Τα εργασιακά «εκτροχιάζουν» τη συμφωνία - Free Sunday
Τα εργασιακά «εκτροχιάζουν» τη συμφωνία

Τα εργασιακά «εκτροχιάζουν» τη συμφωνία

Κι αυτό διότι η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, άφησε ανοιχτά ορισμένα μείζονα ζητήματα, με κυριότερο τα εργασιακά, για τα οποία πηγές του υπουργείου Εργασίας παραδέχτηκαν ότι υπάρχει «χάσμα» με τις απαιτήσεις των δανειστών και κυρίως με το ΔΝΤ.

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου, το ΔΝΤ παραμένει άκαμπτο σχεδόν σε όλες τις απαιτήσεις του για νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας της χώρας, ζητώντας μετ’ επιτάσεως πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, μεγάλες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο με έμφαση στην προκήρυξη απεργιών και τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος της ανταπεργίας (lock-out) από τους εργοδότες. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εμμένει στη θέση ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, ξεκαθαρίζει ότι για τις ομαδικές απολύσεις δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και στο καθεστώς της προέγκρισης, απορρίπτει το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης του lock-out και αλλαγές στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία, αντιπροτείνοντας παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στην ουσία, κυβέρνηση και ΔΝΤ βρίσκονται σε απολύτως απέναντι θέσεις –σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η ευρωπαϊκή πλευρά δεν είναι τόσο άκαμπτη– και πλέον η όλη συζήτηση αναμένεται να μεταφερθεί σε πολιτικό επίπεδο, καθώς σε τεχνικό δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης.

Νεφελούδης: Εκτός ελληνικής πραγματικότητας οι ομαδικές απολύσεις

Πάντως, από την πλευρά του, ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων αποτελεί περισσότερο εμμονή των δανειστών και λιγότερο πραγματική ανάγκη των επιχειρήσεων. Μιλώντας στον ρ/σ Alpha, ο κ. Νεφελούδης υποστήριξε ότι στο 98% των επιχειρήσεων απασχολούνται κάτω από 20 εργαζόμενοι, ενώ σημείωσε πως ο ίδιος έχει χειριστεί 400 υποθέσεις παραβατικότητας, διαβούλευσης κ.λπ., αλλά ούτε μία δεν αφορούσε ζήτημα ομαδικών απολύσεων. Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι αν το υπουργείο αρχίσει να υποχωρεί απέναντι σε όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, τότε θα μιλάμε για «ζούγκλα». Ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας επιβεβαίωσε εμμέσως τις προθέσεις της κυβέρνησης για πολιτική διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, λέγοντας ότι «το πρόβλημα είναι εξόχως πολιτικό ζήτημα και ζήτημα εφαρμογής των ευρωπαϊκών κοινοτικών κανονισμών και εκεί “κολλάει” το ΔΝΤ», και επανέλαβε ότι «το μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης που είναι “κλειδί” για τον χώρο αγοράς εργασίας είναι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, που θα επαναφέρουν μια κανονικότητα στον χώρο αγοράς εργασίας», υπογραμμίζοντας ότι «η διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων πρέπει να αποφασίσει για τον κατώτατο μισθό, και όχι ο κάθε υπουργός, και να μπορούν να κυριαρχούν οι κλαδικές συμβάσεις στις επιχειρησιακές».

Οι θέσεις του ΣΕΒ

Από την άλλη πλευρά, μετά τη συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, ο ΣΕΒ επανήλθε με τις πάγιες θέσεις του, τις οποίες και υπενθύμισε στην υπουργό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας. Συγκεκριμένα, για τις επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις εργασίας ο ΣΕΒ θεωρεί ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων επιβάλλεται να αναδιαρθρωθεί για να επιζήσει και ως εκ τούτου υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο σε κλαδικό επίπεδο να επιτευχθεί ένας κατώτερος κοινός παρονομαστής, που να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές ανάγκες των επιχειρήσεων, λέγοντας, αντιθέτως, ότι η σημερινή ρύθμιση, με την οποία υπερέχει η επιχειρησιακή σύμβαση έναντι της κλαδικής, εξασφαλίζει την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος τόνισε ότι «αναζητείται τρόπος εφαρμογής των διεθνών κανόνων, που, σημειωτέον, δεν προβλέπουν τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία. Η “Υποχρεωτική Διαιτησία” αποτελεί θεμελιώδη στρέβλωση του τοπίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και έχει επισωρεύσει πολλά προβλήματα στο παρελθόν», ενώ για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων επανέλαβε ότι χρειάζεται «να προβλεφθεί ανοιχτό πρόγραμμα με κοινοτική χρηματοδότηση (ΕΠΑΝΑΔ, Ταμείο Παγκοσμιοποίησης ή άλλη πηγή) για την κάλυψη των εξόδων των σχεδίων αυτών».

ΣΥΡΙΖΑ κατά… τρόικας εσωτερικού

Μετά την παραδοχή του χάσματος μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών για τα εργασιακά, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «τρόικα εσωτερικού» που επιδιώκει την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στη χώρα. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα υποστήριξε ότι «το καθεστώς της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που επιβλήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις πρέπει να ανατραπεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει πλήρως την κυβέρνηση στην προσπάθειά της για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την προστασία των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις. Το κοινό μέτωπο που επιχειρεί να στήσει ο ΣΕΒ, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης μιας “εθνικής γραμμής για τα εργασιακά”, με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών πρέπει να αποδοκιμαστεί και να απομονωθεί». Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «οι προσπάθειες της ιδιότυπης “τρόικας εσωτερικού” πρέπει να πέσουν στο κενό. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, η οποία, από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις καταργώντας κάθε πλέγμα προστασίας των εργαζομένων, οφείλει να μιλήσει καθαρά και χωρίς υπεκφυγές. Όσοι επικαλούνται καθημερινά το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό δεν ισχύει αλά καρτ».

ΝΔ: Στηρίζουν αυτά που λοιδορούσαν

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί δύο χρόνια ενέπαιζε την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι «χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια λαϊκισμού και ψεύτικων υποσχέσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τώρα, την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, επικαλούνται για πρώτη φορά και στηρίζουν την εθνική συμφωνία που πετύχαμε στην προηγούμενη κυβέρνηση με τη συμφωνία όλων των κοινωνικών εταίρων και του ILO στις 30/9/2014 στη Γενεύη. Μια συμφωνία που για δύο ολόκληρα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγελλε, λοιδορούσε και αμφισβητούσε. Δυστυχώς, όμως, υπήρξε τίμημα για τον ελληνικό λαό που πληρώνει μέχρι σήμερα».