Τσακαλώτος: Αύριο «κλειδώνουν» οι 120 δόσεις - Free Sunday
Τσακαλώτος: Αύριο «κλειδώνουν» οι 120 δόσεις

Τσακαλώτος: Αύριο «κλειδώνουν» οι 120 δόσεις

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για τις 120 δόσεις προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στη διάθεση του φετινού πλεονάσματος αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Δεσκάτη Γρεβενών.

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι το Σάββατο θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα για να καταλήξουν στην τελική ρύθμιση του σχεδίου των 120 δόσεων.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα υπάρξει ευρεία συζήτηση με τον πρωθυπουργό για την κατάρτιση ενός σχεδίου που θα αφορά τον τρόπο διάθεσης μέρους του πλεονάσματος 2019 — 2020.

Άφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι δεν θα δοθεί με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος που μοιράστηκε το προηγούμενο έτος και τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αλλά εξετάζονται άλλες λύσεις που να έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε όσους από τους πολίτες έχουν ανάγκη τη ρύθμιση και έχουν την διάθεση να πληρώσουν τις οφειλές τους και όχι να ικανοποιήσουμε πολίτες που δεν έχουν ανάγκη μια τέτοιας ρύθμισης για τις εκκρεμότητές τους», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Αναφερθείς στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ορισμένες αλλαγές ως προς την παροχή του επιδόματος θέρμανσης, όπως «να δίδεται με βάση το υψόμετρο που είναι τοποθετημένοι οι οικισμοί, οι πόλεις και τα χωριά». Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψομέτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική.

Για την ελληνική οικονομία, τόνισε πως «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι βαδίζουμε σε μια σταθερή ανάκαμψη», μιλώντας για «αξιοσημείωτες εξαγωγές» και αύξηση των λιανικών πωλήσεων και της λαϊκής κατανάλωσης.

«Έχουμε θετικό πρόσημο σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας», υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε να βοηθήσει τους φτωχούς, τους αδύναμους, τους ανασφάλιστους, ώστε να έχουν πρόσβαση σε υγεία, να προστατεύσει την πρώτη κατοικία, όχι μόνο των ανθρώπων που είναι παντελώς αδύναμοι, αλλά και τις οικογένειες με δυο παιδιά που δηλώνουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία γενικότερα «θα ωφεληθεί οικονομικά και εμπορικά από την διευθέτηση της εκκρεμότητας που διήρκησε σχεδόν τριάντα χρόνια και ταλαιπώρησε τις σχέσεις των δυο χωρών». Επιτέθηκε σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας ότι βρήκαν την ευκαιρία «για λόγους και μόνο πολιτικής εκμετάλλευσης να σηκώσουν τους τόνους της αντιπολίτευσης στην συγκεκριμένη συμφωνία».