Ελένη Αυλωνίτου: «Ο προϋπολογισμός είναι αξιόπιστος, πρωτίστως απέναντι στους Έλληνες πολίτες» - Free Sunday
Ελένη Αυλωνίτου: «Ο προϋπολογισμός είναι αξιόπιστος, πρωτίστως απέναντι στους Έλληνες πολίτες»

Ελένη Αυλωνίτου: «Ο προϋπολογισμός είναι αξιόπιστος, πρωτίστως απέναντι στους Έλληνες πολίτες»

Την εκτίμηση ότι όσο θα ξεδιπλώνονται οι πολιτικές της κυβέρνησης, τόσο η απόσταση που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις θα μειώνεται, καταθέτει η βουλευτής Β΄ Αθήνας του κυβερνώντος κόμματος Ελένη Αυλωνίτου, η οποία προ μερικών ημερών παρουσίασε το νέο της βιβλίο, με τίτλο «Γυναίκα και Άθληση» (εκδόσεις Λιβάνη).

avlonitou book

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μιλήσουμε για τον προϋπολογισμό του 2019. Η κυβέρνηση τον χαρακτηρίζει «τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό» και τυπικά έχει δίκιο. Ουσιαστικά όμως;

Τυπικά είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά τη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και ουσιαστικά είναι ο πρώτος επεκτατικός προϋπολογισμός μετά από μία δεκαετία, καθώς δεν περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα, περικοπών και αυξήσεων φόρων, τουναντίον περιλαμβάνει μέτρα αναπτυξιακά και ανακούφισης των πολιτών, με μειώσεις των φορολογικών βαρών και του ΕΝΦΙΑ, μέτρα που ενισχύουν την κοινωνική προστασία με ένα πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, αλλά και προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν δάνεια σε αδυναμία αποπληρωμής, μέτρα που ενισχύουν την απασχόληση με την επιδότηση νέων θέσεων εργασίας, αλλά και προσλήψεις στον ευαίσθητο τομέα της ειδικής αγωγής και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Ο προϋπολογισμός είναι αξιόπιστος, όχι μόνο απέναντι στους δανειστές αλλά πρωτίστως απέναντι στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι καλούνται να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν στις επόμενες εκλογές εάν θα προχωρήσουμε στην Ελλάδα της δίκαιης ανάπτυξης, της υπεράσπισης των εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους ή θα αποδεχτούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Μητσοτάκη.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι μνημονιακοί νόμοι και προϋποθέσεις παραμένουν σε ισχύ, ποιες είναι οι δυνατότητες της κυβέρνησης για πιο φιλολαϊκή πολιτική;

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωράει στην κατάργηση της περικοπής των συντάξεων, ενός ήδη ψηφισμένου νόμου, δείχνει τους βαθμούς ελευθερίας που έχει η χώρα βγαίνοντας από τα μνημόνια. Ήδη οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας με επεκτασιμότητα στις κλαδικές επανέρχονται, δρομολογείται αύξηση του κατώτατου μισθού και όλα δείχνουν ότι η χώρα πετυχαίνει τους στόχους της για τέταρτη συνεχή χρονιά, ενώ μέχρι το 2022 εξασφαλίζεται δημοσιονομικός χώρος 3,5 δισ. για ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής. Επομένως οι δυνατότητες για κοινωνική πολιτική είναι μεγάλες, εφόσον οι ρυθμοί ανάπτυξης μεγεθύνονται και οι δημοσιονομικοί μας στόχοι επιτυγχάνονται. Η νομοθέτηση όλων των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δείχνει τον δρόμο.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παίρνει δέκα και επιστρέφει ένα». Τι απαντάτε;

Η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων έκανε στοχευμένες μειώσεις και όχι οριζόντιες, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Για παράδειγμα, με τον ν. 4387/2016 το 88% των ελεύθερων επαγγελματιών πλήρωσε χαμηλότερη ασφαλιστική εισφορά και 12% πλήρωσαν περισσότερο. Κάποιοι έβαλαν περισσότερο πλάτη από άλλους, έτσι ώστε όλη η κοινωνία να βγει όρθια από το μνημόνιο, και τώρα η κυβέρνηση έρχεται να αποκαταστήσει τις όποιες αδικίες. Για τρίτη συνεχή χρονιά το υπερπλεόνασμα επιστρέφει πίσω στους πολίτες ως κοινωνικό μέρισμα, ενώ από το 2019 νομοθετούνται μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης, χωρίς να διακινδυνεύει η δημοσιονομική σταθερότητα. Αντίθετα, η κυβέρνηση Σαμαρά έδινε μέρισμα εκτροχιάζοντας το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να μην πιάνεται κανένας στόχος, να μην καταφέρνει να κλείσει καμία αξιολόγηση, ωθώντας τη χώρα βαθύτερα στα μνημόνια.

