Λαγκάρντ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς για την Ελλάδα - Free Sunday
Λαγκάρντ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς για την Ελλάδα

Λαγκάρντ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς για την Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να δεχθεί συμβιβασμούς όσον αφορά τις αρχές του προκειμένου να να κλείσει μια ειδική συμφωνία δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη της στο Reuters από το Ντουμπάι ωστόσο επεσήμανε ότι το ΔΝΤ κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να συμφωνήσει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε όσους αντιτίθενται σε νέα ρύθμιση χρέους, επεσήμανε πως μια μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κούρεμα στα δάνεια των διεθνών πιστωτών.  «Οι Ευρωπαίοι έχουν χορηγήσει εξαιρετικά μακροπρόθεσμα δάνεια με χαμηλά επιτόκια. Πρότειναν πρόσφατα ορισμένα νέα μέτρα για να μειωθεί περαιτέρω το βάρος του χρέους. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε πως μπορεί να επιτευχθούν με ένα μηχανισμό που δεν θα απαιτεί πραγματικά κουρέματα»  αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και τα ασφαλιστικά ταμεία που προτείνει το ΔΝΤ σημείωσε η Κ.Λαγκάρντ.

«Μας έχει ζητηθεί να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε με όρους και προϋποθέσεις που είναι αμερόληπτες. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να κλείσουμε μια ειδική ευνοϊκή συμφωνία για μια συγκεκριμένη χώρα, επειδή είναι αυτή η χώρα» σημείωσε η ίδια.

«Πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, γιατί δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας» πρόσθεσε από το Ντουμπάι.

Το ΔΝΤ πιέζει την Ελλάδα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό. Έχει αφήσει επίσης να εννοηθεί πως οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας μπορεί να χρειαστεί να δεχθούν «κούρεμα» στα δάνεια που έχουν δώσει στη χώρα.

 «Οι Ευρωπαίοι έχουν χορηγήσει εξαιρετικά μακροπρόθεσμα δάνεια με χαμηλά επιτόκια. Πρότειναν πρόσφατα ορισμένα νέα μέτρα για να μειωθεί περαιτέρω το βάρος του χρέους. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε πως μπορεί να επιτευχθούν με ένα μηχανισμό που δεν θα απαιτεί πραγματικά “κουρέματα”, δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις που προανέφερα εφαρμοστούν από την Ελλάδα» επισήμανε.