ΣΕΒ: Η αναντιστοιχία μεταξύ αυξημένων τουριστικών αφίξεων και μειωμένων εσόδων υποδηλώνει σημαντική φοροδιαφυγή - Free Sunday
ΣΕΒ: Η αναντιστοιχία μεταξύ αυξημένων τουριστικών αφίξεων και μειωμένων εσόδων υποδηλώνει σημαντική φοροδιαφυγή

ΣΕΒ: Η αναντιστοιχία μεταξύ αυξημένων τουριστικών αφίξεων και μειωμένων εσόδων υποδηλώνει σημαντική φοροδιαφυγή

Οι αυξήσεις τιμών που προέρχονται από τις αυξήσεις φόρων στις τουριστικές επιχειρήσεις και όχι από τη βελτίωση του παρεχόμενου προϊόντος, προκαλούν, τελικά, ζημιά σε όλους, καθώς δεν αυξάνουν ούτε την οικονομική δραστηριότητα ούτε και τα έσοδα του κράτους, αναφέρει το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Την αναντιστοιχία μεταξύ των αυξημένων τουριστικών αφίξεων και των μειωμένων εσόδων στο οκτάμηνο του 2016 αναλύουν οι αναλυτές του Συνδέσμου και αναφέρoυν ότι η σχετική αναντιστοιχία υποδηλώνει την σημαντική φοροδιαφυγή στην οποία εξωθεί μέρος των τουριστικών επιχειρήσεων η υπερφορολόγηση. 

Δημιουργεί μάλιστα πρόσθετα ερωτήματα και ως προς το κατά πόσο τα capital conrols οδηγούν πλέον στη σώρευση αποταμιεύσεων στο εξωτερικό όχι μόνο τις ναυτιλιακές και εξαγωγικές, αλλά και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει παράλληλα, ότι η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος δεν καθορίζεται μόνο από την τιμή, αλλά από το λόγο της τιμής προς την ποιότητα. Το κλειδί, σύμφωνα με την έκθεση, για την αύξηση της τιμής, χωρίς την απώλεια της ζήτησης, είναι πάντα η αύξηση της ποιότητας των παροχών.

Ο ΣΕΒ κάνει ειδική μνεία στην ανεργία, η οποία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά την αξιοσημείωτη εποχική βελτίωση, ενώ σχολιάζει ότι οι εισπράξεις από το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα αντανακλούν τις επιπτώσεις φορολογικών πολιτικών.