Αλλαγές στα εργασιακά: Αναζητείται συμμαχία εναντίον του… ΔΝΤ - Free Sunday
Αλλαγές στα εργασιακά: Αναζητείται συμμαχία εναντίον του… ΔΝΤ

Αλλαγές στα εργασιακά: Αναζητείται συμμαχία εναντίον του… ΔΝΤ

Απαιτήσεις σχετικά με τις νέες αλλαγές στο καθεστώς της αγοράς εργασίας στη χώρα, που θα αποτελέσει και το βασικό «μενού» της διαπραγμάτευσης του ερχόμενου φθινοπώρου.


Με άγριες διαθέσεις το Ταμείο

Η αγωνία της κυβέρνησης να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων εξηγείται από τις διαθέσεις του ΔΝΤ ενόψει της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης, τις οποίες το Ταμείο έχει ήδη κάνει γνωστές και οι οποίες είναι… άγριες. Εκπρόσωποι του οργανισμού έχουν καταστήσει σαφές ότι όχι μόνο δεν συζητούν σε καμία περίπτωση επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά πιέζουν για όλα τα θέματα που «καίνε», από την απελευθέρωση των απολύσεων και το λοκ άουτ ως τον συνδικαλιστικό νόμο και τα μισθολογικά του ιδιωτικού τομέα. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι το ΔΝΤ διά στόματος της γενικής διευθύντριάς του Κριστίν Λαγκάρντ και του εκπροσώπου Τύπου Τζέρι Ράις παραδέχεται ότι το πρόγραμμα στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά επιτυχημένο μπορεί να θεωρηθεί, ωστόσο ταυτόχρονα εμμένει στις θέσεις του χωρίς καμία απολύτως διαφοροποίηση.

Πιο ήπιοι οι Ευρωπαίοι

Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι δανειστές της χώρας μοιάζουν να υιοθετούν μια πιο «ευέλικτη» στάση. Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, μιλώντας στη Βουλή, προτίμησε να αναφερθεί στο ζήτημα των εργασιακών σε πολύ γενικές γραμμές, λέγοντας απλώς ότι πρέπει «να γίνουν βήματα», αλλά και αναγνωρίζοντας τη δυσκολία που αυτά εμπεριέχουν. Πάντως, ο Μοσκοβισί, μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα, στο προσωπικό του ιστολόγιο έγραψε ότι «είναι γεγονός ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στον τομέα των εργασιακών για να δημιουργηθούν οι προσδοκώμενες συνθήκες που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να ευδοκιμήσουν». Η ασάφεια ως προς τα «πολλά που πρέπει να γίνουν» δεν δημιουργεί καλές εντυπώσεις, ωστόσο σαφώς είναι πιο… ελπιδοφόρα από τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος επίτροπος έδειξε, αν μη τι άλλο, να κατανοεί τις κόκκινες γραμμές που θέτει η κυβέρνηση.

Συμφωνία υπουργείου Εργασίας - κοινωνικών εταίρων

Όσον αφορά την προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να παρουσιαστεί αρραγής γραμμή για τα εργασιακά όταν αρχίσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, την περασμένη Τετάρτη πέτυχε μια νίκη, καθώς εργοδότες και εργαζόμενοι συμφώνησαν σε πλαίσιο αρχών. Σε κοινή δήλωσή τους επισήμαναν την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού διαλόγου, ούτως ώστε, μεταξύ άλλων, να συμφωνείται, στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ο ελάχιστος νόμιμος μισθός, με γενική και καθολική ισχύ για όλους τους εργαζόμενους, ενώ ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού και κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

Εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου

Οι κοινωνικοί εταίροι επανεπιβεβαίωσαν στο σύνολό τους τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που διεξήχθησαν, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, την 30ή Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη και την 26η Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο και υπογράμμισαν ότι ως «βέλτιστες πρακτικές» πρέπει να θεωρηθούν όσες εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό μοντέλο και την προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων που προσδιορίζουν την ταυτότητα της Ευρώπης. Αναφέρονται στο κείμενο αρχών που υπέγραψαν οι ευρωπαϊκές οργανώσεις κοινωνικών εταίρων την 27η Ιουνίου 2016 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικά για τον συνδικαλιστικό νόμο, εργοδότες και εργαζόμενοι συμφώνησαν ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί, κυρίως ως προς την αντιμετώπιση πρακτικών κακής εφαρμογής του, χωρίς όμως να τίθεται σε αμφισβήτηση το δικαίωμα στην απεργία και στη συνταγματική προστασία της συνδικαλιστικής δράσης.

Ικανοποίηση Κατρούγκαλου, επιφυλάξεις ΓΣΕΕ

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «κοινωνική και πολιτική συμφωνία για δημιουργία κοινωνικού μετώπου με εθνικά χαρακτηριστικά στον τομέα των εργασιακών σχέσεων», δήλωσε ότι οι κοινωνικοί εταίροι πήραν μία απόφαση η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή δεν θα είναι εύκολη. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα, ξεκαθαρίζοντας ότι με τη συμφωνία αυτή μπαίνει τέλος στο καθεστώς απορρύθμισης και εργασιακής «ζούγκλας» των τελευταίων χρόνων. Από την άλλη, λιγότερο ενθουσιώδης εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για ένα σημείο συμφωνίας που επετεύχθη με πάρα πολύ κόπο και προσπάθεια, καθώς υπήρχαν διαφορές, και τόνισε ότι καθήκον όλων είναι να μην υπάρχουν υπαναχωρήσεις και δεύτερες σκέψεις. Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε ότι με αυτή τη συμφωνία δίνεται ένα ισχυρό όπλο στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τον Σεπτέμβριο.

Οι κόκκινες γραμμές και οι στόχοι

Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης με αυτές τις επαφές, τόσο με τους κοινωνικούς εταίρους όσο και με τη διεθνή επιτροπή η οποία θα παραδώσει πόρισμα σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές, είναι να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ατζέντα της διαπραγμάτευσης, αρνούμενη να συζητήσει νέες μισθολογικές περικοπές, ανταπεργία, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, περαιτέρω ελαστικοποίηση των ωραρίων και αύξηση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, βάζοντας στο τραπέζι της συζήτησης την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων/συμβάσεων, μαζί με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο. Στρατηγικός στόχος είναι να απομονωθεί το ΔΝΤ, το οποίο θεωρείται ότι εκφράζει τις πιο ακραίες απόψεις, και να επιτευχθεί συμφωνία όσο το δυνατόν ταχύτερα.