Μ. Ζορπίδης, πρ. ΕΕΘ: Ισόνομα σε όλη τη χώρα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης - Free Sunday
Μ. Ζορπίδης, πρ. ΕΕΘ: Ισόνομα σε όλη τη χώρα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Μ. Ζορπίδης, πρ. ΕΕΘ: Ισόνομα σε όλη τη χώρα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Το μεγάλο στοίχημα είναι η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος, μιλώντας στη Free Sunday, υπενθυμίζει ότι υπάρχουν κονδύλια από το προηγούμενο ΕΣΠΑ που δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμη.

Ο κ. Ζορπίδης, επαγγελματίας ο ίδιος του τουρισμού, είναι απαισιόδοξος για τις φετινές επιδόσεις, αλλά αισιόδοξος ότι μπορεί το μετρό της Θεσσαλονίκης να λειτουργήσει έως το τέλος του 2023.

Τι προσδοκίες έχετε για την ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, με βάση τα αναμενόμενα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης; Συμμερίζεστε την άποψη ότι θα υπάρχουν υψηλές επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές;

Προσδοκίες υπάρχουν, ωστόσο όλα είναι ρευστά καθώς η πανδημία είναι εδώ, ο κορονοϊός δεν έχει νικηθεί και, όπως μας έχει δείξει με τις μεταλλάξεις, βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά μας. Άρα, η πορεία του ιού είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης στη χώρα μας. Πάντως και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος στη Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, η ανάκαμψη αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δυναμική το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Όσον αφορά τις επενδύσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης βασίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: πράσινη μετάβαση, ψηφιακή μετάβαση, αύξηση της απασχόλησης και ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων. Το μεγάλο στοίχημα και πρόκληση είναι η απορρόφηση των πόρων αυτών. Παράλληλα, δεν ξέρω αν η κυβέρνηση καταφέρει να πετύχει τον φιλόδοξο στόχο της μόχλευσης πόρων περίπου 60 δισ. ευρώ, αλλά σίγουρα θα υπάρξει κινητοποίηση κεφαλαίων. Επενδύσεις θα γίνουν γιατί προβλέπεται να γίνουν. Επίσης, μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ευρωπαϊκούς πόρους, όπου θα υπάρχει έλεγχος για το πού κατευθύνθηκαν και την πορεία υλοποίησης όσων χρηματοδοτηθούν από τα συγκεκριμένα κονδύλια. Ο μεγάλος προβληματισμός, αν θέλετε, είναι κατά πόσο θα κατανεμηθούν ισόνομα σε ολόκληρη τη χώρα τα κονδύλια και οι επενδύσεις αυτές.

 

Θα πρέπει να μας ανησυχήσει το ότι, από τις προηγούμενες χρήσεις του ΕΣΠΑ, υπάρχουν ακόμη κονδύλια που δεν έχουν εκταμιευθεί;

Όπως αναφέρθηκε και στην προηγούμενη ερώτηση, όσον αφορά κοινοτικούς πόρους η απορροφητικότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο. Η εκταμίευση των κονδυλίων μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ως επί το πλείστων είναι τμηματική, σύμφωνα με την πορεία εξέλιξης των έργων για τα οποία έχουν εγκριθεί η μελέτη και η χρηματοδότηση. Εάν η εξέλιξη των έργων είναι προβληματική, τότε υπάρχει πρόβλημα και με τις εκταμιεύσεις. Και φυσικά είναι ανησυχητικό εάν πρόκειται να χαθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ λόγω καθυστερήσεων. Μην ξεχνάμε πως, εν μέσω οικονομικής και τώρα υγειονομικής κρίσης, η μόνη πηγή χρηματοδότησης μεγάλων έργων ήταν το ΕΣΠΑ και τώρα Ταμείο Ανάκαμψης συν ΕΣΠΑ. Δεν ξέρω ακριβώς σε ποια προγράμματα του ΕΣΠΑ αναφέρεστε. Αν εννοείται όμως και κονδύλια του ΕΣΠΑ που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εκταμιεύσει ακόμη προς δικαιούχους, θα πρέπει να σας πω πως εμείς σαν Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, μέσω επιστολών και εγώ προσωπικά ως πρόεδρος, έχουμε επικοινωνήσει με τους αρμόδιους υπουργούς. Για παράδειγμα, η τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκταμίευση των πόρων για τους επαγγελματίες που χρηματοδότησαν τα έργα πελατών τους για τις ανάγκες του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ». Με επιστολή μας προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη με κοινοποίηση προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητήσαμε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση ενός προβλήματος που έχει επιφέρει πλήγμα στη ρευστότητα πλήθους επαγγελματιών.

 

Ποιοι είναι οι τομείς των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα δώσουν ώθηση στα μέλη του Επιμελητηρίου;

Κατ’ αρχήν πρέπει να πούμε πως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έχει εγγεγραμμένες στο μητρώο του κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και αυτές εκπροσωπεί. Επιθυμία μας είναι μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης. Επίσης, οι τράπεζες θα παίξουν μεγάλο ρόλο στη διάθεση ρευστότητας. Καθώς θα αποτελέσουν ένα από τα κανάλια διοχέτευσης των κονδυλίων του Τ.Α., δεν θα πρέπει να είναι αυτές που θα αποφασίζουν ποιοι θα χρηματοδοτηθούν και ποιοι όχι. Δυστυχώς, όπως φάνηκε μετά την παρουσίαση του προγράμματος «Ελλάδα 2.0», δεν γίνεται ξεκάθαρο πώς θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κονδύλια που δεν θα περνούν μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως έμφαση δίνεται στους δυναμικούς κλάδους που σχετίζονται με την τεχνολογία και την πράσινη ανάπτυξη. Έτσι, οι επαγγελματίες-μέλη μας που έχουν δραστηριότητα που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τους παραπάνω τομείς θα έχουν και μεγαλύτερη ώθηση.

