Διάσωση της ΔΕΗ με πώληση του ΔΕΔΗΕ και χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών, προωθεί ο Χατζηδάκης - Free Sunday
Διάσωση της ΔΕΗ με πώληση του ΔΕΔΗΕ και χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών, προωθεί ο Χατζηδάκης

Διάσωση της ΔΕΗ με πώληση του ΔΕΔΗΕ και χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών, προωθεί ο Χατζηδάκης

Τη διαβεβαίωση ότι «οι καταναλωτές δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη σωτηρία της ΔΕΗ» επανέλαβε και σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, ο κ.Χατζηδάκης είπε η αύξηση των τιμολογίων της επιχείρισης, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει ένεση ρευστότητας θα αντισταθμιστεί από «τη μείωση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στον ΦΠΑ για την ενέργεια και μια μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)».

Το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ καθορίζεται από την ΡΑΕ και εξαρτάται από τον Ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που σύμφωνα με τις προβλέψεις φέτος θα έχει πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ. Με τις δύο αυτές προβλέψεις εκτιμάται  ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ κάτω από 10% χωρίς όμως αυτή να επιβαρύνει τα νοικοκυριά αφού θα καλυφθεί από τις μειώσεις των άλλων λογαριασμών του οικιακού ρεύματος. Η εκτίμηση δεν γίνεται ομόφωνα αποδεκτή από την αγορά ενέργειας.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι εξετάζεται να περάσουν περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ και να γίνει «μερική ιδιωτικοποίηση ώστε η ΔΕΗ με την αποκάλυψη της κρυμμένης περιουσίας να βάλει χρήματα στο ταμείο».

«Ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσει να δώσει ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ. Το ποσοστό και το μοντέλο θα το δούμε με τους συμβούλους ανάλογα με το εύρος της αγοράς, την συγκυρία της στιγμής. Όπως ο ΟΤΕ δεν έβγαλε πόδια με την ιδιωτικοποίηση τότε, το ίδιο θα γίνει και με τον ΔΕΔΔΗΕ όπως γίνεται με τον ΑΔΜΗΕ που ιδιωτικοποίηθηκε εν μέρει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι έχουν αποκλειστεί τόσο η λύση στρατηγικού επενδυτή, διότι αν και είναι στόχος, δεν υπάρχει κανείς στον ορίζοντα, όσο και η μικρή ΔΕΗ, «γιατί όποιος την πάρει θα πάρει και τις ζημιές και δεν υπάρχει διαχωρισμός σε καλή και κακή ΔΕΗ γιατί την δεύτερη θα πρέπει να την πληρώνουν οι πολίτες» αλλά και η «αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων».
«Μαγικός τρόπος» για την επίλυση των προβλημάτων δεν υπάρχει τόνισε ο υπουργός Ενέργειας υπογραμμίζοντας ότι «πέραν του ότι η ΔΕΗ είναι μεγάλη επιχείρηση και δεν μπορεί κανείς να εξαερώσει το πρόβλημα, οι λύσεις έχουν στερέψει γιατί οι ζημιές είναι τεράστιες».

Στα μέτρα μέτρα στήριξης συμπεριέλαβε τα χρήματα από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για «πρόχειρότητα» εξηγώντας ότι «εγκατέλειψε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και συμφώνησε ως αντισταθμιστικό μέτρο να πάει στο 50% της αγοράς η ΔΕΗ με μηδενικό οικονομικό όφελος. Μόνο οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ κόστισαν πάνω από 600 εκατ. ευρώ».

«Η κατάσταση είναι πολύ πιο άσχημη από ό,τι νομίζει κάποιος. Καλό είναι να συνεννοηθούμε για να σώσουμε την επιχείρηση» πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας εκφράζοντας την ευχή «μέσα στην εβδομάδα να κλείσει το θέμα του μάνατζμεντ και να αντιμετωπιστεί το ίδιο επιτυχώς όπως με τον ΟΤΕ».