Ένας στους τρεις εντάχθηκε στις 120 δόσεις - Free Sunday
Ένας στους τρεις εντάχθηκε στις 120 δόσεις
Έρχονται και βελτιώσεις στην πάγια ρύθμιση για οφειλές στην εφορία, που πλέον είναι η μόνη επιλογή που έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι με οφειλές στο Δημόσιο, ώστε να αποφύγουν τις κατασχέσεις.

Ένας στους τρεις εντάχθηκε στις 120 δόσεις

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι –για την ακρίβεια 1.154.708 οφειλέτες– θα καταφέρουν να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους, καθώς υπέβαλαν αίτηση για την ένταξη στη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Το οικονομικό επιτελείο κρίνει ως ιδιαίτερα επιτυχημένη τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, καθώς, όπως τονίζει, οι πολίτες έσπευσαν μαζικά να υπαχθούν σε αυτήν. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπέβαλαν αιτήσεις ρύθμισης 722.109 οφειλέτες, για συνολικές οφειλές ύψους 7,1 δισ. ευρώ. Από αυτές, 217.276 αιτήσεις είναι ακόμη εκκρεμείς. Συνεπώς, ένας στους τρεις οφειλέτες έχει υπαχθεί στη ρύθμιση, έχοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές ποσού άνω των 1.500 ευρώ.

Όσον αφορά τη ρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων, αίτηση υπέβαλαν 432.599 οφειλέτες, δηλαδή περίπου το 1/3 του συνόλου των οφειλετών. Το ρυθμισμένο ποσό, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), θα είναι πάνω από 4,5 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που αφορούν τον Ιούλιο, οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία φτάνουν τους 4.019.350. Εντούτοις, περισσότεροι από τους μισούς (περίπου 2.200.000 οφειλέτες) δεν υπήρχε περίπτωση να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, είτε διότι έχουν πολύ μικρές οφειλές (έως 250 ευρώ), άρα δικαιούνται μικρό αριθμό δόσεων, είτε διότι έχουν πολύ μεγάλες οφειλές (άνω των 250.000 ευρώ), που είναι αδύνατο να εξοφληθούν ακόμα και σε 120 δόσεις χωρίς παράλληλα να δημιουργούνται νέα χρέη από τρέχουσες υποχρεώσεις, είτε διότι έχουν κλείσει, πτωχεύσει, εξαφανιστεί κ.λπ. Επομένως η ρύθμιση αφορούσε τελικά περίπου 1.700.000 οφειλέτες, εκ των οποίων ο ένας στους τρεις αξιοποίησε την ευκαιρία ένταξης στις ευνοϊκές διατάξεις της.

«Οφειλές συνολικού ύψους 11,6 δισ. ευρώ μπήκαν τελικά στη ρύθμιση των 120 δόσεων που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποδεικνύοντας την απόλυτη επιτυχία μίας από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΝΔ» ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Μάλιστα, από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι «η επιτυχία αυτή καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι το 70% του συνόλου των οφειλετών αντιστοιχεί σε μικροοφειλέτες με χρέος έως 500 ευρώ, οι οποίοι δεν είχαν ουσιαστικό λόγο να ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς και σε οφειλέτες με χρέη παλαιών ετών, των οποίων η είσπραξη καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη».

Βελτιώσεις στην πάγια ρύθμιση

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε βελτιωτικές παρεμβάσεις στην πάγια ρύθμιση για οφειλές στην εφορία, που πλέον είναι η μόνη επιλογή που έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι με οφειλές στο Δημόσιο, ώστε να αποφύγουν τις κατασχέσεις. Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το οποίο πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του τρέχοντος μηνός.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, από 1ης Ιανουαρίου 2020 θα τεθεί σε ισχύ η νέα, βελτιωμένη πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε 24-48 δόσεις, που θα καλύπτει οφειλές που θα δημιουργηθούν από τη νέα χρονιά. Η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προβλέπει περισσότερες δόσεις, αλλά και αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Πιο αναλυτικά, αναμένεται να προβλέπει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία θα ρυθμίζονται σε 12 δόσεις χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο, ενώ για περισσότερες δόσεις (πάνω από τις 12 και μέχρι τις 24) θα ενεργοποιούνται εισοδηματικά κριτήρια. Ο αριθμός των δόσεων που θα δικαιούται ο φορολογούμενος (πάνω από 12 και έως 24) θα εξαρτάται από το ατομικό δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης κατά την υποβολή της αίτησης για ρύθμιση χρονιάς.

Ωστόσο, για τους φόρους από έκτακτη αιτία (όπως ο φόρος κληρονομιάς), οι δόσεις, από 24 που είναι σήμερα, θα αυξηθούν σε 48 με την ίδια ακριβώς διαδικασία. Δηλαδή τις 24 δόσεις θα τις δικαιούνται όλοι, ανεξάρτητα από το δηλωθέν εισόδημα, ενώ από τις 24 έως τις 48 δόσεις ο ακριβής αριθμός θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος. Το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 5%, όσο είναι και σήμερα.

Σκληρά μέτρα

Όσοι δεν κατάφεραν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα έρθουν αντιμέτωποι με σκληρά μέτρα της εφορίας, όπως:

• Κατασχέσεις κινητών αξιών: Τραπεζικοί λογαριασμοί θα δεσμευτούν, με το μέτρο να αγγίζει και τους συνδικαιούχους. Από την κατάσχεση γλιτώνει μόνο ένας τραπεζικός λογαριασμός, που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και για καταθέσεις ύψους έως 1.250 ευρώ. Σε επόμενο στάδιο ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ θα αναζητήσει ομόλογα, μετοχές και ασφαλιστήρια συμβόλαια προς κατάσχεση.

• Κατασχέσεις ακινήτων: Στο στόχαστρο βρίσκονται τα ακίνητα οφειλετών που χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ.

• Μικροοφειλέτες: Το ΚΕΑΟ θα εφαρμόσει ειδικό μηχανισμό ώστε να εντοπίζει αμέσως τους μικροοφειλέτες, στους οποίους θα αποστέλλει ειδοποιητήρια για άμεση ρύθμιση ή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών τους. Με την ψήφιση των τελευταίων αλλαγών στη Βουλή, θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το «πάγωμα» της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης. Έτσι, το ΚΕΑΟ θα ενημερώνει την αρμόδια για τον έλεγχο του εργοδότη υπηρεσία του ΕΦΚΑ, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης, την ύπαρξη τυχόν συνυπεύθυνων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων, καθώς και για τη διαπίστωση του πραγματικού της απασχόλησης και της τήρησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Στις περιπτώσεις αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι συναλλαγές του εργοδότη πραγματοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.