Βασίλης Ξυπολυτάς: «Είμαστε περισσότεροι αυτοί που πιστεύουμε στην Ελλάδα της δημιουργίας και της προσπάθειας» - Free Sunday
Βασίλης Ξυπολυτάς: «Είμαστε περισσότεροι αυτοί που πιστεύουμε στην Ελλάδα της δημιουργίας και της προσπάθειας»

Βασίλης Ξυπολυτάς: «Είμαστε περισσότεροι αυτοί που πιστεύουμε στην Ελλάδα της δημιουργίας και της προσπάθειας»

Την απόλυτη ικανοποίησή του από την παρουσία και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ εκφράζει ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ Βασίλης Ξυπολυτάς, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της ΝΔ θα φέρει το «επενδυτικό σοκ» που χρειάζεται η χώρα.
Ο Βασίλης Ξυπολυτάς είναι ένας από τους νέους ανθρώπους με τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης έχει στελεχώσει καίριες θέσεις στο κόμμα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται στις επερχόμενες εκλογές να είναι υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθήνας. Στα 37 του χρόνια είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων, από το Harvard University και το King’s College, έχει εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ σήμερα είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης δύο εταιρειών και από το 2006 εκλέγεται στις πρώτες θέσεις δημοτικός σύμβουλος - αντιδήμαρχος στον Δήμο Κηφισιάς.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μου κάνετε μια συνολική εκτίμηση για την παρουσία του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ. Μείνατε ικανοποιημένος ή θα θέλατε κάτι παραπάνω

Μείναμε παραπάνω από ικανοποιημένοι, καθώς η φετινή ΔΕΘ ήταν η πιο πολυπληθής της τελευταίας δεκαετίας και ο κ. Μητσοτάκης, με τον πιο ουσιαστικό τρόπο, ανέδειξε τις τεράστιες διαφορές των δύο κόμματων. Από τη μια το πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο, και από την άλλη τα αποσπασματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθούν να περισώσουν την πολιτική κατάρρευση της κυβέρνησης.

Από αυτά τα οποία είπε ο κ. Μητσοτάκης, και που αποτελούν βασικά κομμάτια του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, ποια σημεία θεωρείτε τα πλέον σημαντικά;

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μια σειρά από πολιτικές που εντάσσονται στο πρόγραμμά μας. Επιτρέψτε μου όμως να επικεντρωθώ σε όσα αφορούν την οικονομία, μια και στη ΔΕΘ μίλησε στους παραγωγικούς φορείς της χώρας. Η πρώτη και σημαντικότερη δέσμευση είναι η μείωση της συνολικής επιβάρυνσης εργαζομένων και εργοδοτών, με κεντρικό στόχο την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών. Συγκεκριμένα, δεσμευτήκαμε για:
• Σταδιακή κατάργηση, μέχρι το 2021, του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
• Σταδιακή μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15% εντός τετραετίας.
• Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.
• Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στο 13% από 24%. Και τελικά στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
• Μείωση στα επόμενα δύο χρόνια του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, με τρόπο δίκαιο, ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη.
• Μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα, έτσι ώστε ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη να μειωθεί στο 24%, από 40% όπου βρίσκεται σήμερα.
• Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που καταβάλλεται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση και συντήρηση των υφιστάμενων κατοικιών.
• Και, τέλος, τη φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.

Πιστεύετε ότι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το κυβερνητικό «στίγμα» του κόμματος και, αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Το κεντρικό κυβερνητικό στίγμα είναι ότι η ΝΔ θα μειώσει αμέσως και δραστικά τους φόρους και τις εισφορές στους εργαζομένους και στους εργοδότες, γιατί μόνο έτσι μπορεί να προκληθεί το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η Ελλάδα. Μόνο έτσι θα έρθουν επενδύσεις και θα μειωθεί η ανεργία σημαντικά, αλλά και με καλά αμειβόμενες θέσεις.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι οι εξαγγελίες του από το βήμα της ΔΕΘ, αλλά και στη συνέντευξη Τύπου, βρίσκονται σε «γραμμή ΔΝΤ». Τι απαντάτε;

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διασωθεί… Θα ακούσουμε πολλά ακόμη. Εκτός κι αν εννοούν ότι αν αυτοί είχαν κρατήσει τη γραμμή του ΔΝΤ και δεν «διαπραγματεύονταν», σήμερα η Ελλάδα θα έτρεχε με ανάπτυξη 4,5%, δεν θα είχαμε χρεωθεί 100 δισ. και δεν θα είχαμε παραδώσει το σύνολο της δημόσιας παρουσίας για 99 χρόνια.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το εξής ερώτημα: πού θα βρει τα χρήματα ο κ. Μητσοτάκης για να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του, δεδομένου του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου;

Η πρόταση της ΝΔ είναι απολύτως κοστολογημένη, με συνολικό κόστος τα 6 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Δηλαδή περίπου 1,5 δισ. τον χρόνο. Κάποιες από τις παρεμβάσεις μας θα εφαρμοστούν τα δύο πρώτα χρόνια (π.χ. μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%) και κάποιες θα εφαρμοστούν σταδιακά στο βάθος τετραετίας. Τα χρήματα θα εξοικονομηθούν από τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών. Μόνο την πρώτη διετία έχουμε ήδη υπολογίσει ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε 2 δισ. ευρώ. Ο στόχος είναι απολύτως εφικτός με το νοικοκύρεμα του κράτους και βέβαια με την αναλογία μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις που θα θεσπίσουμε στο Δημόσιο. Μετά τα πρώτα δύο χρόνια, ξέρουμε ότι η πολιτική μας θα έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει. Για παράδειγμα, η επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα διευρύνει τη φορολογική βάση και μαζί με τη μείωση των φόρων θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Μόνο και μόνο από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, μπορούμε να έχουμε κρατικά έσοδα αυξημένα κατά 54%, δηλαδή 8,5 δισ. τον χρόνο! Και, τέλος, μην ξεχνάτε ότι η οικονομία θα πάρει μπρος με μια φιλελεύθερη πολιτική, πράγμα που σημαίνει περαιτέρω έσοδα για το κράτος.

Για να πάμε σε μια πιο γενική ερώτηση, πώς βλέπετε να διαμορφώνεται από δω και πέρα το πολιτικό σκηνικό στη χώρα;

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να διασωθεί, θα προσπαθήσει να διαμορφώσει συνθήκες ακραίας πόλωσης. Από τη μια θα εξαγγέλλει ή ακόμη και θα ψηφίζει μέτρα που δεν θα μπορεί να υλοποιήσει και από την άλλη θα ρίξει λάσπη για να αποδυναμώσει τους αντιπάλους της, είτε στην κεντροαριστερά είτε στην κεντροδεξιά. Ουσιαστικά, τους επόμενους μήνες θα συγκρουστούν δύο κόσμοι, ο ένας της δημιουργίας, της εργασίας και της προσπάθειας και από την άλλη αυτός των ψεύτικων εξαγγελιών, των θεωριών συνωμοσίας και των επιδομάτων φτώχειας. Θέλω να τολμώ να ελπίζω ότι είμαστε περισσότεροι αυτοί που πιστεύουμε στην Ελλάδα της δημιουργίας και της προσπάθειας.