Λύκε, λύκε είσαι εδώ; - Free Sunday
Λύκε, λύκε είσαι εδώ;

Λύκε, λύκε είσαι εδώ;

Στα τέλη του Μεσαίωνα το Παρίσι ζούσε με τον φόβο  των λύκων, που ξέθαβαν ακόμη και τα φρεσκοθαμμένα πτώματα από τα νεκροταφεία για να βρουν την τροφή τους ή ακόμα και μικρά παιδιά. Τα τελευταία χρόνια, το, πλέον, απειλούμενο είδος έχει επσιτρέψειστο Παρίσι. 

«Οι λύκοι βρίσκονται προ των πυλών του Παρισιού» δηλώνει ο Ζαν Λικ Βαλερί, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου των Λύκων.

Τον 15ο αιώνα λύκοι ζούσαν στο 90% της Γαλλίας, στο πέρασμα των αιώνων όμως, και ειδικά τη δεκαετία του 1930 με κρατική έγκριση, βοσκοί και αγρότες είχαν εξοντώσει συστηματικά τον γκρίζο λύκο, που τελικά εξαφανίστηκε.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, το άγριο θηλαστικό ανακηρύχθηκε απειλούμενο είδος, με τους πρώτους λύκους να «εισέρχονται» στο γαλλικό έδαφος από την Ιταλία το 1992. Και σήμερα ο πληθυσμός τους υπολογίζεται στα 300 άτομα, ενώ εκτιμάται ότι σκότωσαν περίπου 9.000 πρόβατα το 2013, 20.000 πρόβατα τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε το γαλλικό κράτος για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις αυτές, το φαινόμενο δεν εμφανίζει σημάδια κάμψης.

«Οι λύκοι σκοτώνουν το επάγγελμα του βοσκού», είχε πει ο 47χρονος Μπερνάρ Μπρουνό, που έχει χάσει περισσότερα από 1.000 πρόβατα τα τελευταία χρόνια, όταν εκείνος και οι συνάδελφοι ποιμένες είχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας οδηγήσει τα πρόβατά τους μέχρι τον πύργο του Άιφελ, υποστηρίζοντας ότι η περιβαλλοντική πολιτική υπέρ του λύκου προκαλεί τον θάνατο της παραδοσιακής βοσκής στα ορεινά.  

Αν και ο πληθυσμός των λύκων στη Γαλλία δεν είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, είναι σίγουρα ο πλέον προβληματικός σε πολιτικό επίπεδο. Οι γαλλικές αρχές δαπανούν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε αποζημιώσεις βοσκών για τα χαμένα ζώα τους και για την επιδότηση των τεράστιων τσοπανόσκυλων, αναγκαίων για τη φύλαξη κάθε κοπαδιού.

Παρά τις διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών οργανώσεων, το κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης των λύκων προβλέπει τη θανάτωση των ζώων. Η διαδικασία απαιτεί, όμως, μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ μόλις 8 λύκοι έχουν θανατωθεί από το 2008 μέχρι σήμερα. Το 2014, το γαλλικό κράτος έχει δώσει άδειες για τη θανάτωση 24 λύκων, αν και μόνο ένας είχε μέχρι στιγμής την τύχη αυτή.

Επειδή πρόκειται για προστατευόμενο είδος σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βέρνης και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, απαιτείται ειδική άδεια, με μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, για την θανάτωση τους.

Στο μεταξύ, ο πληθυσμός των λύκων αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 20%. Τον Οκτώβριο του 2014 δύο λύκοι εθεάθησαν να περιπλανιούνται σε απόσταση 40 μιλίων από το Παρίσι.

Πρόκειται για την πρώτη παρατήρηση τόσο κοντά στη γαλλική πρωτεύουσα, μετά την επανεμφάνιση του είδους στην Γαλλία, πριν από μια δεκαετία περίπου, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Telegraph».

Ο Eric Bas, ειδικός στην άγρια ζωή, ανέφερε ότι «είναι, πιθανόν, νεαροί ενήλικες που έχουν διαχωριστεί από την αγέλη κατά την αναζήτηση επικράτειας. Ένας λύκος μπορεί να περιφέρεται περίπου 100 χιλιόμετρα (60 μίλια) σε μια μόνο νύχτα».  Τα δάση λίγο έξω από το Παρίσι αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για τους λύκους, επειδή διαθέτουν καλούς πληθυσμούς από αγριογούρουνα και ελάφια, σημαντική πηγή τροφής για τους λύκους.

Ο Eric Bas ισχυρίζεται ότι ο λύκος δεν αποτελεί κίνδυνο για τους ανθρώπους, οι οποίοι φοβούνται επειδή υπήρξαν αναφορές για λύκους που σκότωσαν ανθρώπους στην περιοχή του Παρισίου, όπως στα τέλη του 18ου αιώνα. «Οι λύκοι δεν επιτίθενται σε ανθρώπους και αποτελούν μέρος της ισορροπίας της φύσης», δήλωσε ο Bas.