Η ΔΕΗ ξέφυγε από τη χρεοκοπία - Free Sunday
Η ΔΕΗ ξέφυγε από τη χρεοκοπία
Όσα χρωστούν στη ΔΕΗ 1,5 εκατομμύρια πελάτες με οφειλές έως 3.000 ευρώ ο καθένας (συνολικά 402 εκατ. ευρώ), τόσα περίπου είναι και τα χρέη 66.000 πελατών με οφειλή άνω των 3.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Η ΔΕΗ ξέφυγε από τη χρεοκοπία

Καρπούς φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αποδίδουν οι ενέργειες της κυβέρνησης για τη διάσωση της ΔΕΗ, καθώς ξέφυγε από τη χρεοκοπία. Οι ζημιές μειώθηκαν στα 247,8 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2019 έναντι 518 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

«Αποφύγαμε την αρνητική εξέλιξη της χρεοκοπίας» σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στηριζόμενος και στην έκθεση του ορκωτού λογιστή για την επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί της Ernst & Young δίνουν παράταση ζωής στη ΔΕΗ, αλλά προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν μέτρα εξορθολογισμού, θα αντιμετωπίσει δυσκολίες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ίδιοι ορκωτοί λογιστές, με βάση τα στοιχεία του α΄ τριμήνου, είχαν κάνει λόγο για «ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας» και είχαν εκφράσει αμφιβολίες για τη δυνατότητα της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.

Θετική επίδραση στους οικονομικούς δείκτες είχαν η ανάκτηση μέρους της αυξημένης δαπάνης για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων, καθώς και η μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 15% στο 10%, που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Απριλίου.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Ωστόσο, ο αγώνας για τη διάσωση της ΔΕΗ θα συνεχιστεί, ενώ ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι μεγάλος.

Από την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, τις μειώσεις στις εκπτώσεις συνέπειας και τη θέσπιση «ρήτρας CO2» και για τα τιμολόγια των νοικοκυριών, που περιλαμβάνονταν στο πρώτο πακέτο μέτρων, αναμένει ενίσχυση της κερδοφορίας της κατά 120 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2019 και κατά 532 εκατ. ευρώ για το 2020. Έτσι, η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να λάβει κι άλλα μέτρα, ώστε να καλύπτει τις υποχρεώσεις της σε τράπεζες και προμηθευτές, τα οποία εκτιμάται ότι θα αρχίσουν άμεσα να αποδίδουν καρπούς. Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό σημείωμα της ΔΕΗ, σε αυτά τα μέτρα (εκτός των 490 εκατ. ευρώ του πρώτου πακέτου μέτρων) περιλαμβάνονται:

1. Ανάθεση σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της εξεύρεσης επενδυτών για την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της μητρικής εταιρείας, η οποία είχε εκτιμηθεί ότι θα φέρει στα ταμεία της περί τα 300 εκατ. ευρώ.

2. Έκδοση διεθνούς ομολόγου, διαδικασία την οποία είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση από το 2018.

3. Κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών από στρατηγικούς κακοπληρωτές με τη συνεργασία ειδικών συμβούλων. Ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν ενταθεί οι αποκοπές, αν και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

4. Προπληρωμή εντός του α΄ τριμήνου του 2020 από το ελληνικό Δημόσιο και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα της αξίας κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας για το έτος 2020, η οποία υπολογίζεται σε 550 εκατ. ευρώ. Προπληρωμή είχε πραγματοποιηθεί και τα δύο προηγούμενα έτη.

5. 200 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011, τα οποία θα εγγραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό και θα εκταμιευτούν έως τον Ιανουάριο του 2020.

66.000 πελάτες χρωστούν 364 εκατ. ευρώ

Με τα πιο μελανά χρώματα παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, την κατάσταση με τις οφειλές προς τη ΔΕΗ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι όσα χρωστούν στη ΔΕΗ 1,5 εκατομμύρια πελάτες με οφειλές έως 3.000 ευρώ ο καθένας (συνολικά 402 εκατ. ευρώ), τόσα περίπου είναι και τα χρέη 66.000 πελατών με οφειλή άνω των 3.000 ευρώ ανά περίπτωση (συνολικά 364 εκατ. ευρώ).

Ακόμα δυσμενέστερη είναι η εικόνα αν συμπεριληφθούν στους υπολογισμούς οι λεγόμενοι τελικοί πελάτες (επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, εξοχικά στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, καταναλωτές που έχουν μετακινηθεί σε άλλους προμηθευτές κ.ά.). Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν 2,2 εκατομμύρια πελάτες που οφείλουν έως 3.000 ευρώ και συνολικά 694 εκατ. ευρώ, ενώ 143.182 πελάτες με οφειλή άνω των 3.000 ευρώ ανά περίπτωση χρωστούν συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Κοινωνικό Τιμολόγιο

Εν τω μεταξύ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις στην ΗΔΙΚΑ και το Κοινωνικό Τιμολόγιο (Α και Β), καθώς οι δικαιούχοι έχουν προθεσμία να υποβάλουν την αίτησή τους μέχρι τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Το σύστημα έχει δεχτεί περισσότερες από 240.000 αιτήσεις για υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, εκ των οποίων οι 11.000 είχαν αρχικώς εγκριθεί αλλά στο δεύτερο στάδιο απορρίφθηκαν και αυτό γιατί με τα νέα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του 2018 οι καταναλωτές εμφανίζονταν με μεγαλύτερο εισόδημα. Από την άλλη, περίπου 12.000 δηλώσεις, παρ’ ότι δεν είχαν περάσει με τα στοιχεία του 2017, το επόμενο έτος είχαν μικρότερο εισόδημα κι έτσι πήραν το πράσινο φως.