Στουρνάρας: Θέμα ημερών η χαλάρωση των capital controls - Free Sunday
Στουρνάρας: Θέμα ημερών η χαλάρωση των capital controls

Στουρνάρας: Θέμα ημερών η χαλάρωση των capital controls

Την πρόταση που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στους θεσμούς για την χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, αποκάλυψε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,κατά τη συζήτηση της έκθεσης της ΤτΕ για την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2015 - 2016 ανέφερε πως η πρόταση του ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνει: 

  • άρση απαγόρευσης στην ανάληψη μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά
  • πλήρη άρση της απαγόρευσης για πρόωρη αποπληρωμή δανείων
  • άρση από 10% σε 30% ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από εξωτερικό
  • ανάληψη 840 ευρώ ανά 2 εβδομάδες
  • μείωση του χρόνου αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό
  • αύξηση των ορίων στη χρήση καρτών στο εξωτερικό με άνοιγμα πολλών διαδικτυακών αγορών
  • αύξηση των μηνιαίων ορίων για αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ

Για τα κόκκινα δάνεια ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως το σύνολο όλων των ανοιγμάτων ανέρχεται στα 108,6 δις ευρώ. Από τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια το 67% αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 42% είναι στεγαστικά και το 55% στα καταναλωτικά. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε πως ο στόχος είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έως το 2019 κατά 40% ή 41 δις ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Στουρνάρας στην επιστροφή χρημάτων από «τα στρώματα», όπου σύμφωνα με τα στοιχεία από τις 20 Ιουλίου 2015 έχουν επιστρέψει 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε αναφορά και στην ελάφρυνση του χρέους τονίζοντας ότι η ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνδυαστεί με χαμηλότερο στόχο, στο 2% του ΑΕΠ, για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι μετά το τέλος Ιουλίου, ελληνικά ομόλογα ύψους 3,7 δισ. ευρώ μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.