Βασίλης Μαυρίδης: «Συνεχίζουμε να θέλουμε τις σχέσεις καλής γειτνίασης με την Τουρκία» - Free Sunday
Βασίλης Μαυρίδης: «Συνεχίζουμε να θέλουμε τις σχέσεις καλής γειτνίασης με την Τουρκία»

Βασίλης Μαυρίδης: «Συνεχίζουμε να θέλουμε τις σχέσεις καλής γειτνίασης με την Τουρκία»

 

Την άμεση επιστροφή στην Ελλάδα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία μεταφέρει ως μείζον αίτημα της τοπικής κοινωνίας ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης. Παράλληλα, ο κ. Μαυρίδης αναφέρεται στα προβλήματα της ακριτικής πόλης, αλλά και στις δράσεις του δήμου για την αντιμετώπισή τους.

Κατ’ αρχάς, ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στην πόλη μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στρατιώτες;

Το κυρίαρχο θέμα συζήτησης από την πρώτη μέρα είναι το θέμα των δύο στρατιωτικών και το κυρίαρχο και μάλλον μοναδικό αίτημα είναι να επιστραφούν άμεσα στην πατρίδα τους.

Οι κάτοικοι έχουν προχωρήσει σε ένα είδος άτυπου εμπάργκο προς την Τουρκία. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι συμβαίνει;

Από την πρώτη μέρα υπήρξε μια αυθόρμητη αντίδραση των κατοίκων, έτσι ώστε να μην επισκέπτονται την Αδριανούπολη, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί έναν έστω και μικρό μοχλό πίεσης για τη λήψη μιας απόφασης από την τουρκική κυβέρνηση όσον αφορά την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτικών μας. Ακολούθησαν κινήσεις και από επαγγελματίες της περιοχής στον χώρο του τουρισμού –ταξιδιωτικά γραφεία κ.λπ.– και αυτή τη στιγμή οι διελεύσεις Ελλήνων από το τελωνείο Καστανιών προς την Τουρκία είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές κάποιες μέρες.

Πριν από το περιστατικό με τους Έλληνες στρατιωτικούς, ποιες ήταν οι σχέσεις των κατοίκων της Ορεστιάδας, αλλά και της γύρω περιοχής, με τους Τούρκους γείτονες;

Και πριν και μετά είναι η ίδια συμπεριφορά και από τις δύο πλευρές. Θεωρούμε ότι οι δύο λαοί μένουν ανεπηρέαστοι από τις εξελίξεις για τις οποίες αποφασίζουν υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια, συνεχίζουμε να θέλουμε τις σχέσεις καλής γειτνίασης, έχουμε ανταλλαγές σε πολλά επίπεδα πολιτιστικά και γενικά, αλλά και μια οικονομική δραστηριότητα που έχει αλληλεπίδραση και στις δύο περιοχές. Οι Τούρκοι συνεχίζουν να έρχονται με τον ίδιο ρυθμό προς την πόλη μας.

Φαντάζομαι ότι δεν έχει υπάρξει κάποια εχθρική αντίδραση εις βάρος τους…

Καμία, γιατί το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, πέρα από την άμεση επιστροφή στην Ελλάδα των δύο στρατιωτικών, είναι να συνεχίσουμε να ζούμε αρμονικά και ειρηνικά με τον λαό της γείτονας χώρας.

Για να αλλάξουμε θέμα, σε ποια φάση βρίσκεται η πόλη της Ορεστιάδας από άποψη ανάπτυξης;

Πέρα από τα γενικά χαρακτηριστικά που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε περιοχή της χώρας λόγω της κρίσης των τελευταίων οκτώ-δέκα χρόνων, υπάρχουν και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πλήττουν περισσότερο την περιοχή μας. Η θέση μας, ενώ θα έπρεπε, λόγω της γεωστρατηγικής της σημασίας, να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα που έχει, δυστυχώς, λόγω της μεγάλης απόστασης από τα αστικά κέντρα, αντιμετωπίζει πολλές δυσλειτουργίες. Πέρα από το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, υπάρχουν και θέματα που, λόγω της θέσης μας, μας «ζορίζουν» αρκετά. Για παράδειγμα, για να γίνουν κατανοητές οι πρακτικές που ακολουθούνταν τα προηγούμενα χρόνια και μας έχουν φέρει σε δύσκολη θέση, ο Δήμος Ορεστιάδας, ως ΟΤΑ, καθημερινά μεταφέρει τα απορρίμματά του με τρεις τράκτορες στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής, μια απόσταση πήγαινε-έλα 380 χιλιομέτρων. Αυτό δημιουργεί ένα πρόσθετο, δυσβάστακτο κόστος για τους δημότες της πόλης. Επίσης, όσον αφορά το ζήτημα των υψηλών φορολογικών συντελεστών που υπάρχουν, οι αγορές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας είναι πολύ πιο ελκυστικές για τους δημότες μας, γι’ αυτό έχουμε και «κύμα» καθημερινών επισκέψεων προς τις γειτονικές χώρες, για να γίνουν αγορές και σε είδη πρώτης ανάγκης αλλά και σε είδη ρουχισμού. Υπάρχουν μεγάλες οικονομικές ανισότητες και μέσα στην κρίση δημιουργούν ένα επιπλέον κίνητρο ώστε να αφήνουμε τα χρήματά μας στις αγορές των γειτονικών χωρών.

