Αδέσποτοι σκύλοι αστροναύτες - αυτοί οι ήρωες (photos, video) - Free Sunday
 Αδέσποτοι σκύλοι αστροναύτες - αυτοί οι ήρωες (photos, video)

Αδέσποτοι σκύλοι αστροναύτες - αυτοί οι ήρωες (photos, video)

Ένα από τα πιο συναρπαστικά κεφάλαια της ιστορίας της πρώιμης εξερεύνησης του διαστήματος.

Η Laika, ήταν το πρώτο έμβιο ον σε που τέθηκε σε εκτός γήινης τροχιάς, ως μέλος της θανατηφόρας αποστολής Sputnik 2, στις 3 Νοεμβρίου του 1957. Η ιστορία της Laika έγινε ταινία το 1985, από τον Lasse Hallström («Η ζωή μου ως ένα σκυλί») και τραγούδι από τους Arcade Fire, το 2005, («Laika»). Ακόμα και σήμερα μπάντες έχουν το όνομά της, μνημεία ανεγείρονται στη μνήμη της, και αμέτρητα αναμνηστικά γίνονται με την εικόνα της. Από την αρχή της αποστολής ήταν γνωστό πως η Laika δεν θα επιβίωνε. Η επίσημη έκθεση έλεγε πως η Laika πέθανε όταν τελείωσε η παροχή οξυγόνου, ωστόσο το 2002 αποκαλύφθηκε πως η Laika είχε πεθάνει από το άγχος και την υπερθέρμανση.

Μαζί με άλλα τετράποδα υπήρξαν οι ανυποψίαστοι πρωτοπόροι στο διαστημικό πρόγραμμα της ΕΣΣΔ για περισσότερα από 57 χρόνια. Αντίστοιχα οι ΗΠΑ και η NASA, σε αυτή την άνευ κανόνων διαστημική κούρσα,  θυσίασαν πολλές μαϊμούδες και πιθήκους.

Ωστόσο, πολλά Σοβιετικά σκυλιά επέζησαν, αποστρατεύτηκαν και έζησαν στο τέλος μια σχετικά φυσιολογική ζωή, όπως η Belka και η Strelka, που το 1960 μαζί με ένα κουνέλι και 42 ποντίκια, προσγειώθηκαν με ασφάλεια, και έγιναν δημοφιλείς pop stars, ως μέρος της πολιτικής προπαγάνδας της ΕΣΣΔ. Οι Laika, Belka και Strelka συμβόλισαν τον απόλυτο σοβιετικό ηρωισμό, τη θυσία για την πατρίδα τους και την πρόοδο της επιστήμης. Έγιναν από γραμματόσημα και παιδικά βιβλία έως πακέτα τσιγάρων και γλυκά.

Οι Σοβιετικοί προτιμούσαν θηλυκά σκυλιά, αδέσποτα. Οι επιστήμονες θεωρούσαν πως διέθεταν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για την επιτυχή αποστολή: αυτοθυσία, ηρεμία και την ικανότητα να υπομένουν μεγάλες περιόδους πλήξης. 57 σκύλοι εργάστηκαν στο πρόγραμμα, οι περισσότεροι επέστρεψαν με ασφάλεια σε τροχιά γης. 

Ιδεολογικά, ο σοσιαλισμός δεν μπορούσε να αποτύχει. Aυτή ήταν και η αιτία που το Σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα κρατήθηκε τόσο μυστικό. Ήταν ζωτικής σημασίας. Τόσο η ΕΣΣΔ όσο και οι ΗΠΑ προσπάθησαν να κρατήσουν τις πραγματικές εξελίξεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Κανένα ζωντανό ον, πριν στρατευτούν τα σκυλιά, δεν είχε βιώσει ποτέ τέτοιες ακρότητες, την απογείωση και την προσγείωση, τη μηδενική βαρύτητα. Τα σκυλιά είχαν επιστημονικό ιστορικό στην ΕΣΣΔ. Ο Petrovich Pavlov είχε χρησιμοποιήσει σκύλους με επιτυχία σε μελέτες του για το αντανακλαστικό σύστημα. Παρά την επιτυχία του πειράματος, αρχικά, ήταν οι πίθηκοι που θεωρήθηκαν οι περισσότερο κατάλληλοι για την εξερεύνηση του διαστήματος, λόγω των πολλαπλών ομοιοτήτων τους με τους ανθρώπους. Ο Δρ Oleg Gazenko, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του διαστημικού προγράμματος της ΕΣΣΔ, επισκέφθηκε ακόμα και τσίρκο για να παρατηρήσει τον περίφημο χειριστή μαϊμού Capellini, ο οποίος τον έπεισε ότι οι πίθηκοι ήταν, στην πραγματικότητα, προβληματική επιλογή. Απαιτείται έντονη προπόνηση, πολλά εμβόλια, κυρίως, ήταν συναισθηματικά ασταθείς. Η απόφαση πάρθηκε σχετικά εύκολα: τα σκυλιά θα είναι οι πρώτοι κοσμοναύτες. Τα αδέσποτα σκυλιά, που συνέλεξαν από τους δρόμους γύρω από ερευνητικό κέντρο του διαστημικού προγράμματος, το Ινστιτούτο Πολιτικής Αεροπορίας, στη Μόσχα. Θεωρήθηκαν ανθεκτικότερα από τα καθαρόαιμα σκυλιά, καθώς είχαν μάθει να φροντίζουν μόνα τους για την επιβίωση τους. Το βάρος τους δεν έπρεπε να ξεπερνάει τα 6 κιλά και το ύψος τους τα 35 εκατοστά.

Τα αδέσποτα ζώα άνοιξαν, παρά τη θέλησή τους, το δρόμο στον Γιούρι Γκαγκάριν και τους κοσμοναύτες που ακολούθησαν για την εξερεύνηση του διαστήματος. 

Οι πρώτοι κοσμοναύτες ήταν τα αδέσποτα σκυλιά της Μόσχας. 

1_1

Η Belka και η Strelka επέστρεψαν σώες σε τροχιά γης για να γίνουν μαζί με την Laika είδωλα του σοβιετικού ηρωισμού.

2

Η Laika έγινε παγκόσμιο λαϊκό σύμβολο και σειρά παιχνιδιών στην Ιαπωνία. 

3

Αγαπημένη μάρκα τσιγάρων στην Σοβιετική Ένωση

4_1

Και λαχταριστή σοκολάτα

hkhk