπρος, τα πράγματα κινούνται αργά.

Μητσοτάκης: Δεν αρκεί να αντιγράφεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το σχόλιο του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για τα σχέδια της κυβέρνησης περί ρύθμισης 120 δόσεων και για μικρές οφειλές μισθωτών και συνταξιούχων ήταν αρκούντως δηκτικό. «Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων που φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση… Δεν αρκεί να θέλεις να αντιγράφεις, πρέπει να μπορείς και να το υλοποιείς» έγραψε ο κ. Μητσοτάκης στο Twitter, υπενθυμίζοντας ότι από το βήμα της ΔΕΘ είχε δεσμευτεί ότι «θα καθιερώσουμε νέα ενιαία ρύθμιση οφειλών, 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ τον μήνα», ενώ η κυβέρνηση τόνισε ότι επιδιώκει τη συγκεκριμένη ρύθμιση πολύ πριν από την πρόταση Μητσοτάκη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η δόση των 20 ευρώ τον μήνα είναι πολύ μικρή. Να σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί έχουν ούτως ή άλλως εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη μεγάλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα και στους στόχους που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα.