Ο «βραχνάς» της ΔΕΗ - Free Sunday
Ο «βραχνάς» της ΔΕΗ
Ορόσημο για την επόμενη μέρα της ΔΕΗ χαρακτηρίζεται η έκθεση του ορκωτού λογιστή Ernst & Young, που αναμένεται να δημοσιευτεί στις 24 Σεπτεμβρίου, καθώς ενδεχόμενο «αρνητικών» διατυπώσεων και συμπερασμάτων προεξοφλεί την εφαρμογή βίαιων μέτρων για τη διάσωση της ΔΕΗ.

Ο «βραχνάς» της ΔΕΗ

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης είναι η εξυγίανση της ΔΕΗ, ώστε να γίνει ξανά μια κερδοφόρα επιχείρηση και κατά συνέπεια πιο ελκυστική στους επενδυτές.

Εντός του Οκτωβρίου θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα απαλλάξει τη ΔΕΗ από τους περιορισμούς που έχουν οι ΔΕΚΟ (προμήθειες, ταχύτητα προσλήψεων κ.λπ.), για να μπορεί να λειτουργεί ως εισηγμένη εταιρεία και εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό. «Η ΔΕΗ δεν είναι σαν τις αστικές συγκοινωνίες, που μπορούν να πηγαίνουν με κάποια συγκεκριμένη διαδικασία του νόμου περί ΔΕΚΟ. Η ΔΕΗ έχει ανταγωνιστές. Οι ανταγωνιστές της αποφασίζουν σε δευτερόλεπτα. Η ΔΕΗ πρέπει να κινηθεί με τον αραμπά. Λοιπόν, αυτό θέλουμε να αλλάξουμε μεταξύ των άλλων» τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ορόσημο για την επόμενη μέρα της ΔΕΗ χαρακτηρίζεται η έκθεση του ορκωτού λογιστή Ernst & Young, που αναμένεται να δημοσιευτεί στις 24 Σεπτεμβρίου, καθώς ενδεχόμενο «αρνητικών» διατυπώσεων και συμπερασμάτων προεξοφλεί την εφαρμογή βίαιων μέτρων για τη διάσωση της ΔΕΗ και την αναστροφή της μέχρι τώρα πορείας.

Αύξηση τιμολογίων

Στα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη διάσωση της ΔΕΗ είναι:

• Αύξηση των τιμολογίων από 9 λεπτά στα 11 λεπτά η κιλοβατώρα από 1ης Σεπτεμβρίου

• Μείωση 50% στην έκπτωση συνέπειας

• Μείωση ΦΠΑ και ΕΤΜΕΑΡ (που σχεδόν ισορροπεί την αύξηση)

• Μείωση 50% στο Κοινωνικό Τιμολόγιο των αναπήρων

• Κατάργηση εκπτώσεων στο 30% από 75% για τους εργαζόμενους

Έπειτα κι από αυτές τις αναπροσαρμογές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τον τρέχοντα μήνα που παρουσίασε στη ΔΕΘ η Ρυθμική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), όπου η ΔΕΗ διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στις υψηλότερες ανταγωνιστικές χρεώσεις –τόσο στα οικιακά όσο και στα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης– ανάμεσα σε 17 προμηθευτές ρεύματος. Όπως προκύπτει, τα νοικοκυριά μπορούν να βρουν φθηνότερη κιλοβατώρα μέχρι και 20% και οι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με εγκατεστημένη ισχύ έως 25 kWh έως και 27%. Στις τιμοληψίες της ΡΑΕ έχουν συμπεριληφθεί και οι εκπτώσεις συνέπειας που εφαρμόζει ο κάθε προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά τα οικιακά τιμολόγια, συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας, η ΔΕΗ έχει τιμολόγιο στο ανταγωνιστικό σκέλος 89,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ο φθηνότερος προμηθευτής –ανάμεσα σε 17– κινείται στα 72,80 ευρώ. Επομένως, η διαφορά τους ανέρχεται σε 17,07 ευρώ ανά MWh. Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των χρεώσεων των ανεξάρτητων προμηθευτών, τέσσερις εταιρείες τιμολογούν με εύρος τιμών από 83,97 έως 85,81 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επτά με εύρος από 81,45 μέχρι 81,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τέσσερις από 77,35 μέχρι 78,26 ευρώ ανά μεγαβατώρα το τετράμηνο.

Στα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης η ΔΕΗ χρεώνει 96,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η φθηνότερη χρέωση ιδιωτικής εταιρείας είναι στα 69,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κατά συνέπεια, η μέγιστη διαφορά στα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης αγγίζει τα 26 ευρώ ανά MWh.

Εθελουσία έξοδος 2.000 εργαζομένων

Από την άλλη, η κυβέρνηση σχεδιάζει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 εργαζομένων, οι οποίοι θα προέρχονται από το υποστηρικτικό προσωπικό και όχι από τεχνικούς και από την εμπορία.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, είναι το κόστος, το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα της Επιχείρησης δεν επιτρέπουν τις άμεσες αποζημιώσεις. Το άλλο πρόβλημα ονομάζεται «απουσία διαδοχής» και οφείλεται στο γεγονός ότι το προσωπικό της ΔΕΗ έχει πάψει να ανανεώνεται μαζικά με προσλήψεις, επομένως οι 30άρηδες, οι 35άρηδες, οι 40άρηδες και οι 45άρηδες είναι λίγοι.

Οι μετακινήσεις πελατών

Έντεκα χρόνια μετά την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ρεύματος, το μερίδιο της ΔEH κινείται στα επίπεδα του 80%, ποσοστό που, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, πρέπει να μειωθεί δραστικά. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ εκπροσωπεί το 73,52% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή και μέση τάση, αλλά έχει το 88,25% του συνολικού αριθμού των παροχών. Την ίδια περίοδο οι προμηθευτές εκτινάχθηκαν στους 25, ενώ χαμηλά είναι τα ποσοστά κινητικότητας, δηλαδή του αριθμού των πελατών που μετακινούνται από προμηθευτή σε προμηθευτή. Σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2019, στο σύνολο των καταναλωτών της χαμηλής και μέσης τάσης (6.756.881) του διασυνδεδεμένου δικτύου (εκτός νησιών) μόλις 226.779 άλλαξαν προμηθευτή. Έτσι, το ποσοστό κινητικότητας ήταν μόλις 3,35%.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, τα εμπόδια για το περαιτέρω άνοιγμα της λιανικής ρεύματος είναι:

• η αδράνεια των καταναλωτών και ενδοιασμοί για τη μετακίνηση σε εναλλακτικούς προμηθευτές,

• η συσσώρευση παραπόνων καταναλωτών αναφορικά με μη ορθή προσυμβατική ενημέρωση, με αποτέλεσμα την απόκλιση της τιμής μεταξύ του συμβατικού σταδίου και του σταδίου της έκδοσης λογαριασμού,

• τα παράπονα προμηθευτών αναφορικά με δυσλειτουργία και καθυστερήσεις στις εφαρμοζόμενες διαδικασίες στην εξυπηρέτηση αιτημάτων τους από τον Διαχειριστή Δικτύου,

• εμπόδια στο άνοιγμα της αγοράς προμήθειας των μη διασυνδεδεμένων νησιών λόγω έλλειψης μέτρων και εργαλείων αντιστάθμισης ρίσκου.