«Ελλάδα 2.0»: Έως τα τέλη Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις - Free Sunday
«Ελλάδα 2.0»: Έως τα τέλη Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις

«Ελλάδα 2.0»: Έως τα τέλη Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις

«Σάρκα και οστά» θα αρχίσει να παίρνει το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», μετά το «πράσινο φως» που έλαβε από το Ecofin. Από την κυβέρνηση –αλλά και από το οικονομικό επιτελείο ειδικότερα– γίνεται λόγος για μια σπουδαία εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για μια σειρά επενδύσεων αλλά και μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν νέα πνοή στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η επίδραση του Σχεδίου Ανάκαμψης στο ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 2,1% με 3,3% έως το 2026. Επίσης εκτιμάται πρόσθετη ανάπτυξη της τάξης του 1% για φέτος και 2% με 2,5% κάθε χρόνο τα επόμενα έτη. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις αφορούν μόνο την άμεση επίδραση που θα έχουν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι τις έμμεσες επιπτώσεις που θα προκύψουν στην ανάπτυξη μέσα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε διάστημα 20 ετών, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 18%, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις.

Οι εκταμιεύσεις

Οι εκταμιεύσεις θα αρχίσουν έως τα τέλη Ιουλίου, με τα πρώτα ποσά να είναι της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περί τα 7,5 δισ. ευρώ για το 2021. Ειδικότερα, εκτός από την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ (2,3 δισ. ευρώ από επιδοτήσεις και το υπόλοιπο από το σκέλος των δανείων), αναμένεται προς το τέλος του έτους να εκταμιευθεί και η πρώτη δόση ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρώθηκαν τα ορόσημα που έχουν τεθεί.

Η Ελλάδα δικαιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να λάβει 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,8 δισ. ευρώ (9% του ΑΕΠ) αφορούν σε επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ (6%-7% του ΑΕΠ) σε δάνεια. Στο Ελληνικό Σχέδιο γίνεται αναλυτική περιγραφή για τα 331 ορόσημα και στόχους, η υλοποίηση των οποίων θα καθορίσει την πορεία εκταμίευσης από φέτος έως και τα μέσα του 2026.

Ιδιωτικές επενδύσεις

Τα ποσά των δανείων, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, μετακυλίονται στον ιδιωτικό τομέα μέσω αναδανεισμού, από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αλλά και οι εμπορικές τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει υπογράψει συμφωνία με την ΕΤΕπ για τη διαχείριση δανείων ύψους έως 5 δισ. ευρώ. Πριν από λίγα 24ωρα, άλλωστε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, και η διευθύνουσα σύμβουλος της EBRD, Charlotte Ruhe, υπέγραψαν το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding-MoU) μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της EBRD, το οποίο αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και τη διαχείριση από την EBRD δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Πρόκειται για μια συμφωνία που σηματοδοτεί την ταχύτατη έναρξη του προγράμματος των δανειοδοτήσεων για τη δημιουργία σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις

Σχολιάζοντας την έγκριση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε λόγο για «σχέδιο εγχώριας ιδιοκτησίας, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό, επενδυτικό και οικονομικό πρόσημο, που θα οδηγήσει στην επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης, στη δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης και στην τόνωση της κοινωνικής συνοχής».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις, ενώ θα κινητοποιηθούν 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόνιμα κατά 7 μονάδες, ενώ θα δημιουργηθούν επίσης νόμιμα 180.000-200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Στον αντίποδα...

Παρά τις θετικές προσδοκίες που καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση, οι οικονομολόγοι εμφανίζονται ιδιαίτερα... συγκρατημένοι.

«Τα περισσότερα χρήματα θα έρθουν το 2023 και αργότερα. Αυτό είναι περισσότερο μια μεσοπρόθεσμη βοήθεια και όχι μια άμεση στήριξη της ελληνικής οικονομίας ή για τη μείωση της ελληνικής ανεργίας. Αλλά ταυτόχρονα μπορεί επίσης να επηρεάσει τις προσδοκίες. Διότι εάν οι επενδυτές πιστέψουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα με σύνεση, εάν πράγματι προσφέρει οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον, τότε μπορούν να αρχίσουν να επενδύουν από τώρα και επομένως η φάση ανάκαμψης θα είναι ταχύτερη και η μείωση της ανεργίας θα είναι ταχύτερη», δήλωσε πρόσφατα στο Euronews ο οικονομολόγος του Brugel Zsolt Darvas.

Ο οικονομολόγος του Bruegel πρόσθεσε ότι η εμπειρία της Ελλάδας με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τη βοήθησε να καταρτίσει ένα πλήρες σχέδιο που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ της, που άλλες χώρες δεν κατάφεραν, και ότι θα λάβει ένα από τα μεγαλύτερα ποσά αναλογικά.

Αλλά αυτό το σχέδιο και οι μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. «Σίγουρα περισσότερες πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και πολλών ελληνικών εταιρειών, αλλά τελικά η ανταγωνιστικότητα είναι ένα μικροοικονομικό φαινόμενο. Επομένως, έχει να κάνει με το πόσο καλά οργανώνονται οι εταιρείες, πόσο εκπαιδευμένο είναι το εργατικό δυναμικό, εάν οι εταιρείες είναι σε θέση να αξιοποιήσουν γρήγορα νέες ευκαιρίες που προκύπτουν, και αυτοί οι πιο θεμελιώδεις καθοριστικοί παράγοντες της ανταγωνιστικότητας δεν θα αλλάξουν από το νέο σχέδιο», πρόσθεσε σχετικά.