 

Είναι μόνο ο COVID-19 που σας ανησυχεί για την πορεία της οικονομίας ή υπάρχουν κι άλλοι εξωγενείς, μη ελεγχόμενοι παράγοντες που ενδέχεται να βρούμε μπροστά μας;

Αυτή τη στιγμή ο νούμερο ένα εχθρός είναι ο κορονοϊός, που αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για την πορεία της οικονομίας μας. Φυσικά, το τελευταίο χρονικό διάστημα και οι φυσικές καταστροφές έχουν επιφέρει μεγάλο πλήγμα σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Πρέπει να αποκτήσουμε τις κατάλληλες υποδομές και να είμαστε έτοιμοι. Παράλληλα, ένα τεράστιο πρόβλημα που θα έχει και ανάλογα άσχημο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας είναι η υπογεννητικότητα. Οι συντάξεις χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των εργαζομένων. Για να λειτουργεί καλά αυτό το σύστημα, πρέπει να υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι με επαρκείς εισφορές που να καλύπτουν τις συντάξεις των δικαιούχων. Ωστόσο αυξάνονται οι συνταξιούχοι και μειώνονται οι εργαζόμενοι που αποδίδουν τις εισφορές. Η αναλογία των 4 εργαζομένων προς κάθε έναν συνταξιούχο, που ίσχυε το 2010, θα γίνει 2 προς έναν. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα μεγάλα προβλήματα που ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην Ελλάδα, που πολλοί την έχουν χαρακτηρίζει χώρα γερόντων. Αν μειώνονται συνεχώς οι άνθρωποι που έχουν μπροστά τους παραγωγικά χρόνια και θα προσφέρουν στην οικονομία, την ανάπτυξη και το ΑΕΠ, δεν χρειάζεται να είναι οικονομολόγος κάποιος για να καταλάβει το πρόβλημα που υπάρχει και, όσο περνάει ο καιρός και δεν αλλάζει κάτι, αυτό θα γιγαντώνεται.

Πόσο βάσιμη είναι η δυσαρέσκεια που κάποιοι παράγοντες στη Βόρεια Ελλάδα εκφράζουν για τη γεωγραφική κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης;

Όσο δεν γίνεται ξεκάθαρο το ύψος των κονδυλίων που θα λάβει η Βόρεια Ελλάδα, αυτή η δυσαρέσκεια θα υπάρχει. Με τη μέχρι στιγμής εικόνα που έχουμε, δεν φαίνεται να ευνοούνται ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη.

 

Προσωπικά, τι προσδοκίες έχετε για τα αποτελέσματα του τουρισμού το 2021; Οι προσδοκίες για τη φετινή χρονιά είναι πολύ χαμηλές…

Οι προσδοκίες για τη φετινή τουριστική κίνηση είναι από πολύ χαμηλές έως μηδενικές. Γνωρίζετε πως, εκτός από 16 χρόνια πρόεδρος του ΕΕΘ, ασχολούμαι επαγγελματικά εδώ και 4 δεκαετίες με τον τουρισμό. Από την εικόνα που έχω σχηματίσει μέχρι στιγμής, η φετινή θερινή σεζόν ίσως είναι χειρότερη και από την περσινή. Όσα ακούγονται για περισσότερες κρατήσεις δεν έχουν βάση, γιατί αναφέρονται σε προκρατήσεις, δηλαδή σε τηλεφωνική επικοινωνία που έχει γίνει χωρίς να υπάρχει κατάθεση χρημάτων, άρα πολύ εύκολα κάποιος ακυρώνει. Ταυτόχρονα, η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων μόνο αισιόδοξο μήνυμα δεν στέλνει στους φιλόδοξους επισκέπτες. Δυστυχώς, έρχονται δύσκολες ημέρες για τον τουρισμό.

 

Για μία ακόμη φορά, η Θεσσαλονίκη δέχτηκε διαβεβαιώσεις για την ολοκλήρωση του Μετρό. Είναι πιο βάσιμες αυτήν τη φορά;

Οι Θεσσαλονικείς και ανάμεσά τους και οι επαγγελματίες-μέλη του ΕΕΘ έχουν ακούσει τόσα πολλά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του Μετρό τα οποία έχουν όμως διαψευστεί, που είναι λογικό να είναι και να είμαστε επιφυλακτικοί. Μην ξεχνάτε πως την μεγαλύτερη οικονομική ζημία λόγω των εργασιών για την κατασκευή της βασικής γραμμής την έχουν υποστεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ωστόσο, εάν λάβουμε υπ’ όψιν το γεγονός πως τα συνεργεία στα εργοτάξια εργάζονται πλέον με ικανοποιητικούς ρυθμούς και, το πιο σημαντικό, πως με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στον πιο σημαντικό σταθμό ξεμπλοκάρουν οι εργασίες και για τον σταθμό Βενιζέλου, τότε δημιουργείται εύλογα μια αισιοδοξία ότι οι υποσχέσεις για ολοκλήρωση της βασικής γραμμής του Μετρό το 2023 θα επιβεβαιωθούν.