Μιχάλης Σεβαστέρης: «Μου φαίνεται φυσιολογικό να είμαι vegan» - Free Sunday
Μιχάλης Σεβαστέρης: «Μου φαίνεται φυσιολογικό να είμαι vegan»

Μιχάλης Σεβαστέρης: «Μου φαίνεται φυσιολογικό να είμαι vegan»

Το νέο αίμα της stand-up σκηνής είναι vegan και ασχολείται με τον ακτιβισμό υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, ενώ για ένα διάστημα υπήρξε εθελοντής σε καταφύγιο ζώων στη Μούρθια της Ισπανίας.

Μίλησέ μας για τον σκύλο σου, την Μπομπ.

Είναι 4 ετών, ημίαιμο κοκόνι. Ήθελα να πάρω σκυλάκι και είδα σε μια αγγελία πως έψαχνε σπίτι – ήταν κουτάβι τότε. Έχει κι ένα αδερφάκι, που το πήρε γνωστή μου. Είναι ολόιδιο με την Μπομπ, αν η Μπομπ είχε αλειφθεί με κάρβουνα. Την ονόμασα έτσι γιατί έχω και γατί που το λένε Ντογκ, οπότε έπρεπε να έχει ένα εξίσου περίεργο όνομα, για να μη νιώθει στην απέξω.

Με ποιον τρόπο σε έχει αλλάξει η επαφή σου με τα ζώα;

Με έχει κάνει να θαυμάζω την ανιδιοτελή αγάπη που δίνουν και να προσπαθώ να δίνω στους ανθρώπους κι εγώ την ίδια αγάπη.

Τι σημαίνει φιλόζωος;

Αυτός που αγαπάει και προστατεύει τα ζώα.

Στις παραστάσεις σου αναφέρεσαι στα ζώα; Με ποιον τρόπο;

Είχα κείμενα με την Μπομπ, αλλά δεν πήγαν πολύ καλά και τα έβγαλα. Ελπίζω να μη δει αυτή τη συνέντευξη!

DSC08350 min

Πώς κάποιος μπορεί να σέβεται τα δικαιώματα των ζώων στην καθημερινότητά του; Πες μας πέντε τρόπους.

1. Να προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά που τους κάνει στην καθημερινή του ζωή.

2. Πού και πού να σταματάει στον δρόμο και να τους προσφέρει ένα χάδι. Θα κάνει και σε αυτόν καλό.

3. Να ενημερώνεται για τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτρέφονται.

4. Να ταΐζει τα αδέσποτα της γειτονιάς του.

5. Να τους βρίσκει ωραία ονόματα, όπως το «Μπομπ».

Είσαι vegan; Γιατί;

Είμαι. Πάντα ήμουν. Μου φαινόταν φυσιολογικό. Ακόμα και μικρός, όταν ο παππούς μου πήγαινε για ψάρεμα, πήγαινα κι έριχνα τα ψάρια πίσω στη θάλασσα. Πάντα ένιωθα πως ήθελα να προστατεύσω όποιον μπορούσα.

Για ένα διάστημα υπήρξες εθελοντής σε καταφύγιο ζώων στη Μούρθια της Ισπανίας. Μίλησέ μας γι’ αυτό.

Ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες που έχω ζήσει. Είδα από κοντά πως όλα τα ζώα δεν έχουν καμία διαφορά από την Μπομπ. Ένα γουρούνι είχε ακόμα και το ίδιο όνομα! Φροντίζαμε τα ζώα του καταφυγίου, τους χτίζαμε σπίτια και στέγες, και μια μέρα, ενώ κάναμε βόλτα σε ένα βουνό, είδαμε ένα μικροσκοπικό piglet να του έχουν χιμήξει σκυλιά να το φάνε, ορμήσαμε και το πιάσαμε σαν να ήταν μπάλα ράγκμπι και το μεταφέραμε στο καταφύγιο. Είχε μερικές δαγκωματιές στη ράχη, αλλά ανάρρωσε και τώρα μεγαλώνει μαζί με τα υπόλοιπα γουρουνάκια. Κάποια στιγμή σίγουρα θα ξαναπάω.

Γιατί, νομίζεις, έχουμε τόσα αδέσποτα στην Ελλάδα;

Πιστεύω πως κυρίως φταίει το κράτος. Δεν υπάρχουν αρκετά καταφύγια, δεν γίνονται αρκετές στειρώσεις και εμβολιασμοί, και οι ποινές γι’ αυτούς που εγκαταλείπουν ζώα δεν είναι ισάξιες της πράξης τους.

DSC08302 min

Αν βρισκόσουν αντιμέτωπος με κάποιον που έχει παρατήσει ζώο, τι θα του έλεγες;

Θα τον κατέδιδα στην αστυνομία. Δεν θα του έλεγα κάτι. Για να είναι ικανός να κάνει κάτι τέτοιο, δεν θα είχαν κάποια επιρροή πάνω του τα λόγια μου.

Πλέον η ελληνική νομοθεσία προβλέπει τη δημιουργία διαδημοτικών καταφυγίων για τα αδέσποτα. Σε βρίσκει σύμφωνο αυτή η προοπτική;

Νομίζω, το θέμα είναι αν ο αριθμός τους θα είναι αρκετός για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και αν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων θα είναι καλές, όχι αν θα είναι διαδημοτικά.

Οι ελληνικές φιλοζωικές οργανώσεις είναι αρκετά μαχητικές;

Ναι, και μάλιστα βλέπουμε ραγδαία αύξηση στον αριθμό των χορτοφάγων στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτό εν μέρει οφείλεται στις δράσεις προώθησης αυτού του τρόπου ζωής από φιλοζωικές οργανώσεις.

Πού θα σε δούμε στο προσεχές μέλλον;

Από Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και για πέντε Παρασκευές μπορείτε να δείτε την πρώτη σόλο stand-up comedy παράστασή μου στο Foka Negra στην Κυψέλη (τηλ. 210 8210038).

Πώς προέκυψε το stand-up στη ζωή σου;

Από τον χωρισμό μου! Ήταν πριν από τρία χρόνια, όταν αποφάσισα να προσπαθήσω να κερδίσω πίσω την πρώην μου, επιστρατεύοντας το χιούμορ μου. Τότε ήταν που επιχείρησα να γράψω αστεία και πήρα μια πρώτη γεύση του comedy writing. Άρχισα να της τα στέλνω, στο τρίτο αστείο με έκανε μπλοκ, και κάπως έτσι σκέφτηκα «πού πας, έχω ακόμα εφτά σελίδες!». Οπότε πήγα στο πρώτο μου open mike και δοκίμασα και τα υπόλοιπα.