Το σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ - Free Sunday
Το σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ
Η κυβέρνηση σχεδιάζει και αυξήσεις στα τιμολόγια, που τελικά όμως δεν θα «περάσουν» στον καταναλωτή, καθώς δεν θα αυξηθούν οι λογαριασμοί.

Το σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ

Σε μόλις τρεις προτάσεις συνοψίζεται το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάσωση της ΔΕΗ και το περιέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής: «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Όπου απαιτείται, θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση, θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής».

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο περιλαμβάνει μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά την είσοδο στρατηγικού επενδυτή με ποσοστό έως και 49%. Άλλωστε, το δίκτυο διανομής συνολικού μήκους 238.000 χλµ., που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, αποτελεί το πιο σημαντικό μετά τον ΑΔΜΗΕ (την εταιρεία που διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς, δηλαδή πυλώνες, υποβρύχιες διασυνδέσεις κ.λπ.) περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, µε εγγυημένο ρυθμιζόμενο έσοδο που ευνοεί την προσέλκυση επενδυτών και την ταχεία πώληση, σε αντίθεση µε την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, που κατέληξε σε ναυάγιο.

Αναπροσαρμογή τιμολογίων

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σχεδιάζει και αυξήσεις στα τιμολόγια, που τελικά όμως δεν θα «περάσουν» στον καταναλωτή, καθώς δεν θα αυξηθούν οι λογαριασμοί. Κι αυτό γιατί θα αξιοποιηθούν ως «ισοδύναμα», που θα ισοσκελίσουν το επιπλέον κόστος, η μείωση του ΦΠΑ που έχει εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς ακόμη να έχει εφαρμοστεί, αλλά και η «κάβα» των 200 εκατ. ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, όπου καταλήγει το ΕΤΜΕΑΡ (τέλος μείωσης αερίων ρύπων) και πληρώνονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατά συνέπεια, το αποτέλεσμα για τους καταναλωτές θα είναι ουδέτερο, καθώς από τη μια πλευρά δεν θα υπάρξει αύξηση στο συνολικό κόστος του λογαριασμού ρεύματος και από την άλλη δεν θα επωφεληθούν της μείωσης της τάξης των 5 ευρώ ανά λογαριασμό που θα ερχόταν με τη μείωση του ΦΠΑ.

Τα υπόλοιπα έσοδα που προβλέπονται στο σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ είναι η είσπραξη 195 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, δηλαδή τα κόστη για την ηλεκτροδότηση νησιών και ευπαθών ομάδων) που οφείλει το Δημόσιο στη ΔΕΗ, αλλά και η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ με ετήσιο κόστος της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, καθώς για να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ, η εταιρεία αναγκαζόταν να πουλά κάτω του κόστους ρεύμα σε ανταγωνιστές της.

Εθελουσία έξοδος

Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ περιλαμβάνει και στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ «μιλούσε» για μείωση προσωπικού κατά 6.000 υπαλλήλους κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων, της διάθεσης των μονάδων λιγνίτη και της λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Σαφάρι για κακοπληρωτές

Η κυβέρνηση σχεδιάζει και την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ εντοπίζοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ. Πάντως, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας θα υπάρχει πάντοτε μέριμνα, εναρμονισμένη με τις πρακτικές της Ε.Ε.

Το μερίδιο αγοράς

Σε πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και η μνημονιακή δέσμευση για μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ κάτω από το 50% (από το περίπου 75% που κατέχει σήμερα) και μάλιστα χωρίς «αντάλλαγμα». Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αλλαγή του στόχου για το μερίδιο αγοράς, ώστε να μη χρειαστεί να χάσει 4 εκατομμύρια πελάτες η επιχείρηση.

Κατ’ αρχάς… ναι

Ωστόσο, το τοπίο όσον αφορά τη διάσωση της ΔΕΗ και κυρίως για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν από το φθινόπωρο και τις πρώτες επίσημες επαφές του Κωστή Χατζηδάκη με τους θεσμούς και τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν. Πάντως, κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε την κατάσταση και έλαβε κατ’ αρχάς πράσινο φως να καταρτίσει ένα λεπτομερές σχέδιο τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, καθώς τα δύο ζητήματα είναι απολύτως αλληλοεξαρτώμενα.

Οι λιγνιτικές μονάδες

Για την… ιστορία σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κηρύχθηκε άγονος, καθώς δεν κατατέθηκε κάποια προσφορά, αφού οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στις κινήσεις της νέας κυβέρνησης και κυρίως στο εάν θα εφαρμόσει σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από μέτρα μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ. Μετά το νέο ναυάγιο, λοιπόν, η Αθήνα θα πρέπει να συμμορφωθεί και με την καταδικαστική σε βάρος της χώρας μας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη.