Λεωνίδας Γρηγοράκος: «Ο προοδευτικός προσανατολισμός της χώρας είναι ζωτική ανάγκη» - Free Sunday
Λεωνίδας Γρηγοράκος: «Ο προοδευτικός προσανατολισμός της χώρας είναι ζωτική ανάγκη»

Λεωνίδας Γρηγοράκος: «Ο προοδευτικός προσανατολισμός της χώρας είναι ζωτική ανάγκη»

Κάλεσμα για συνδιαμόρφωση πολιτικού και προγραμματικού πλαισίου για την κεντροαριστερά απευθύνει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος, λίγες ημέρες μετά το συνέδριο του κόμματος. Παράλληλα, αποκρούει την «επίθεση φιλίας» του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μου πείτε τα δικά σας συμπεράσματα από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι αποσαφηνίστηκαν δύο καίρια ζητήματα: η εκλογή ηγεσίας από την κοινωνική βάση τον Οκτώβριο του 2017 και η διεξαγωγή, δύο μήνες μετά, του ιδρυτικού συνεδρίου ενός νέου ενιαίου φορέα της προοδευτικής παράταξης, προσκαλώντας όλα τα κόμματα, τις κινήσεις και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο να ανταποκριθούν, χωρίς προαπαιτούμενα και αστερίσκους. Εξίσου σημαντικό είναι ότι επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας και Πιστοποίησης τέθηκε ο εξαιρετικός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος. Αντιλαμβάνεστε ότι με το κύρος που διαθέτει και την πολιτική και επιστημονική του επάρκεια μπορεί να διασφαλίσει τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά με αξιοπιστία και φερεγγυότητα. Και προπαντός χωρίς τους γνωστούς εσωκομματικούς μηχανισμούς που πάντα επιδιώκουν να ποδηγετήσουν και να χειραγωγήσουν διεργασίες και εξελίξεις σε έναν πολιτικό χώρο.

Θεωρείτε ότι το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορεί να εκφράσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον χώρο της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα;

Οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς έχουν κατακερματιστεί. Είναι διάσπαρτες. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει δείξει εδώ και δυόμισι χρόνια τα όριά της. Η απήχηση και η εμβέλειά της αποδεικνύονται περιορισμένες. Άλλωστε γι’ αυτό και επιλέγουμε τον δρόμο της συγκρότησης ενός νέου και ενιαίου φορέα. Φιλοδοξία μας είναι στο εγχείρημα αυτό να ανταποκριθούν όλοι. Προσπερνώντας μονομέρειες, αυταρέσκειες, ακόμη και προσωπικές φιλοδοξίες, μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε ένα νέο πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που θα αποτελούσε τη συγκολλητική ουσία όλων εκείνων των δυνάμεων που αντιστρατεύονται τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τον συντηρητισμό της ΝΔ. Επειδή οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν είναι σοβαρές, αισιοδοξώ ότι το συνέδριο του Δεκεμβρίου θα συνιστά μια μεγάλη τομή στον χώρο της κεντροαριστεράς και του προοδευτικού κέντρου.

Από δω και πέρα, ποια είναι τα βήματα για το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;

Το μεγάλο βήμα που καλείται να κάνει είναι να εκπέμψει ένα καθαρό και ηχηρό μήνυμα: Η ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης αποτελεί υπόθεση όλων μας. Ως εκ τούτου, όλοι μας θα κριθούμε από τις πράξεις και τις ενέργειές μας. Και πρωτίστως από το αν θα επιδείξουμε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά, ρίχνοντας τα τείχη που μας χωρίζουν. Οι πολίτες που άλλοτε πίστεψαν και στρατεύτηκαν στην «αλλαγή» και στον «εκσυγχρονισμό», αλλά και οι σημερινές νεότερες γενιές που απορρίπτουν τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τον συντηρητισμό της ΝΔ, αναζητούν νέα πολιτική έκφραση. Ο νέος και ενιαίος φορέας αυτό ακριβώς πρέπει να επιδιώξει, να συσπειρώσει όλες τις οργανωμένες και ανένταχτες δυνάμεις της κάτω από την ομπρέλα του.

