Στο 34% το δημόσιο στη ΔΕΗ - αυξάνονται οι επενδύσεις στα 8,4 δισ. - καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ- ΓΕΝΟΠ - Free Sunday
Στο 34% το δημόσιο στη ΔΕΗ - αυξάνονται οι επενδύσεις στα 8,4 δισ. - καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ- ΓΕΝΟΠ

Στο 34% το δημόσιο στη ΔΕΗ - αυξάνονται οι επενδύσεις στα 8,4 δισ. - καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ- ΓΕΝΟΠ

Σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 19 Οκτωβρίου θα επικυρωθούν οι αποφάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ αναφορικά με την αύξηση κεφαλαίου όσο και την πώληση των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ με την κατακύρωση του διαγωνισμού στην Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group και με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση του Υπερταμείου θα οδηγήσει το ποσοστό του Δημοσίου, από 51 % σήμερα σε «μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας».

Πηγές της εταιρείας έλεγαν «με την κεφαλαιακή της ενίσχυση και την υλοποίηση του πλάνου των επενδύσεών της, μια προβληματική πρώην ΔΕΚΟ που το 2019 έφτασε στα πρόθυρα χρεωκοπίας, προχωρά στην ουσιαστική οικονομική εξυγίανσή της. Από τις ζημιές 900 εκατ. το 2018 και 1,6 δισ. το 2019, η ΔΕΗ πέρασε στην κερδοφορία 35,2 εκατ. ευρώ το 2020 και αναμένεται να κλείσει με κέρδη και το 2021, αυξάνοντας σημαντικά την κεφαλαιοποίησή της (που ήταν κάτω των 300 εκατ. στις αρχές του 2019, σε περίπου 2 δισ. σήμερα), καθώς και την πιστοληπτική της ικανότητα».

Η ΔΕΗ σχεδιάζει επενδύσεις 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην πενταετία 2022-2026, σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρηματικό σχέδιο που καταρτίστηκε με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούν η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο κύριος όγκος των επενδύσεων κατευθύνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το δίκτυο διανομής ενώ στο μικροσκόπιο της διοίκησης έχουν τεθεί και επενδυτικές προτάσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στον τομέα των ΑΠΕ.

Το προηγούμενο business plan προέβλεπε επενδύσεις ύψους 3,4 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2020 - 2023.

Τα έσοδα από την πώληση του «πακέτου» του ΔΕΔΔΗΕ (1,3 δισεκ. χωρίς να υπολογίζεται το χρέος που αναλαμβάνει ο επενδυτής) και η αύξηση κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ δημιουργούν ένα σημαντικό «κεφάλαιο» στο οποίο προστίθενται τα λειτουργικά κέρδη και οι προσεχείς ομολογιακές εκδόσεις της ΔΕΗ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό πλάνο.

Σε ανακοίνωση του Υπερταμείου, επισημαίνεται ότι τόσο το ίδιο, όσο και το ΤΑΙΠΕΔ που αποτελεί θυγατρική του, ως βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα στη ΔΕΗ, δηλώνουν ότι στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της διοίκησης της επιχείρησης, που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της και την επιδίωξή της να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η χώρα μας κάνει εξαιρετικά βήματα στην ενεργειακή μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ΔΕΗ μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Με τη νέα της στρατηγική, η ΔΕΗ, εστιάζει στην "πράσινη ενέργεια" και στην αποτελεσματικότητα μέσα από μία ισχυρή και υγιή οικονομική θέση, ώστε να μπορέσει να στηρίξει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους καταναλωτές και να διασφαλίσει επάρκεια στη διανομή ενέργειας δίνοντας προτεραιότητα στο περιβάλλον».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την «αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» και θέτει το ερώτημα γιατί ο κ. Μητσοτάκης «απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ».

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου» και πως «η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες».

«Η πρόθεσή τους είναι σαφής», υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου, για να προσθέσει πως «η ‘διερεύνηση’ μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ».

Η ΓΕΝΟΠ

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει ένα από τα πιο 'ακριβά ασημικά' της. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ, με τους όρους που γίνεται, δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του βασικού μετόχου, ισοδυναμεί με 'παραίτησή' του και σηματοδοτεί το τέλος της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της πατριδας μας».

Αυτά αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε αποψινή της ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ και προσθέτει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η απόφαση της Διοίκησης γίνεται κατ΄εντολήν της κυβέρνησης, η οποία και θα έχει πλέον την βαρύτατη ευθύνη για την απώλεια της ΔΕΗ, μιας εταιρίας στρατηγικού χαρακτήρα και μοχλού οικονομικής ανάπτυξης, που καμιά χώρα δεν θα έπρεπε να εγκαταλείπει ως βορά στα τρωκτικά των αγορών και τους 'τζάμπα μάγκες' που επενδύουν, με εγγυημένα έσοδα, σε επιχειρησεις μονοπωλιακού χαρακτήρα όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, πρόσφατα, και ο ΑΔΜΗΕ μερικά χρόνια πριν».