Ως δήμος, τι μπορείτε να κάνετε και τι κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα;

Υπάρχουν δύο κατευθύνσεις για να θωρακίσεις την τοπική οικονομία: μία που δίνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και αφορά γενικά το οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να δραστηριοποιηθεί μια τοπική οικονομία και υπάρχουν και οι επιμέρους δράσεις της τοπικής κοινωνίας μέσω του δήμου ή των φορέων που έχουν άμεση σχέση, όπως η περιφέρεια. Προσπαθούμε να δώσουμε κάποιες οικονομικές διευκολύνσεις όσον αφορά τα δημοτικά τέλη αλλά και οποιαδήποτε άλλη χρέωση του δήμου προς τους επαγγελματίες της περιοχής, ώστε να μειώσουμε το λειτουργικό τους κόστος. Όμως σε θέματα φορολογίας, ασφαλιστικού κ.λπ. ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης.

Αισθάνεστε εγκαταλειμμένοι από το κεντρικό κράτος;

Είμαι ρεαλιστής: έχουμε φύγει, και ως δημοτική αρχή και ως τοπική κοινωνία, από τη μεμψιμοιρία που ίσως μας χαρακτήριζε τα προηγούμενα χρόνια, μεταθέτοντας όλες μας τις ευθύνες στο αθηνοκεντρικό κράτος. Σίγουρα υπάρχουν πολλές ευθύνες κεντρικών επιλογών. Από την άλλη, όμως, προσπαθούμε να συσπειρώσουμε τις δικές μας δυνάμεις, να καταθέτουμε προτάσεις με ρεαλισμό και να μην επικεντρωνόμαστε μόνο στις ιδιαιτερότητες της γεωγραφικής μας θέσης αλλά και στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, συνοδευόμενα πάντα με ρεαλιστικές προτάσεις, ώστε να ανακουφιστεί η τοπική κοινωνία.

Όσον αφορά τον τουρισμό, λαμβάνει ο δήμος κάποια μέτρα ώστε να αναπτυχθεί στην περιοχή σας;

Γνωρίζουμε και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του δήμου μας. Για παράδειγμα, δεν έχουμε θάλασσα, ώστε να προσελκύσουμε πολλούς τουρίστες από Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία το καλοκαίρι, όπως γίνεται με άλλες πόλεις της περιφέρειάς μας. Έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας στο να αξιοποιήσουμε τον αθλητικό τουρισμό και τα στοιχεία των τελευταίων ετών αυτό μας δείχνουν. Έχουμε τεράστια αύξηση αθλητικών γεγονότων βαλκανικού και διεθνούς χαρακτήρα, που σημαίνει περισσότερες διανυκτερεύσεις και έσοδα στον χώρο της καφεστίασης, αλλά και ευκαιρία για την τοπική αγορά. Παράλληλα, προσπαθούμε να αναδείξουμε τον ορεινό όγκο που έχουμε στην περιοχή Τριγώνου, αλλά και τον ποταμό Άρδα, μια ιδανική τοποθεσία για έναν άλλου είδους τουρισμό. Μας ικανοποιούν τα αποτελέσματα που βλέπουμε το 2017, σε σχέση με το 2016, καθώς έχουμε αύξηση 22% στις διελεύσεις Τούρκων υπηκόων από το τελωνείο Καστανιών και μεγάλο αριθμό Βούλγαρων από τους τελωνειακούς σταθμούς Ορμενίου και Κυπρίνου. Αυτά μας ικανοποιούν. Γνωρίζουμε ότι όλοι αυτοί δεν μένουν στην πόλη μας, αλλά η αυξητική τάση είναι σημαντική. Προσπαθούμε να αναδείξουμε κάποιες τοπικές εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ Νέων Άρδα που γίνεται στα τέλη Ιουλίου για μία εβδομάδα, αλλά και το δεκαπενθήμερο εκδηλώσεων τα Χριστούγεννα, που φέτος έφερε μεγάλο αριθμό επισκεπτών, τόσο Ελλήνων όσο και από τις γειτονικές χώρες.