Παράλληλα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ποινικοποιεί την πολιτική ζωή. Το σχόλιό σας;

Σε θέματα διαφθοράς το πολιτικό σύστημα θα έπρεπε να επιδιώκει την αυτοκάθαρσή του. Όταν η κυβέρνηση φέρνει στοιχεία στη Δικαιοσύνη, ποινικοποιεί την πολιτική ζωή; Να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τα 400 εκατ. ευρώ που χρωστάνε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, την προσπάθεια εκποίησης του «Ντυνάν», τη σκανδαλώδη παραθεσμική λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ; Η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε στοιχείο και το αποδίδει στη Δικαιοσύνη, επιταχύνοντας τις διαδικασίες, ώστε να μην παραγράφονται αδικήματα. Η Δικαιοσύνη δεν χειραγωγείται, αλλά ατονεί όταν το πολιτικό σύστημα δεν κάνει τη δουλειά του. Εμείς λέμε ούτε συγκάλυψη ούτε συμψηφισμοί, όλα στο φως!

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν τη ΝΔ να προηγείται καθαρά του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης της απόστασης; Και, αν ναι, πώς;

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται, τα στελέχη της ανησυχούν, γιατί γνωρίζουν ότι οι συσπειρώσεις της ΝΔ είναι ψηλά, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ χαμηλά. Όσο ξεδιπλώνονται τα θετικά για τους πολίτες μέτρα της κυβέρνησης και οι πολίτες ανακαλύπτουν τα νεοφιλελεύθερα μέτρα της ΝΔ, όπου οι εισφορές των εργαζομένων χαρίζονται σε ιδιωτικές εταιρείες υποσκάπτοντας τα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης, οι δημόσιες υπηρεσίες εκχωρούνται σε ιδιωτικά συμφέροντα ή οι απολύσεις είναι προ των πυλών, τόσο οι διαφορές θα μειώνονται. Άλλωστε, όπως και προηγούμενες φορές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι κερδίζει στο φίνις!

Πρόσφατα παρουσιάσατε το νέο σας βιβλίο, με τίτλο «Γυναίκα και Άθληση» (εκδόσεις Λιβάνη). Αν και ο τίτλος είναι αρκούντως επεξηγηματικός, θα μπορούσατε να μας πείτε δυο λόγια για το περιεχόμενό του;

Το βιβλίο δίνει επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα που άπτονται των βιολογικών ιδιαιτεροτήτων της γυναικείας φύσης, σε σχέση με την άθληση σε όλα τα επίπεδα. Πρόκειται για ένα αυτοδύναμο σύγγραμμα στην ελληνική επιστημονική βιβλιογραφία, όπου μέσα στα 16 κεφάλαιά του δίνονται απαντήσεις σε αθλήτριες, γονείς, προπονητές, γυμναστές και φοιτητές της αθλητικής επιστήμης, αλλά και σε κάθε ηλικίας αθλούμενη γυναίκα.

Γιατί επικεντρώνετε στο ζήτημα της άθλησης των γυναικών και όχι συνολικά του πληθυσμού της χώρας;

Στο βιβλίο συνδέονται η βιωματική μου εμπειρία ως πρωταθλήτριας κολύμβησης και η επιστημονική μου γνώση ως διδάκτορος Εργοφυσιολογίας, αναζητώντας απαντήσεις σε ένα πλήθος εσφαλμένων αντιλήψεων, ταμπού και μύθων που σχετίζονται με τη συμμετοχή της γυναίκας στην άθληση, αλλά και σε πλήθος ερωτημάτων σε σχέση με την υγεία και την ασφαλή συμμετοχή της γυναίκας στην άθληση.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι Έλληνες τρέφονται και πολύ και άσχημα. Θεωρείτε ότι η πολιτεία θα πρέπει να ασχοληθεί και με αυτό το ζήτημα, στο πλαίσιο της άσκησης κοινωνικής πολιτικής;

Η τακτική άσκηση, όταν αποτελεί μέρος της ζωής μας, προσφέρει πολλά ατομικά και κοινωνικά οφέλη. Η επένδυση της πολιτείας σε αθλητικές δομές και σε ενημέρωση και ενθάρρυνση των πολιτών στην αθλητική δραστηριότητα αποφέρει μακροχρόνια πολλά οφέλη, καθώς η υγεία των πολιτών συμβάλλει στην οικονομική μεγέθυνση της χώρας, ενώ όσο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού αθλείται, τόσο μεγαλύτερη είναι η εξοικονόμηση των κονδυλίων για την περίθαλψη.