Φιάσκο με τις 120 δόσεις σε εφορία και ταμεία - Free Sunday
Φιάσκο με τις 120 δόσεις σε εφορία και ταμεία
Η επεξεργασία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ δείχνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι εννέα στους δέκα οφειλέτες οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους είναι μικροοφειλέτες.

Φιάσκο με τις 120 δόσεις σε εφορία και ταμεία

Σε ακόμη ένα φιάσκο κινδυνεύει να εξελιχθεί η υπόθεση της ρύθμισης των οφειλών κυρίως στην εφορία σε 120 δόσεις, καθώς ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί μόνο από τους μικροοφειλέτες, σε αντίθεση με τα «μεγάλα ψάρια», που συνεχίζουν να αδιαφορούν για τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό βέβαια με τις επικείμενες εκλογές, «ανάγκασε» την κυβέρνηση να δώσει παράταση, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσω της οποίας υποβάλλονται οι αιτήσεις δεν θα κλείσει στις 28 Ιουνίου αλλά θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Βεβαίως οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν έως και σε 120 δόσεις μόνο τις οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Αυτό σημαίνει ότι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, δημιουργήθηκαν ή θα δημιουργηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, δεν μπορούν να τακτοποιηθούν με τη νέα ρύθμιση.

Αδιαφορία

Σχεδόν ανύπαρκτο είναι, λοιπόν, το ενδιαφέρον των μεγαλοοφειλετών για τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία. Η επεξεργασία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ δείχνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι εννέα στους δέκα οφειλέτες οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους είναι μικροοφειλέτες. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ. Αντίθετα, όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα και παράλληλα χρωστούν στην εφορία δεν αποφασίζουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς διαπιστώνουν ότι το εισόδημά τους λειτουργεί ως κόφτης στον αριθμό των δόσεων που κερδίζουν, κάτι που φαίνεται να λειτουργεί ως αντικίνητρο.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 100.000 οφειλέτες έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, αριθμός βέβαια που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των 3,9 εκατομμυρίων φορολογουμένων οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα των οφειλετών της εφορίας. Λογιστές αποδίδουν τη μικρή προσέλευση των φορολογουμένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ στην τρίμηνη παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση.

Η πρώτη επεξεργασία των αιτήσεων που ήδη έχουν υποβληθεί δείχνει ότι η ρύθμιση έχει προσελκύσει τους μικρούς. Άλλωστε, οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 10.000 ευρώ αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς στην εφορία. Στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, δείχνουν ότι ένας στους δύο οφειλέτες της εφορίας χρωστά μικροποσά έως 500 ευρώ, ενώ εννέα στους δέκα έχουν οφειλές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.

Ποιοι μένουν εκτός

Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται είναι οφειλέτες που ναι μεν εντάσσονται στη ρύθμιση αλλά τη χάνουν κυριολεκτικά αμέσως, καθώς δεν πληρώνουν την πρώτη δόση εντός τριών εργάσιμων ημερών. Και βεβαίως η ρύθμιση επικυρώνεται μόνο με την καταβολή της πρώτης δόσης. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, τουλάχιστον ο οφειλέτης δεν χάνει το δικαίωμα να υποβάλει δεύτερη φορά αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, η οποία όμως ενεργοποιείται μόνο εφόσον μέσα σε τρεις ημέρες πληρώσει την πρώτη δόση.

Η ρύθμιση για τα ταμεία

Προβλήματα εντοπίζονται και στη ρύθμιση σε 120 δόσεις για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις. Κι αυτό οφείλεται στην καθυστέρηση στη μεταφορά του συνόλου των οφειλών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στον υπολογισμό των δόσεων με βάση τα εισοδήματα του 2016, καθώς και στην εγγενή δυσκολία στη λήψη της απόφασης για το εάν συμφέρει ο επανυπολογισμός ή όχι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής της ρύθμισης έχουν ενταχθεί 43.000 οφειλέτες και έχουν ρυθμιστεί περίπου 765 εκατ. ευρώ. Περίπου 72.000 έχουν υποβάλει αίτηση και άλλοι 72.000 βρίσκονται σε αναμονή ένταξης. Οι 18.000 από αυτούς που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση είναι εργοδότες, που έσπευσαν να ρυθμίσουν περίπου 550 εκατ. ευρώ χρέη προς το πρώην ΙΚΑ.

Σημαντικά περιορισμένος, στους 19.000, είναι ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν οριστικοποιήσει την ένταξή τους στις 120 δόσεις, ρυθμίζοντας χρέη ύψους περίπου 160 εκατ. ευρώ. Ακόμη μικρότερη είναι η συμμετοχή των αγροτών, καθώς μόλις 3.800 έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, που θα παραμείνει ανοιχτή, εφόσον δεν δοθεί κάποια παράταση, έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις στην επεξεργασία των στοιχείων και στη βεβαίωση των οφειλών στις περιπτώσεις των αυτοαπασχολουμένων. Κι αυτό γιατί δεν έχει μεταφερθεί και πιστοποιηθεί στο ΚΕΑΟ το σύνολο των οφειλετών από το πρώην Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων.

Ακόμη ένα πρόβλημα που εντοπίζεται στο σύνολο των μη μισθωτών είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών με βάση τα εισοδήματα του 2017 και 2018. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όσοι έχουν οφειλές τα συγκεκριμένα έτη να μην μπορούν να υπολογίσουν το πραγματικό ποσό που χρωστούν. Αυτό σημαίνει ότι το ύψος της οφειλής και της δόσης ενδέχεται να αλλάξει, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εισφορών που οφείλονται, με βάση το πραγματικό εισόδημα κάθε έτους.