Η κ. Γεννηματά είπε ότι «μέρος της λύσης θα γίνουμε. Δεν πρόκειται όμως να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός». Πώς μεταφράζετε εσείς αυτή τη φράση;

Ο προοδευτικός προσανατολισμός της χώρας είναι ζωτική ανάγκη. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως απέδειξαν, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την ανάγκη. Η ανικανότητα και η ανεπάρκειά τους, σε συνδυασμό με τις ιδεοληψίες και τις αγκυλώσεις τους, τούς καθιστούν εντελώς ακατάλληλους για τη δουλειά που ανέλαβαν. Από την άλλη, η ΝΔ, παρά τις μεταρρυθμιστικές διακηρύξεις του αρχηγού της, εξακολουθεί να παραμένει ένα μπλοκαρισμένο συντηρητικό κόμμα. Οι προοδευτικές δυνάμεις, ξεπερνώντας την πολυδιάσπασή τους, έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην ελληνική οικονομία. Αυτή ακριβώς είναι η δική μου μετάφραση. Άλλωστε η χώρα ούτε έχει την πολυτέλεια να περιμένει ούτε μπορεί να ελπίζει σε συναινέσεις με ανερμάτιστους και επικίνδυνους. Ήδη πληρώσαμε και πληρώνουμε ακριβά τους πειραματισμούς τους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πραγματοποίησε ομιλία στην έναρξη του συνεδρίου σας. Θεωρείτε ότι η κίνησή του αυτή αποτελεί «άνοιγμα» προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο συνέδριό μας οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε ως μια φυσιολογική και αυτονόητη πράξη. Αυτό επιτάσσει ο πολιτικός πολιτισμός. Πέρασαν οι εποχές που τα πολιτικά κόμματα βρίσκονταν στα χαρακώματα, πετροβολώντας το ένα το άλλο. Άλλωστε όλοι οφείλουμε να αναζητούμε αυτά που μας ενώνουν και όχι εκείνα που μας χωρίζουν. Μόνον έτσι θα προσδώσουμε στο δημοκρατικό μας πολίτευμα ουσιαστικό περιεχόμενο.

Από την άλλη, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια «επίθεση φιλίας» προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη από διάφορα στελέχη της κυβέρνησης. Εσείς τι θα τους απαντούσατε;

Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Ο Αλέξης Τσίπρας, βλέποντας να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην απαξίωση και στην απόρριψη, σκαρφίζεται σενάρια συμπαράταξης με το ΠΑΣΟΚ, φτάνοντας στο σημείο να μιλάει για προοδευτική διακυβέρνηση. Ο πολιτικός συνέταιρος του Πάνου Καμμένου αντιγράφει τον κυνισμό και τον αμοραλισμό του υπουργού του. Οι επιθέσεις φιλίας, όπως λέτε, είναι χωρίς αντίκρισμα. Με εκείνους που καταστρέφουν κάθε μέρα την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία δεν υπάρχει η παραμικρή βάση για οποιαδήποτε συμπόρευση. Όσο παραμένουν στο πηδάλιο της εξουσίας, τόσο θα βουλιάζουν και θα διασύρονται. Η βουλιμία τους για τα αξιώματα τους εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Μιλώντας για την κυβέρνηση, έπειτα από σχεδόν δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, πώς τους κρίνετε;

Τα δυόμισι χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η μελανότερη σελίδα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Την περίοδο Βαρουφάκη, επί έξι μήνες έπαιζαν τη χώρα στα ζάρια, θέτοντάς την με το ένα πόδι εκτός Ευρωζώνης. Στη συνέχεια μεταμορφώθηκαν σε ακραίους μνημονιακούς, δίνοντάς τα όλα. Η διακυβέρνησή τους έχει να επιδείξει δύο μνημόνια, τα επαχθέστερα όλων. Ποια κρίση να κάνει κάποιος για εκείνους που είπαν τα μεγαλύτερα ψέματα χωρίς καμία αιδώ;

