Τρακτέρ στους δρόμους και τις πλατείες - Free Sunday
Τρακτέρ στους δρόμους και τις πλατείες

Τρακτέρ στους δρόμους και τις πλατείες

Στον κόμβο της Μελούνας, λίγο έξω από τη Λάρισα θα στηθεί σήμερα το πρώτο μπλόκο για τις κινητοποιήσεις του 2017.
Θα συμμετέχουν αγρότες από τον Τύρναβο και την Ελασσόνα οι οποίοι ξεκινούν τις κινητοποιήσεις που θα συνεχιστούν όλη την εβδμαδα με μπλόκα κατά μήκος όλων των εθνικών οδικών αξόνων. 
Οι επικεφαλής των αγροτών εκτιμούν ότι τρακτέρ θα βγουν στους δρόμους από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, ως τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη με αιτήματα  τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αλλαγή του νέου φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος που επέβαλε η κυβέρνηση, και τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έχουν υποστεί κυρίως από την κακοκαιρία.
Στις Σέρρες, αγρότες ξεκινούν από σήμερα να κατεβάζουν τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των χωριών και προς το τέλος του τρέχοντος μηνός, αναμένεται να κινηθούν για να στήσουν μπλόκο στον Προμαχώνα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, που πέρυσι είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη Βουλγαρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλγαρική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ οι Βούλγαροι αυτοκινητιστές έχουν απειλήσει με αντίποινα. 
Στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, που κήρυξε 24ωρη απεργία.

Στη Θεσσαλία η μαζική «έξοδος» προς το εθνικό οδικό δίκτυο αναμένεται την Πέμπτη ενώ χθες έγιναν νέες συνεδριάσεις αγροτών στα Πράσινα Φανάρια, στη Θεσσαλονίκη και στη Δυτική Μακεδονία, οι αγρότες θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου προκειμένου να καθορίσουν τις κινήσεις τους σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

Η κυβέρνηση

Χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έσπευσε χθες να πει ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, αλλά και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση νωρίτερα από ποτέ έχει πληρώσει εφέτος αποζημιώσεις 3,7 δισ., το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε ενισχύσεις την τελευταία εικοσαετία στον αγροκτηνοτροφικό κόσμο. Ο κ.Αποστόλου όμως διαβεβαβιώνει ότι τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί από τα πακέτα Χατζηγάκη θα πληρωθούν γιατί κινδυνεύουν να ισοσκελιστούν από με τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

Ο κ.Αποστόλου ανακοίνωσε ότι θα γίνει αμέσως νομοθετική ρύθμιση της υποχρεωτικής αναγραφής στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας ότι επεξεργάζεται άλλη ρύθμιση ώστε η πληρωμή των νωπών προϊόντων στους παραγωγούς που σήμερα γίνεται στους οκτώ μήνες να μην ξεπερνά τους δύο μήνες από την πώλησή τους.
Για τη φορολογία διαβεβαιώνει ότι η προκαταβολή φόρου που ήδη έχουν καταβάλει θα επιστραφεί στο 95% των αγροτών», ενώ εξετάζεται στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές η μείωση του τεκμηρίου τους κατά 30% για την αγροτική κατοικία.