Και Μελανσόν, Βίζερ δέρνουμε και κουνούπια βαράμε - Free Sunday
Και Μελανσόν, Βίζερ δέρνουμε και κουνούπια βαράμε

Και Μελανσόν, Βίζερ δέρνουμε και κουνούπια βαράμε

Την ώρα που όλοι περιμένουν το συλλαλητήριο της Κυριακής για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, στη χώρα συμβαίνουν πραγματάκια.

Να, όπως μας ενημέρωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,

Από την πλευρά της, η Ελληνική Κυβέρνηση επέλεξε να μας ενημερώσει για ένα ακόμη από τα επιτεύγματά της, τα ειδικά τιμολόγια σε λογαριασμούς της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και στον Δήμο Μεγαλόπολης, με ένα σποτάκι. Ένα σποτάκι που ξεκινάει με ένα αυτοκίνητο να βγαίνει από το τούνελ (της κρίσης) σε έναν αυτοκινητόδρομο (από τους πολλούς που εγκαινίασε η Ελληνική Κυβέρνηση) και μας ενημερώνει ότι «πέρασαν κοντά δέκα χρόνια απ’ όταν επιτέθηκαν στις ανάγκες μας».

Στη συνέχεια εμφανίζεται ένας κυριούλης, που μεταφέρει το ελπιδοφόρο μήνυμα πως «με το παλιό ξεμπερδέψαμε, ανοίγουμε νέους λογαριασμούς, καθαρούς και δίκαιους».

 2

Θα νόμιζε κανείς πως πρόκειται για κάποιον ηθοποιό, έστω για κάποιον πολίτη που προθυμοποιήθηκε να συμμετάσχει. Και θα έκανε λάθος. Πρόκειται για τον Βασίλη Κωνσταντινίδη, τον συντονιστή Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ. Και το πλατύ χαμόγελο αποκτά πλέον άλλο νόημα. Όπως και το σποτάκι.

Δεν πρόκειται για ένα σποτάκι που έχει στόχο να προμοτάρει το νέο επίτευγμα της κυβέρνησης, όχι, πρόκειται για κάτι σαν σποτάκι-ντοκιμαντέρ, καταγράφει μια πραγματικότητα. Οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Άλλο που δεν μας ενημερώνουν στο σποτάκι ποιοι είναι αυτοί που βλέπουμε, ώστε να χαρούμε κι εμείς με τη χαρά τους.

Μετά τον κ. Κωνσταντινίδη ακολουθεί μία ηλικιωμένη κυρία, που μας ενημερώνει πως «θέλουμε ησυχία και κάποιον να νοιάζεται».

3

Πρόκειται για άλλη μια ιστορία βγαλμένη από τη ζωή, καθώς την κ. Σοφία Πολιτίδη ο ΣΥΡΙΖΑ και τη νοιάστηκε και την καθησύχασε, ο γιος της, Τάσος Πολιτίδης, πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, διορίστηκε ειδικός σύμβουλος στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη, όπως καταλήγει το σποτάκι, κλείνοντας με το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας, που όμως από κάτω πλέον γράφει Ελληνική Κυβέρνηση.

Όλα καλά, εσείς. Απορώ που εκπλήσσεστε πάντως, εδώ έχουν έρθει τα πάνω κάτω, δεν θα γινόταν το εθνόσημο κυβερνόσημο;

Εδώ ολόκληρος Τόμας Βίζερ, ο απερχόμενος πρόεδρος του EuroWorking Group, είπε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του τελευταίου έτους είναι η πρώτη ελληνική κυβέρνηση επί μνημονίων που έχει υιοθετήσει πλήρως το πρόγραμμα-μνημόνιο. Σαν να λέμε η μνημονιακότερη των μνημονιακών, ποιος να το περίμενε τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γινόταν κυβέρνηση.

Σίγουρα όχι ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πρόκειται για ένα πραγματικά εντυπωσιακό tweet. Θα το ζήλευε και ο ίδιος ο Τραμπ. Κατηγορεί ως fake news τον τίτλο που χρησιμοποίησαν ελληνικά sites «Μόνο ο όψιμος ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιασε πραγματικά τα μνημόνια», έναν τίτλο που αποδίδει σαφώς το νόημα των όσων είπε ο Βίζερ. Και προτείνει ο Παπαδημούλης ως τίτλο το «Η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώθηκε σαφώς τον τελευταίο χρόνο», το οποίο αποτελεί τον ορισμό της διαστρέβλωσης των λεγομένων του Βίζερ, καθώς ο Αυστριακός δεν αναφέρεται γενικά και αόριστα στην κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά στο ζήτημα της υιοθέτησης των μνημονίων από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Η σχετική δήλωση Βίζερ, όπως τη μεταφράζει το ΑΠΕ, το οποίο παραθέτει ο κ. Παπαδημούλης: «Αλλά, μόνον εάν μια κυβέρνηση υιοθετήσει τις υποχρεώσεις ενός προγράμματος μπορεί να είναι σίγουρη ότι η εφαρμογή τους θα λειτουργήσει και ότι η αναγκαιότητά τους μπορεί να εξηγηθεί καλά στον λαό… Στον βαθμό αυτό αναμένει κανείς από μια κυβέρνηση ότι θα εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων. Αυτό δεν συνέβη, όμως, στην Ελλάδα, με καμιά κυβέρνηση. Απροσδόκητα, όμως, η κατάσταση βελτιώθηκε σαφώς τον τελευταίο χρόνο».

Σαν να μην έφτανε αυτό, τα χτυπήματα συνεχίστηκαν.

Έλα ντε, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει. Ποιος τώρα, ο Μελανσόν…

Ζακέτα να πάρεις. Η κατάσταση σηκώνει δραστικές λύσεις.

Δεν ξέρω, πάντως σίγουρα κάποιος πρέπει να την πληρώσει.

Είπε και το άλλο ωραίο ο Βίζερ: «Αυτό που θυμάμαι εντονότερα είναι ότι ο Βαρουφάκης μονολογούσε υπερβολικά και δεν ενδιαφερόταν για διάλογο. Αυτό εξηγείται και από το ότι εξαρχής ακολουθούσε τη στρατηγική να μην καταλήξει σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους […]. Με σκοπό την τελευταία στιγμή και χάρη στον πανικό που θα δημιουργείτο να αποσπάσει πολλά χρήματα χωρίς όρους. Επρόκειτο για μια λανθασμένη τακτική που κόστισε στον ελληνικό λαό πολύ χρήμα, ανάπτυξη και απασχόληση».

Πλέον, είναι γεγονός, μετά την επική και απόλυτα επιτυχημένη (τόσα βιβλία έγραψε γι’ αυτήν) διαπραγμάτευση Βαρουφάκη-Τσίπρα, βλέπουμε να εξελίσσεται μία που μπορεί να εξελιχθεί σε ακόμη καλύτερη.

Μπα, αποκλείεται. Απλά έχουν σχέδιο. Μέρος του οποίου άφησαν να διαρρεύσει (ελληνικές) «πηγές που έχουν γνώση» της διαπραγμάτευσης: «Η ΠΓΔΜ θα εξελιχθεί σε ένα είδος καντονίου για την Ελλάδα, με ειδικές αναπτυξιακές ρήτρες, οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών».

 Αρκεί βέβαια να προλάβει να φτάσει έγκαιρα ο κόσμος για το συλλαλητήριο.

Και μια που πιάσαμε το μέτρημα,