Ντάισελμπλουμ: Οι Έλληνες έχουν ένα δίκιο για τις συντάξεις - Free Sunday
Ντάισελμπλουμ: Οι Έλληνες έχουν ένα δίκιο για τις συντάξεις

Ντάισελμπλουμ: Οι Έλληνες έχουν ένα δίκιο για τις συντάξεις

Η Ελλάδα έχει κάποιο δίκιο να ζητά να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων, υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο προσωπικό του blog αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι Έλληνες έχουν ένα δίκιο όταν λένε ότι το μέτρο δε έχει διαρθρωτικό αντίκτυπο στο συνταξιοδοτικό σύστημα».

Ο Ντάισελμπλουμ, επιχειρεί να καταδείξει πως τα συνταξιοδοτικά συστήματα άλλων χωρών της Ευρώπης και όχι της Ελλάδαςείναι αυτά που χρειάζονται προσοχή, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας, όπως υποστηρίζει.

Στο κείμενο με τίτλο «Ποιων οι συντάξεις θέλουν προσοχή;», ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αφού περιγράψει το θέμα με την περικοπή ή μη των συντάξεων στην Ελλάδα που θα τεθεί στο Eurogroup, εξηγεί ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα είχε στόχο να κάνει βιώσιμο το σύστημα.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά σε αυτόν τον τομέα. Έχουν κλείσει πολλές "παρακάμψεις" για πρόωρη συνταξιοδότηση, ότι η θεσμοθετημένη ηλικία συνταξιοδότησης θα πάει στα 76, οι συνταξιούχοι τώρα πληρώνουν επίσης για ασφάλεια υγείας. Ένας νέος υπολογισμός συνδέει μελλοντικά οφέλη με τις προηγούμενες συνεισφορές. επιδόματα όπως το ΕΚΑΣ σταδιακά καταργούνται», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και προσθέτει ότι πλέον η συζήτηση αφορά στην ομάδα των συνταξιούχων που εντάχθηκαν στο σύστημα πριν τη μεταρρύθμιση του 2016.

«Πρέπει οι συντάξεις τους να προσαρμοστούν προς τα κάτω, σύμφωνα με τη νέα φόρμουλα;» είναι το ερώτημα που θέτει ο Ντάισελμπλουμ πριν δώσει την απάντηση:

«Πιστεύω πως οι Έλληνες έχουν ένα δίκιο όταν επισημαίνουν ότι το μέτρο δεν έχει διαρθρωτικό αντίκτυπο στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Μακροπρόθεσμα (το μέτρο) δεν εξοικονομεί πολλά, καθώς οι συνταξιούχοι θα βγαίνουν φυσικά από το σύστημα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συνεισφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Θα δημιουργούσε, βέβαια, βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικό χώρο που —καλοδεχούμενος- θα χρησιμοποιούνταν για άλλες μη συνταξιοδοτικές δαπάνες ή ελαφρύνσεις φόρων. Όπως έχουν τα πράγματα, δημοσιονομικός χώρος θα είναι διαθέσιμος αυτή τη χρονιά και την επόμενη. Το 2017 συμφωνήσαμε στο Eurogroup η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πέντε χρόνια. Πολλοί είπαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά οι στόχοι έχουν ήδη ξεπεραστεί για δύο χρόνια στη σειρά. Το ΔΝΤ είπε ότι δεν ήταν δυνατόν, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή του σε ακριβώς 3,5%».

Συνεχίζοντας, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup εξηγεί πως ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, άλλες χώρες έχουν αρχίσει να «αναστρέφουν τις μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά συστήματα», αναφέροντας ως παράδειγμα την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Γερμανία. «Στην Ολλανδία τίθεται υπό αμφισβήτηση η ηλικία συνταξιοδότησης (66 έτη), στην Ιταλία ήδη έχει συμφωνηθεί να χαμηλώσει, ενώ στη Γερμανία η κυβέρνηση χειροτερεύει μία ήδη άσχημη κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως εάν δεν αλλάξει κάτι στη Γερμανία, «η κυβερνητική δαπάνη θα εκραγεί» και το χρέος θα αγγίξει το 208% το 2060.

«Έτσι, όταν το Eurogroup συζητήσει τα επόμενα βήματα για το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, μπορεί να ανακαλύψει ότι υπάρχει πεδίο ευελιξίας, με δεδομένα τα αποτελέσματα στην Ελλάδα έως τώρα. Μπορεί να θέλει να ξοδέψει περισσότερο χρόνο στο συνταξιοδοτικό σύστημα άλλων χωρών, όπως της Γερμανίας», καταλήγει ο Ντάισελμπλουμ.