Με 120 επιχειρηματίες στη Βόρεια Μακεδονία o Αλ. Τσίπρας - Free Sunday
Με 120 επιχειρηματίες στη Βόρεια Μακεδονία o Αλ. Τσίπρας

Με 120 επιχειρηματίες στη Βόρεια Μακεδονία o Αλ. Τσίπρας

Πολύ μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια, καθώς ξεπέρασαν τις 120 οι συμμετοχές στην αποστολή που θα συνοδεύσει τον Αλ. Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία. 

«Είχαμε βάλει ως στόχο τους 70 με 80 επιχειρηματίες (σ.σ που αντιπροσωπεύουν οικονομικά συμφέροντα Ελληνικών επιχειρήσεων) και προς μεγάλη μας έκπληξη ξεπεράσαμε τους 120. Αυτό σημαίνει πως από τους 330 περίπου επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα, περίπου το ένα τρίτο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της συμμετοχής στην αυριανή επίσκεψη» σημείωσε ο  Γιώργος Στεργιούλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού "Enterprise Greece". 

Όπως εξήγησε ο κ.Στεργιούλης, στην αποστολή αντιπροσωπεύονται "όλοι οι κλάδοι". Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, τα καταναλωτικά προϊόντα, οι μεταλλικές κατασκευές, τα αγροτικά προϊόντα, τα πλαστικά και "ό,τι χωρά το μυαλό".

Ο διευθύνων σύμβουλος του "Enterprise Greece" τόνισε ταυτόχρονα πως περίπου οι μισοί επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της Ελλάδας είναι από τη Βόρεια Ελλάδα: "πρόκειται μάλιστα για συμμετοχές από τομείς όπως π.χ υφάσματα, μεταλλικές κατασκευές και αλουμίνιο, που δεν είναι και πολύ γνωστοί στο ευρύ κοινό. Είναι κάτι εντυπωσιακό που δεν περιμέναμε".

Σε γενικότερο επίπεδο, ο κ.Στεργιούλης τόνισε πως σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων, και παρά τη μεγάλη αύξηση των εμπορικών συναλλαγών που το 2018 παρουσίασαν αύξηση περίπου 20%, θα παίξει το ευρύτερο οικονομικό και πολιτικό κλίμα: «Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία τις ανακοινώσεις των δύο πρωθυπουργών. Ζητήματα όπως η διπλή φορολόγηση, οι διευκολύνσεις είναι στο τραπέζι, στην ατζέντα, περιμένουμε να δούμε τι θα εξαγγελθεί, για να μπορέσουμε να προσανατολίσουμε τους επιχειρηματίες μας ώστε να διευκολυνθούν στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε.

Σημείωσε δε πως πως το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών φτάνει τα 700 και πλέον εκατομμύρια. «Πού μπορούμε να φτάσουμε; Το εμπορικό ισοζύγιο με την Κύπρο είναι περίπου δύο δισ. ευρώ. Να φτάσουμε εκεί. Τα περιθώρια που έχουμε και σε επίπεδο οργάνωσης και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι μεγάλα» τόνισε ο Έλληνας ειδικός.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