Φρένο στα ληξιπρόθεσμα μέσω… 120 δόσεων - Free Sunday
Φρένο στα ληξιπρόθεσμα μέσω… 120 δόσεων
Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Φρένο στα ληξιπρόθεσμα μέσω… 120 δόσεων

Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς μπαίνει φρένο στον ρυθμό αύξησής τους, εξέλιξη που έχει άμεση σχέση με τη ρύθμιση των 120 δόσεων και την υποχρέωση ο φορολογούμενος να καλύπτει τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις του για να μη «χάσει» τη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος που δημιούργησαν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου ήταν αυξημένο κατά 320 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 3,929 δισ. ευρώ, ενώ έναν μήνα νωρίτερα η αύξηση είχε φτάσει τα 473 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο η ΑΑΔΕ πάτησε γκάζι και στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 6.551 νέες κατασχέσεις, έναντι 4.213 τον προηγούμενο μήνα.

Με δεδομένο, πάντως, ότι για να μη χάσει κανείς τις 120 δόσεις θα πρέπει να εκπληρώνει στο ακέραιο τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις του, εκτιμάται ότι το «φρένο» των νέων ληξιπρόθεσμων θα συνεχιστεί.

Άλλο ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον μήνα Ιούλιο είναι ότι οι στοχευμένες «έφοδοι» των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) έβγαλαν «λαβράκι» σε πολύ μεγάλο ποσοστό: επί συνόλου 13.405 τέτοιων ελέγχων, στις 8.345 περιπτώσεις (ποσοστό 62%) διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Αναφορικά με τον αριθμό των οφειλετών, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι διευρύνθηκε κατά 269.155 άτομα και επιχειρήσεις τον Ιούλιο, φτάνοντας τους 4.019.350. Εξ αυτών, αναγκαστικά μέτρα είσπραξης μπορούν να επιβληθούν σε 1.819.142 οφειλέτες, έναντι 1.764.551 τον Ιούνιο. Κατασχέσεις μισθών, ακινήτων και τραπεζικών λογαριασμών έχουν ήδη υποβληθεί στο επτάμηνο του έτους σε 1.222.306 οφειλέτες ή 67,19% του συνόλου, έναντι 1.215.755 οφειλετών στο πρώτο εξάμηνο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μείωση του ρυθμού αύξησης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών δίνει «όπλα» στο οικονομικό επιτελείο, καθώς αποδυναμώνονται τα επιχειρήματα των θεσμών για δημιουργία δημοσιονομικού κενού, ενώ η κυβέρνηση αποκτά πρόσθετο επιχείρημα υπέρ της αναγκαιότητας μείωσης των φόρων και των πρωτογενών πλεονασμάτων, αφού η οικονομία υπεραποδίδει δημοσιονομικά.

Πάντως, φαίνεται ότι μετά τις εκλογές και τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης το κλίμα στην οικονομία έχει βελτιωθεί, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, τα καθαρά έσοδα μετά τις επιστροφές φόρων κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου ήταν αυξημένα έναντι του στόχου κατά 410 εκατ. ευρώ. Και, όπως είναι γνωστό, η πορεία των εσόδων εντός των στόχων αποτελεί βασικό κριτήριο αξιοπιστίας μιας χώρας προς τους Ευρωπαίους εταίρους και φυσικά προς τους πιστωτές της.

Ανάσα για επαγγελματίες

Η ρύθμιση των 120 δόσεων δίνει ανάσα και σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, καθώς για πρώτη φορά μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν και επιχειρήσεις που χρωστούν μέχρι 1 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, με βάση τα πρώτα στοιχεία, που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι όταν λήξει η προθεσμία μπορεί να έχουν ενταχθεί σε αυτήν έως και 500.000 φορολογούμενοι.

Βασικό κίνητρο είναι η αποδέσμευση των λογαριασμών όταν ο επαγγελματίας ενταχθεί στη ρύθμιση και καταβάλει την πρώτη δόση. Έτσι, θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει προσωπικό, να αγοράσει προϊόντα και γενικά να κινήσει την επιχείρησή του.

Τα «μυστικά»

Τα σημεία-κλειδιά που πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων εντοπίζονται στα εξής:

  1. 1. Μείωση επιτοκίου από 5% στο 3% (υπολογίζεται αυτόματα για όσους έχουν ενταχθεί)
  2. 2. Μείωση ελάχιστης δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ (με αίτηση για νέο υπολογισμό)
  3. 3. Ένταξη νομικών προσώπων με οφειλές έως 1 εκατ. ευρώ
  4. 4. Αναστολή τραπεζικών κατασχέσεων (ηλεκτρονική αίτηση για βεβαίωση αποδέσμευσης την οποία ο οφειλέτης προσκομίζει εντός μηνός στην τράπεζα ή σε όποιον έχει την απαίτηση κατάσχεσης).

Όσον αφορά τις μειώσεις προσαυξήσεων και τόκων, διαμορφώνονται σε ποσοστά ως εξής:

• 100% με εφάπαξ αποπληρωμή

• 95% με αποπληρωμή σε 2 έως 4 δόσεις

• 85% με αποπληρωμή σε 5 έως 12 δόσεις

• 80% με αποπληρωμή σε 13 έως 24 δόσεις

• 75% με αποπληρωμή σε 25 έως 36 δόσεις

• 45% με αποπληρωμή σε 37 έως 48 δόσεις

• 30% με αποπληρωμή σε 49 έως 60 δόσεις

• 20% με αποπληρωμή σε 61 έως 72 δόσεις

• 15% με αποπληρωμή σε 73 έως 96 δόσεις

• 10% με αποπληρωμή σε 97 έως 120 δόσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την απώλεια της ρύθμισης χάνεται το δικαίωμα του ακατάσχετου λογαριασμού και επανέρχονται οι προσαυξήσεις. Απώλεια επέρχεται στις περιπτώσεις: μη πληρωμής 2 δόσεων, δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων και μη υποβολής δηλώσεων.

Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση μετά τα σχετικά αιτήματα των φοροτεχνικών.