Οι νέες διευκρινίσεις για την ασφάλιση στα μπλοκάκια δημιουργούν περισσότερες απορίες - Free Sunday
Οι νέες διευκρινίσεις για την ασφάλιση στα μπλοκάκια δημιουργούν περισσότερες απορίες

Οι νέες διευκρινίσεις για την ασφάλιση στα μπλοκάκια δημιουργούν περισσότερες απορίες

Διευκρινίσεις για τους απασχολούμενους που πληρώνονται με μπλοκάκι, προσπάθησε να δώσει σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.
Συγκεκριμένα σε ότι αφορά στα μπλοκάκια, ο κ.Πετρόπουλος υποστήριξε ότι όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα από μπλοκάκι θα ωφεληθούν με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών και ανέφερε: 
Σε περίπτωση έως δυο εργοδοτών, η εισφορά επιμερίζεται σε εργαζόμενο και εργοδότη. 
Αυτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι δεν καταβάλουν εισφορές για ΟΑΕΔ 
Αν κάποιος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία και δεν έχει έσοδα από μπλοκάκι δεν θα πληρώνει εισφορές.
Σε ότι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες ο κ. Πετρόπουλος είπε:  .
Τα πρώτα ειδοποιητήρια των εισφορών που θα εκδίδονται σε μηνιαία βάση θα βγουν τον Ιανουάριο και θα πηγαίνουν σε εκείνον που πρέπει να πληρώσει.. 
Το σύστημα θα δέχεται οποιοδήποτε ποσό καταβάλλεται
Θα ρυθμιστούν προβλήματα, όπως οι εισφορές του 2016 των δικηγόρων, που πρέπει ακόμη και εάν δεν είχαν εισοδήματα να πληρώσουν με βάση το προηγούμενο σύστημα.
Οι εισφορές θα υπολογίζονται στα καθαρά έσοδα των επαγγελματιών άρα όσο πιο υψηλές εισφορές πληρώνει κάποιος τόσο μεγαλύτερη σύνταξη απολαμβάνει.
Τυχόν εισφορές που έχουν καταβληθεί το 2015 και το 2016 θα αφαιρούνται από τον υπολογισμό που θα γίνει.

Ο Υφυπουργός εργασίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία που θεωρούνται ως μη εισπράξιμα σημειώνοντας ότι οι θεσμοί δεν είναι πλέον άκαμπτοι και προανάγγειλε ότι πολύ σύντομα το νέο ΔΣ του ΕΦΚΑ θα διευκολύνει όσους δικηγόρους ή μηχανικούς έχουν χάσει ρυθμίσεις, ενώ ανέφερε ότι θα δίνεται η δυνατότητα για διορθώσεις στις εισφορές, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, αν προκύπτουν αλλαγές στα εισοδήματα μετά από ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
Σύμφωνα με τον κ.Πετρόπουλο, ο ΕΦΚΑ θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει στις 15 Ιανουαρίου, μετά τη μεταφορά όλων των αρχείων και θα μπορεί να εξυπηρετεί όλους τους ασφαλισμένους και ο πρώτος συνταξιούχος θα βγει σε 18 μέρες μετά την έναρξη του νέου συστήματος.