Η αβεβαιότητα για τις επιθέσεις στα τάνκερ στο Ομάν, ανεβάζει την τιμή του πετρελαίου - Free Sunday
Η αβεβαιότητα για τις επιθέσεις στα τάνκερ στο Ομάν, ανεβάζει την τιμή του πετρελαίου

Η αβεβαιότητα για τις επιθέσεις στα τάνκερ στο Ομάν, ανεβάζει την τιμή του πετρελαίου

Αύξηση 3% σημείωσε η τιμή του αργού διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ μετά την είδηση ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν.

Το μπρεντ νωρίτερα βρέθηκε στα 61,77 δολάρια/βαρέλι σημειώνοντας άνοδο άνω του 3% και το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 52,48 δολ/βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 2,62%

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δύο πετρελαιοφόρα που έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν εκκενώθηκαν ύστερα από SOS εξέπεμψαν ενώ πληροφορίες έκαναν λόγο για εκρήξεις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για τα τάνκερ «Front Altair» με σημαία των Νήσων Mάρσαλ  και «Kokuka Courageous», με σημαία Παναμά, οι πλοιοκτήτριες εταιρίες των επιβεβαίωσαντο περιστατικό.

Από την πλευρά της η νορβηγική εταιρεία Frontline επιβεβαιώνει ότι το τάνκερ «Front Altair» είχε πιάσει φωτιά, ενώ υπογραμμίζει δια του εκπροσώπου της ότι και τα 23 μέλη του πληρώματος του είναι ασφαλή.

Νωρίτερα, το τμήμα των Εμπορικών Επιχειρήσεων του βρετανικού Ναυτικού εξέδωσε προειδοποίηση για «απροσδιόριστο» περιστατικό που σημειώθηκε μεταξύ δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.

Παράλληλα, το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου κάνει λόγο για μια κατάσταση που χρήζει «εξαιρετικής προσοχής» εν μέσω της έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός του Ιράν. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι του διερευνούν το περιστατικό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του βρετανικού Ναυτικού.

Και το Associated Press, επικαλούμενο την κρατική τηλεόραση του Ιράν, μετέδωσε ότι δύο πετρελαιοφόρα έγιναν στόχος επίθεσης και έκανε λόγο για εκρήξεις σε ένα εξ' αυτών.

Σε επικοινωνία του Reuters με αξιωματικό του 5ου στόλου  των αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού που έχει τη βάση του στο Μπαχρέιν, επιβεβαιώθηκε  ότι τα δύο πλοία εξέπεμψαν σήματα κινδύνου στις 6.12 το πρωί το πρώτο και στις 7.00 το δεύτερο (τοπικές ώρες)

«Είμαστε ενήμεροι για την αναφερόμενη επίθεση στα δύο τάνκερ», ανέφερε ο Τζόσουα Φρέϋ γνωστοποιώντας επίσης ότι τα αμερικανικά πλοία συνδράμουν τα δύο τάνκερ.

Από το περιστατικό έχει υποστεί ζημιές το ένα από τα δύο πλοία (Kokuka Courageous), όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρίας.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το 21μελές πλήρωμα εγκατέλειψε με βάρκα διάσωσης το πλοίο. «Το Kokuka Courageous παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο να βυθιστεί. Το φορτίο του (μεθανόλη) είναι επίσης άθικτο», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Μαΐου είχαν δεχθεί επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ τέσσερα πλοία, δύο από την Σαουδική Αραβία, ένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα από την Νορβηγία. Το επεισόδιο εκείνο ειχε προκαλέσει σφοδρή ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις. Επίσημα το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία