Κίνδυνος κατάρρευσης για ΔΕΗ - Free Sunday
Κίνδυνος κατάρρευσης για ΔΕΗ
Η ΔΕΗ φέρεται να κατέγραψε ζημίες 250 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019. Το λειτουργικό περιθώριο της ΔΕΗ είναι αρνητικό, ενώ η Επιχείρηση εμφανίζεται να έχει άμεση ανάγκη από ρευστότητα ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Κίνδυνος κατάρρευσης για ΔΕΗ

Ένα βήμα πριν από τον γκρεμό βρίσκεται η ΔΕΗ, καθώς τα προβλήματα, αλλά και οι κίνδυνοι για τους οποίους προειδοποιούσαν άπαντες αλλά αρνούνταν να δει η κυβέρνηση, άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια. Πλέον η ΔΕΗ απειλείται με κατάρρευση, ενώ φαίνεται πως η κατάσταση είναι χειρότερη ακόμα και σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αποτυπώνονται στα μεγέθη του πρώτου τριμήνου, το οποίο ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί από πλευράς ΔΕΗ. Στα εν λόγω αποτελέσματα φέρεται να καταγράφονται ζημίες άνω των 250 εκατ. ευρώ. Το λειτουργικό περιθώριο της ΔΕΗ είναι αρνητικό, ενώ η Επιχείρηση εμφανίζεται να έχει άμεση ανάγκη από ρευστότητα ύψους 400 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά μετά τα δραματικά αποτελέσματα του 2018, όπου η χρήση έκλεισε με ζημίες άνω των 900 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η οικονομική διεύθυνση της ΔΕΗ ενημέρωσε σχετικά τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες έθεσε μέχρι και θέμα δυνατότητας ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο.

Σε αναζήτηση 300 εκατ. ευρώ

Η ΔΕΗ αναζητά εναγωνίως 300 εκατ. ευρώ μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες για άμεση επιστροφή δανείων. Οι προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: αφενός στη βελτίωση του EBITDA, προκειμένου να διατηρηθεί ο δείκτης ρευστότητας (EBITDA προς τόκους πάνω από δύο) και να μην μπορούν οι τράπεζες να ενεργοποιήσουν σχετική ρήτρα για επιστροφή των δανείων, και αφετέρου στην ενίσχυση της ρευστότητας, ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω ο βαθμός ανταπόκρισης στις οικονομικές της υποχρεώσεις προς προμηθευτές και εργολάβους.

Σε πρώτη φάση, λοιπόν, καταβάλλεται προσπάθεια να μην υπάρξει εγγραφή πρόβλεψης ύψους 109 εκατ. ευρώ για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ για παρακρατήσεις ποσών προς την αγορά ηλεκτρισμού, κάτι που προϋποθέτει παραίτηση του ΑΔΜΗΕ από τη σχετική απαίτηση και γι’ αυτόν τον λόγο έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητηθεί η παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Σταθάκη. Σε αυτή την περίπτωση, για την οποία πάντως οι οικονομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ έχουν εκφράσει ενστάσεις, βελτιώνεται το EBITDA του πρώτου τριμήνου και διατηρείται ο δείκτης ρευστότητας που έχουν θέσει ως ρήτρα οι τράπεζες στις δανειακές τους συμβάσεις.

Σε δεύτερη φάση, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν σε κονδύλι ύψους 200-300 εκατ. ευρώ ως επιστροφή δαπανών για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011. Για την ανάκτηση αυτού του ποσού από τον προϋπολογισμό είχε προβλεφθεί τροπολογία που τελικά δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη Βουλή. Έτσι, η διοίκηση της ΔΕΗ πιέζει για την ανάκτησή τους είτε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών είτε μέσω απόφασης της ΡΑΕ. Πρόκειται για λύση εξαιρετικά βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, η οποία μάλιστα θα πρέπει να προχωρήσει πριν από το κλείσιμο του τριμήνου, δηλαδή σε διάστημα 10 ημερών.

Στις 27/6 η γενική συνέλευση

Όλα αυτά αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ετήσια γενική συνέλευση της ΔΕΗ, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της, Μανώλης Παναγιωτάκης, πρόκειται να στείλει το μήνυμα ότι η Επιχείρηση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, γι’ αυτό και χρειάζεται άμεσα κρατικές ενέσεις.

Ο Νο1 κίνδυνος για τον όμιλο των 16.747 εργαζομένων (9.031 στη μητρική) είναι η έλλειψη ρευστότητας. Μάλιστα, κύκλοι της Επιχείρησης μιλούν για ένα πολύ κακό πρώτο εξάμηνο, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ μετέφερε πρόσφατα σε δημοσιογράφους μια εικόνα για το 2019 που περιγράφει «ένα ολοένα και πιο ελλειμματικό ταμείο».

«Ωρολογιακή βόμβα»

Μέσα σε αυτό το ανησυχητικό κλίμα για τη ΔΕΗ, ο συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος, εκτίμησε ότι «υπάρχει μια μεγάλη ωρολογιακή βόμβα που λέγεται ΔΕΗ. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι οι Έλληνες αυτό, η ΔΕΗ έκλεισε πέρυσι με έλλειμμα 1 δισ. ευρώ, η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας».

«Υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να καταρρεύσει η ΔΕΗ» εκτίμησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση στην Ελλάδα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαλύσει τη ΔΕΗ. Ένα δισ. έλλειμμα, τη στιγμή που παρέλαβαν τη ΔΕΗ το 2014 με 80-90 εκατ. κέρδη» επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος. «Η κατάσταση της ΔΕΗ είναι τραγική, θα πρέπει να υπάρξουν οι λύσεις με τις οποίες να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά η εταιρεία» υποστήριξε.

Χρέη 2,5 δισ. προς τη ΔΕΗ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού της ΔΕΗ (ΕΔΟΠ/ΔΕΗ), Γιώργος Μπίτζας, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι χρέη προς την Επιχείρηση έχουν φτάσει στα 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε, οι οφειλές ξέφυγαν τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, κατά τον ίδιο, δόθηκε η εντύπωση στους πολίτες ότι ακόμη κι αν δεν πληρώνουν, δεν θα κοπεί το ρεύμα.

Ο κ. Μπίτζας χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, και επέρριψε ευθύνες διαχρονικά στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν, συνδυαστικά με τη στρατηγική κατάργησης των μονοπωλίων. «Αν χρεοκοπήσει η ΔΕΗ, θα χρεοκοπήσει όλη η χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά και μίλησε για φιέστες που γίνονται και χορηγίες που δίνονται, οι οποίες, όπως είπε, είναι αδιανόητες για τη δεινή οικονομική θέση της Επιχείρησης. «Νοικιάσανε τσάρτερ για να πάνε στην Ιταλία και να εγκαινιάσουν έργο που έχει γίνει εδώ και τρία χρόνια» κατήγγειλε.