Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εν δράσει, δίπλα στον εργαζόμενο - Free Sunday
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εν δράσει, δίπλα στον εργαζόμενο

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εν δράσει, δίπλα στον εργαζόμενο

Σε μια πρωτοφανή για τα εγχώρια και διεθνή δεδομένα κρίση πανδημίας, η Ελλάδα μας στάθηκε όρθια, δυνατή και αξιοπρεπής. Απέδειξε στους μέχρι πρότινος  κατακριτές της, τα «μεγαθήρια» της οικονομικής δραστηριότητας, ότι έχει και συνέπεια και κρίση και φιλότιμο και μπορεί να ορθώσει ανάστημα και να αποτελέσει πρότυπο άξιο προς μίμηση και θαυμασμό. Η κυβέρνηση, με πρωτεργάτη τον Πρωθυπουργό, με έγκυρη προνοητικότητα και έγκαιρη δράση, προστάτευσε τις ζωές όλων όσων διαβιούν εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Οι οικονομικοί δείκτες και οι αριθμοί έπρεπε για λίγο να μείνουν στην άκρη, διότι αυτό ήταν το σωστό στην δεδομένη συγκυρία για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Η εν λόγω επιλογή, αν και επιβαλλόμενος υπέρ της δημόσιας υγείας μονόδρομος, επέφερε αναπόφευκτα αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας που «πάγωσε» για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Και μάλιστα την περίοδο του Πάσχα, της μεγαλύτερης θρησκευτικής μας εορτής. Ωστόσο, κανείς δεν έμεινε μόνος και αβοήθητος. Μέσα από συντεταγμένο σχέδιο, που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με επικεφαλής τον Γιάννη Βρούτση, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα επιτελεία των έτερων εμπλεκόμενων Υπουργείων, δημιουργήθηκε ένα «δίχτυ προστασίας» για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που έπρεπε να αναστείλουν τη λειτουργία τους κατόπιν κυβερνητικής εντολής, αλλά και για όσους πλήχθηκαν σημαντικά από το περιβόητο «lockdown».

Μέσα σε χρόνο «dt» θεσπίστηκαν/εφαρμόστηκαν/καταβλήθηκαν η άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς, η ειδική άδεια για τις ευπαθείς ομάδες, η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ, η επιστρεπτέα προκαταβολή για τις επιχειρήσεις, ειδικές ρυθμίσεις για τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, η λειτουργία επιχειρήσεων με τηλεργασία και προσωπικό ασφαλείας, η ευελιξία στο ωράριο εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης, με σαφή προτεραιότητα και προϋπόθεση των εν λόγω ευεργετημάτων τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων.            

Πέραν των ως άνω, για πρώτη φορά στην ιστορία, τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα της ψηφιακής σύνταξης μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ». Μία πρωτοβουλία που προεκλογικά είχε εξαγγείλει ο Γιάννης Βρούτσης και έκανε πραγματικότητα. Με απλές και συνοπτικές διαδικασίες από τον Ιούνιο θα καταβάλλονται οι συντάξεις για το 40% των περιπτώσεων συνταξιοδότησης αλλά και για όσες άνω του ενός εκατομμυρίου εκκρεμών συντάξεων μας κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στα πλαίσια αυτά, ελήφθη η απόφαση το εφάπαξ να καταβάλλεται ταυτόχρονα με την κύρια και επικουρική σύνταξη. Παράλληλα, ήδη τέθηκε σε κίνηση η επαναλειτουργία των ΚΕΠΑ, η διευθέτηση εκεί σε σύντομο χρόνο, των πρωτοείσακτων υποθέσεων αλλά και με γρήγορους ρυθμούς και όλων των υπολοίπων, καθώς και η ηλεκτρονική έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας. Ήτοι, διεργασίες χρονοβόρες και ψυχοφθόρες, ένεκα φαινομένων γραφειοκρατίας, απλοποιήθηκαν με πρωτοφανή τρόπο και μάλιστα, εν μέσω πανδημίας! Επιπροσθέτως, προαναγγέλθηκαν μηδενικές εισφορές, μέχρι το όριο των 10.000 ευρώ, σε συνταξιούχους με αγροτικά εισοδήματα. Έγινε πράξη η επιστρεπτέα προκαταβολή για τις επιχειρήσεις.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν μένει μόνο στα λόγια. Είναι δίπλα στον πολίτη. Πάντοτε με σθένος αυτοκριτικής και πάντοτε σε διαρκή ετοιμότητα. Αφουγκράζεται τις ανάγκες, διεισδύει στα προβλήματα, εντοπίζει τα κακώς κείμενα και προβαίνει στην επίλυσή τους, με συστηματική εργασία, προς όφελος κάθε πολίτη αλλά και της χώρας μας.