Βουτήξτε άφοβα στο μαζούτ - Free Sunday
Βουτήξτε άφοβα στο μαζούτ

Βουτήξτε άφοβα στο μαζούτ

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη για την διαρροή πετρελαίου από το Αγία Ζώνη ΙΙ και την επακόλουθη οικολογική καταστροφή στον Αργοσαρωνικό, ο ένοχος είναι ένας. Και φυσικά δεν είναι ούτε ο Θεόδωρος Κουντούρης, στον οποίο ανήκει η πλοιοκτήτρια εταιρία, ούτε οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές που επέτρεψαν να συνεχίσει να χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο πλοίο, ούτε η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όταν αυτό προέκυψε.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως

Όχι, λογικά δεν θα είχαμε. Υπάρχουν πάντως και άλλες λύσεις πλην του να επιστρέψουμε στην εποχή του χαλκού, όπως η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προφανώς ο οικολόγος κ. Τσιρώνης και ο οικολογικά ευαίσθητος ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίζουν μια τέτοια προσπάθεια. Τι όχι;

Και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ Πάρου-Αντίπαρου, ο ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας, αντιδρά στις ανεμογεννήτριες στο Ακραίφνιο και ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αραχωβίτης επίσης δεν θέλει ανεμογεννήτριες στον νομό του. Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι βουλευτές, από όλα τα κόμματα, από περιοχές όπου υπάρχουν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ -ένα φτηνό καύσιμο για τη ΔΕΗ με πανάκριβο, για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, κόστος για τους πολίτες- είναι ενάντιοι σε κάθε σχέδιο περιορισμού τους.

Συνοπτικά, η κατάσταση έχει κάπως έτσι

Τι να τις κάνουμε άλλωστε τις ανεμογεννήτριες, έχουμε ανεμόμυλους. Από την εποχή του… χαλκού.

Όπως και να ‘χει το κακό με το Αγία Ζώνη ΙΙ  έγινε. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε άμεσα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, 3-4 μέρες μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου.

Τα αποτελέσματα της κινητοποίησης ήταν οφθαλμοφανή.

Η κατάσταση όμως παρέμεινε κρίσιμη.

Επιστρατεύτηκαν όλα τα διαθέσιμα, δοκιμασμένα και αποτελεσματικά, μέσα.

Μέχρι που επιστρατεύτηκαν και τα μεγάλα μέσα.

12

Ακόμη και νέο σχέδιο εκπονήθηκε.

Και μέσα σε όλα είχαμε και τον κ. Κουντούρη, πλοιοκτήτη ενός δεξαμενόπλοιου που βυθίστηκε σε νηνεμία και με μόλις δύο άτομα πλήρωμα παρ’ ότι γεμάτο με 2.570 τόνους καύσιμα, να μας διαβεβαιώνει ότι είχε τόση εμπιστοσύνη στο πλοίο ώστε δεν το είχε καν ασφαλίσει. Λες και παίζει ρόλο αν είχε ασφαλίσει ένα δεξαμενόπλοιο που βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών θα έπρεπε να έχει από χρόνια αποσυρθεί.

Και φυσικά δεν ήταν ο μόνος που έλαμψε μέσα στην οικολογική καταστροφή. Εκείνος που επισκίασε τους πάντες με τη λάμψη του ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής.

Πρώτα απ’ όλα πήγε να κάνει αυτοψία στις περιοχές που εμφανίστηκαν οι πετρελαιοκηλίδες.

Στη συνέχεια μας ενημέρωσε πως θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Αν και αποτελεί μέλος μιας κυβέρνησης που δεν «παραιτεί» ποτέ κανέναν, ό,τι κι αν έχει κάνει, σε κάποια φάση ο Κουρουμπλής πρέπει να σκέφτηκε, λες να γίνει η αρχή από μένα; Οπότε έσπευσε να διευκρινίσει ότι η ατάκα του περί παραίτησης που βρίσκεται στη διάθεση του πρωθυπουργού ήταν απλώς ένα λογοπαίγνιο.

Μετά αναίρεσε εκ νέου ο Κουρουμπλής, δεν ήταν λογοπαίγνιο τελικά. Οι συνέπειες για τον Σαρωνικό θα κρατήσουν για πολλά χρόνια σύμφωνα με τους ειδικούς κι εμείς παίζουμε με τις λέξεις μη γίνει καμιά στραβή και χάσουμε την καρέκλα. Δε βαριέσαι, σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Ολοκληρώνοντας το ρεσιτάλ του, ο υπουργός μας προέτρεψε να κάνουμε άφοβα βουτιές στο μαζούτ. 

Το τρομακτικό είναι ότι κάποιοι τον άκουσαν και αγνόησαν τους ειδικούς επί του θέματος. Ή απλώς θεώρησαν ότι «τα παπαγαλάκια» των ΜΜΕ υπερβάλλουν και κινδυνολογούν, όπως μας ενημέρωσε μία κυρία σε ένα δελτίο ειδήσεων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας δεν ήταν μόνος. Από κοντά και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Μετά από αυτό είναι μικρή πλέον η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί.

Και το χειρότερο είναι πως δεν συνεννοούνται κιόλας.

Είναι ξεκάθαρο,

Δεν υπάρχουν αυτά που ζούμε

Τι να κάνει κι ο πρωθυπουργός μετά από όλα αυτά, είπε να εμπνευστεί από την ελληνική μυθολογία.

Η μικρή λεπτομέρεια είναι πως ο Οδυσσέας δεν έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες, έκλεισε τα αυτιά του πληρώματός του και ο ίδιος δέθηκε στο κατάρτι για να τις ακούσει, αλλά έλα-μωρέ-τώρα.

Αυτό ακριβώς, και μετά πήγε και καθάρισε και την κόπρο του Αυγέα, μακρινού ξάδερφου του Αυγεία.