Ελλάδα, η χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία και την ελάχιστη στήριξη των ανέργων - Free Sunday
Ελλάδα, η χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία και την ελάχιστη στήριξη των ανέργων
Δεδομένου ότι το πενιχρό επίδομα ανεργίας το λαμβάνει μόνο ένας στους δέκα, είναι πασιφανές ότι ένα κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του έτους μόνο στάχτη στα μάτια μπορεί να θεωρηθεί, καθώς δεν αποτελεί λύση.

Ελλάδα, η χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία και την ελάχιστη στήριξη των ανέργων

Προκλητική είναι πλέον η αδιαφορία της κυβέρνησης για τους ανέργους, οι οποίοι, παρά την έξοδο από το μνημόνιο (για την οποία πανηγυρίζει το Μέγαρο Μαξίμου), συνεχίζουν να είναι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο. Και το ακόμα χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει μια πολιτική που να παρέχει στήριξη σε αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Δεδομένου ότι –όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ– το πενιχρό επίδομα ανεργίας το λαμβάνει μόνο ένας στους δέκα, είναι πασιφανές ότι ένα κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του έτους μόνο στάχτη στα μάτια μπορεί να θεωρηθεί, καθώς δεν αποτελεί λύση.

Ακόμα και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, που «επιβαρύνει» και εργαζόμενους και εργοδότες, δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Αντί η κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα σχέδιο για την ουσιαστική προώθηση των επενδύσεων και κατά συνέπεια τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αρκείται σε διορισμούς των «δικών της» παιδιών, γυρίζοντας την πλάτη ή, στην καλύτερη περίπτωση, δίνοντας ψίχουλα σε όλους τους υπόλοιπους. Μα πώς αντιμετωπίζεται πραγματικά η ανεργία; Με διορισμούς στο Δημόσιο (τις οποίες θα πληρώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι) ή με επενδύσεις και άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα;

Όσον αφορά, δε, τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκαν –αν και η ανεργία έχει εξελιχθεί σε γάγγραινα τα τελευταία χρόνια–, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, καθώς, εκτός του ότι αποτελούν προσωρινή λύση, απευθύνονται μόνο σε… λίγους.

Στα ύψη η ανεργία τον Οκτώβριο

Τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς τον Οκτώβριο οι άνεργοι οι οποίοι βρίσκονται στις λίστες του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα από το αν κατά δήλωσή τους αναζητούν ή όχι εργασία, ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο και ήταν αυξημένοι κατά 73.084 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, αλλά και κατά 64.362 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2017. Αυτό είναι ίσως και το πλέον ανησυχητικό στοιχείο, καθώς με τη λήξη της τουριστικής σεζόν είναι σύνηθες το φαινόμενο της αύξησης των ανέργων. Τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ έρχονται να καταδείξουν ότι η μείωση της ανεργίας είναι ένα δύσκολο στοίχημα, που δεν χωράει πανηγυρισμούς, ιδιαίτερα σε μια αγορά έντονα εξαρτώμενη από την τουριστική κίνηση, όπως είναι η ελληνική.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ για τον Οκτώβριο του 2018, οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.012.264 άτομα, έναντι 947.907 έναν χρόνο πριν και 939.185 εάν η σύγκριση γίνει με τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία) ανήλθε σε 844.710 άτομα, έναντι 815.720 ατόμων τον Σεπτέμβριο του 2018, καταγράφοντας αύξηση 3,55%.

Εν τω μεταξύ, αν και οι άνεργοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ αυξήθηκαν, μειώθηκαν οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας, με αποτέλεσμα κάποιοι εξ αυτών να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Ειδικότερα, το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για τον Οκτώβριο του 2018 (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανήλθε στα 104.636 άτομα, έναντι 138.798 ατόμων τον Σεπτέμβριο του 2018.

Χωρίς επίδομα ανεργίας το 88% των ανέργων

Σοκ προκαλούν και οι δηλώσεις της διοικήτριας του ΟΑΕΔ Μαρίας Καραμεσίνη, απ’ όπου προκύπτει ότι το 88% των ανέργων καλείται να ζήσει χωρίς το επίδομα ανεργίας.

«Μόλις το 12% των ανέργων, δηλαδή 150.000 άνθρωποι, καλύπτονται από επίδομα ανεργίας» δήλωσε η κ. Καραμεσίνη. Μάλιστα τόνισε ότι «το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί, αλλά είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. Το σύνολο των ανέργων είναι 906.000 άτομα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ είναι 844.700, ενώ 653.000 είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι δηλαδή είναι άνεργοι άνω των 12 μηνών. Από αυτούς, λίγοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και λίγοι το βοήθημα για μακροχρόνια ανέργους, γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις».

Σύμφωνα με τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ, η μακροχρόνια ανεργία καλύπτει μεγάλο ηλικιακό φάσμα, ενώ όποιος είναι πάνω από 45 ετών έχει λίγες πιθανότητες να μπει στην αγορά εργασίας.

Ένας Έλληνας παράγει το εισόδημα που καταναλώνουν τρεις

Στους παράγοντες που συντέλεσαν στη μείωση της ανεργίας αναφέρεται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο τελευταίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, διαπιστώνοντας ότι σε επίπεδο γενικού πληθυσμού σήμερα εργάζεται μόλις το 35% και σε επίπεδο ενεργού πληθυσμού (δηλαδή στις παραγωγικές ηλικίες 15 έως 64 ετών) το 55,3%. «Πρακτικά, ένας Έλληνας παράγει το εισόδημα που καταναλώνουν τρεις!» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται, δε, ότι από αυτό το εισόδημα πληρώνονται η δημόσια υγεία, η παιδεία, οι συντάξεις, η άμυνα, τα δημόσια έργα, όλες οι κρίσιμες λειτουργίες του κράτους και φυσικά η ιδιωτική κατανάλωση κάθε νοικοκυριού.

Βέβαια, όταν στις αρχές του μήνα (πολύ πριν δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ) ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία η ανεργία τον Αύγουστο είχε υποχωρήσει, η κυβέρνηση δεν δίστασε να πανηγυρίσει. Η… απάντηση όμως ήρθε από τον ΣΕΒ, που, όπως παρατηρεί, φαίνεται να μετανάστευσαν στο εξωτερικό περίπου 374.000 άτομα (με όλες τις μεθοδολογικές επιφυλάξεις), οπότε το εργατικό δυναμικό μειώθηκε στους άνδρες κατά 259.000 άτομα και αυξήθηκε στις γυναίκες κατά 6.000 άτομα μεταξύ 2009 και 2017. Αυτή η μείωση του εργατικού δυναμικού συντελεί κατά έναν βαθμό και στη μείωση της ανεργίας που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, η Ελλάδα είναι η χώρα εκείνη του αναπτυγμένου κόσμου (ΟΟΣΑ) που έχει τη μεγαλύτερη ανεργία και διαθέτει ένα από τα λιγότερο γενναιόδωρα συστήματα στήριξης των ανέργων.