O Μπάιντεν επιστρέφει στον ΠΟΥ και τη συμφωνία για το κλίμα ενώ αναστέλλει κάποιες απελάσεις μεταναστών - Free Sunday
O Μπάιντεν επιστρέφει στον ΠΟΥ και τη συμφωνία για το κλίμα ενώ αναστέλλει κάποιες απελάσεις μεταναστών

O Μπάιντεν επιστρέφει στον ΠΟΥ και τη συμφωνία για το κλίμα ενώ αναστέλλει κάποιες απελάσεις μεταναστών

To διάταγμα το οποίο προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, υπέγραψε χθες ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, «την πρώτη ημέρα» της προεδρίας του, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά.

Ο ρεπουμπλικάνος προκάτοχος του, Ντόναλντ Τραμπ καταφερόταν για χρόνια εναντίον της συμφωνίας αυτής, η οποία έχει υπογραφεί από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, και οι ΗΠΑ τυπικά απήλθαν από τη συμφωνία τον Νοέμβριο του 2020.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ σήμαινε τη δραστική μείωση της αμερικανικής συμβολής στο ταμείο που συνδράμει φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και πάγωμα των ρυθμίσεων για την περιβαλλοντική προστασία. Τα χρόνια της προεδρίας του υπήρξε μικρή αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα

Στα 17 διατάγματα που υπέγραψε ο Μπάιντεν ανακαλείται η άδεια για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL αλλά και η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παράλληλα ανακοινώθηκε και η αναστολή απελάσεων ορισμένων κατηγοριών παράτυπων μεταναστών για εκατό ημέρες, προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα υπάρξει «δίκαιη και αποτελεσματική» εφαρμογή της νομοθεσίας για το ζήτημα.

ο νέος πρόεδρος δεν έχει κάνει ακόμη σαφή τα σχέδιά του για τη διαταγή που είχε εκδοθεί από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) τον Μάρτιο του 2020, που επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές να απελαύνουν πρακτικά σχεδόν όλους τους μετανάστες που περνούν παράτυπα τα σύνορα. Έκτοτε περίπου 380.000 άνθρωποι έχουν επαναπροωθηθεί στις πατρίδες τους ή στο Μεξικό, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τα τελωνεία και τη φύλαξη των συνόρων (Customs and Border Protection, CBP).

Ο μέλλων Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ότι θα ήταν «ασύνετο» οι μετανάστες να προσπαθήσουν να φθάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ επί του παρόντος, διότι οι δυνατότητες επεξεργασίας αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου είναι περιορισμένες.

«Σκοπεύουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο», εξήγησε.

Στην κεντρική Αμερική σχηματίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες καραβάνια μεταναστών που ήθελαν να φθάσουν στα σύνορα μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, αλλά διαλύθηκαν βίαια.

Ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε χθες Τετάρτη εκτελεστικά διατάγματα ώστε να καταργηθούν σκληρές πολιτικές του προκατόχου του για το ζήτημα της μετανάστευσης· όμως θα χρειαστούν μήνες, αν όχι περισσότερο, για να αρθούν οι φραγμοί που επιβλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, έστειλε στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουν αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα. Σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις προσεχώς.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα εξετάσει είναι πιθανόν η κατάργηση διάταξης που έκανε δυσκολότερο για τους φτωχότερους μετανάστες να εξασφαλίζουν άδειες μόνιμης παραμονής ενώ υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας που συντάχθηκε χθες βράδυ προαναγγέλλει ότι συναφώς θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και στην αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.