Θεωρείτε ότι μετά και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης υπάρχει ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων στη χώρα;

Η αργόσυρτη δεύτερη αξιολόγηση είχε εξαιρετικά υψηλό κόστος για την Ελλάδα και την οικονομία. Μολονότι ο πρωθυπουργός το ήξερε, επέλεξε να κάνει διαπραγμάτευση για τη διαπραγμάτευση, αγνοώντας τις επιζήμιες συνέπειες που θα επέφερε ο ακραίος και επικίνδυνος τακτικισμός του. Υποδύεται τον σκληρό διαπραγματευτή προς χάριν της λαϊκής κατανάλωσης. Όταν κατάλαβαν ότι το άθλιο παιχνίδι τους καθιστούσε τις πολιτικές εξελίξεις ρευστές, έκλεισαν τη συμφωνία με τους δανειστές υπογράφοντας τα πάντα. Να σας υπενθυμίσω τι έλεγαν για το αφορολόγητο και τις συντάξεις και τι υπέγραψαν; Μοναδικό τους μέλημα η παράταση της παραμονής τους στην εξουσία με κάθε κόστος και κάθε τίμημα.

Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την υπόθεση Καμμένου που έχει έρθει στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα.

Το πολυδιαφημισμένο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς»... Μετά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων, με πρώτη και κύρια τη συνομιλία του υπουργού Αμύνης με ισοβίτη καταδικασμένο για εμπορία ναρκωτικών, αντιλαμβάνεστε ότι πλέον αυτό συνιστά το πιο σύντομο ανέκδοτο. Η ανοχή του πρωθυπουργού κάνει φύλλο και φτερό τις διακηρύξεις περί ηθικού πλεονεκτήματος.

Επίσης, θα ήθελα τη γνώμη σας για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, που είναι και συνάδελφός σας. Ποια η άποψή σας για τον κ. Πολάκη;

Ο προκλητικός και ανερμάτιστος αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν είναι ο «κουζουλός» του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι χειρότερο: συνιστά μια νεοφασιστική έκφραση που βρίθει από τραμπουκισμούς και αντιδημοκρατικά αισθήματα. Είναι ο άνθρωπος που κάνει όλες τις βρόμικες δουλειές. Εκβιάζει τη Δικαιοσύνη, απειλεί τα ΜΜΕ, εξαπολύει αήθεις επιθέσεις εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων. Η επίκληση της Σοβιετίας από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Μας υπενθυμίζει ότι αυτοί που σήμερα υποδύονται τους ριζοσπάστες αριστερούς δεν μπορούν να απεξαρτηθούν από το γενετικό τους υλικό. Οι βαρβαρότητες του υπαρκτού-ανύπαρκτου σοσιαλισμού ήταν και παραμένουν σημαία τους. Με αυτές γαλουχήθηκαν, με αυτές ανατράφηκαν, με αυτές αναδείχθηκαν. Μην ξεχνάμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό: ο κ. Τσίπρας εντάχθηκε στην Κομμουνιστική Νεολαία την περίοδο που έπεφτε το Τείχος του Βερολίνου και κατέρρεε ένα ολόκληρο σύστημα που στηριζόταν στις αντιδημοκρατικές και φασιστικές μεθοδεύσεις.

Εσείς γιατί δεν ψηφίσατε τον Δημήτρη Καμμένο για την αντιπροεδρία της Βουλής;

Δεν διαφωνώ μόνο πολιτικά μαζί του. Μεταξύ μας υπάρχει και πολιτισμικό χάσμα. Ο άνθρωπος αυτός δεν κρύβει τις ιδέες του. Είναι ένα αμάλγαμα συντηρητικών, ξενοφοβικών, ρατσιστικών και ακροδεξιών απόψεων. Η εκλογή του στο προεδρείο προσβάλλει, κατά τη γνώμη μου, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τους δημοκρατικούς θεσμούς.