Η ΔΕΗ επιβεβαιώνει ότι απειλείται σοβαρά από έλλειψη ρευστότητας - Free Sunday
Η ΔΕΗ επιβεβαιώνει ότι απειλείται σοβαρά από έλλειψη ρευστότητας

Η ΔΕΗ επιβεβαιώνει ότι απειλείται σοβαρά από έλλειψη ρευστότητας

Σε διάψευση των ανησυχιών ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της ΔΕΗ το 2017, προχωρά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Εμμανουήλ Παναγιωτάκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Το 2017, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, καμία προοπτική κατάρρευσης. Υπάρχουν, και έχουν διασφαλιστεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας", λέει ο κ.Παναγιωτάκης, ο οποίος επαναλαμβάνει τις ενστάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας που θεσπίστηκαν πρόσφατα, δηλώνει ωστόσο αισιόδοξος ότι σε αγαστή συνεργασία με το ΥΠΕΝ θα δρομολογηθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Σε ότι αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ επισημαίνει ότι «η πώληση του 17% για την αποπληρωμή του χρέους, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της κεφαλαιαγοράς, και την αποτίμηση της ΔΕΗ, δεν με βρίσκει σύμφωνο».

Τέλος, για τον ΑΔΜΗΕ ο κ. Παναγιωτάκης υπογραμμίζει την ανάγκη, στο πλαίσιο της Κοινοτικής νομοθεσίας, για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της εταιρίας μεταφοράς να εφαρμοστούν οι βέλτιστες λύσεις με το αποδοτικότερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ.

 Αναφορικά με το πρόγραμμα διακανονισμών, ο κ.Παναγιωτάκης χαρακτηρίζει "ικανοποιητικά" τα αποτελέσματα καθώς, 'όπως λέει, "ήδη έχουν ενταχθεί σ' αυτό 600.000 πελάτες έχοντας διακανονίσει οφειλή για ηλεκτρική ενέργεια της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 70% των δυναμένων να ρυθμιστούν οφειλών."

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, πέραν των ανωτέρω, και των «τελικών πελατών», δηλαδή πελατών που έχουν φύγει από τη ΔΕΗ είτε γιατί έχουν κλείσει τις Επιχειρήσεις τους ή διέκοψαν την ηλεκτροδότηση των σπιτιών τους (εξοχικά ή σπίτια στο χωριό) είναι 1,21 δισ. Σ' αυτά περιλαμβάνονται 360 εκατ. μεγάλων βιομηχανικών πελατών (η ΛΑΡΚΟ κατά κύριο λόγο), 320 του δημοσίου σε όλες του τις μορφές (κεντρική κυβέρνηση, ΟΤΑ, ΔΕΥΑ κ.λπ.) και 533 εκ. μη διακανονισθείσες οφειλές πελατών διαφόρων κατηγοριών.