Γιώργος Πατούλης: «Η Ελλάδα του μέλλοντός μας χρειάζεται μια άλλη αυτοδιοίκηση» - Free Sunday
Γιώργος Πατούλης: «Η Ελλάδα του μέλλοντός μας χρειάζεται μια άλλη αυτοδιοίκηση»

Γιώργος Πατούλης: «Η Ελλάδα του μέλλοντός μας χρειάζεται μια άλλη αυτοδιοίκηση»

Το όραμά του για την Περιφέρεια Αττικής, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, περιγράφει ο δήμαρχος Αμαρουσίου και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στη διοίκηση της Ρένας Δούρου.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μου πείτε ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών…

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα πάνε η Ελλάδα και οι τοπικές μας κοινωνίες μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω. Επιλέγουμε πρόοδο ή στασιμότητα. Αποφασίζουμε αν θα παραμείνουμε δέσμιοι του συγκεντρωτικού, γραφειοκρατικού και χρεοκοπημένου μοντέλου λειτουργίας του κράτους, το οποίο ενισχύει ακόμη περισσότερο ο «Κλεισθένης» που πρόσφατα ψηφίστηκε από την κυβέρνηση και στραγγαλίζει περαιτέρω την αυτοδιοίκηση. Ή αν θα τολμήσουμε να προχωρήσουμε σε τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα αξιοποιούν τη διεθνή εμπειρία και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και θα δίνουν δυνατότητα έκφρασης στις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

Έχετε ασκήσει σφοδρή κριτική στην τρέχουσα ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής. Ποια είναι τα βασικά σημεία της κριτικής αυτής;

Η σημερινή διοίκηση, αλλά και οι προηγούμενες διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς στη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής της χώρας. Στήριξαν την εκλογή τους στον κομματισμό, στον λαϊκισμό και στα ψέματα. Διοίκησαν χωρίς σχέδιο που να παράγει αποτελέσματα, γι’ αυτό και τελικά δεν δόθηκε καμία λύση σε κανένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες του Λεκανοπεδίου Αττικής τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια.

Δεν είναι πρόβλημα των τελευταίων μόνο ετών η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ούτε η έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής. Είναι διαχρονικό πρόβλημα η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου για την προώθηση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, για την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.

Η σημερινή και οι προηγούμενες διοικήσεις διαχειρίστηκαν και σπατάλησαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και, παρ’ όλα αυτά, σήμερα τεράστιο κομμάτι της Αττικής παραμένει εκτός σχεδίου. Περιοχές με μεγάλη οικιστική και οικονομική ανάπτυξη στερούνται βασικών υποδομών, όπως δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικοί καθαρισμοί. Ιδιαίτερα η σημερινή διοίκηση της περιφέρειας στο τέλος της θητείας της αφήνει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα παρέλαβε. Ενώ θα τη βαρύνουν για πάντα οι ζωές των συνανθρώπων μας που χάθηκαν εξαιτίας της ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητάς της.

Ποιο είναι το όραμά σας για την Περιφέρεια Αττικής, αν εκλεγείτε περιφερειάρχης;

Η Περιφέρεια Αττικής, η πρώτη μεταξύ των 13 περιφερειών της Ελλάδας, μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, σε όλα τα επίπεδα. Στην ανάπτυξη, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται μια νέα ηγεσία και ανθρώπους που θα διαθέτουν γνώσεις, εμπειρία και ειλικρινή διάθεση να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα και να παράγουν έργο για την Αττική και τους πολίτες της.

Ποια είναι κατά την άποψή σας τα προβλήματα της περιφέρειας που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και τι θα κάνετε γι’ αυτά;

Θέτουμε ως στόχους τη μόνιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σε συνεργασία με τους δήμους και τους πολίτες. Την ανάδειξη των ζητημάτων της πολιτικής προστασίας και διαχείρισης των φυσικών καταστροφών σε πρώτη προτεραιότητα. Την άμεση προώθηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, με fast-track διαδικασίες. Την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αττικής, όπως π.χ. το παραλιακό της μέτωπο, που μπορούν από μόνα τους να δημιουργήσουν ανάπτυξη, πλούτο και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας. Στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα θα αναφέρουμε πώς θα πετύχουμε τους στόχους αυτούς.

Φέτος οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το σχόλιό σας;

Η απλή αναλογική, χωρίς «δικλείδες κυβερνησιμότητας», οδηγεί σε ακυβερνησία. Είμαι υπέρ της ενίσχυσης της αναλογικής εκπροσώπησης στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του θεσμού μας, χωρίς υπόγειες συναλλαγές και συνεργασίες.

Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχατε αρκετές συγκρούσεις με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για αυτοδιοικητικά ζητήματα. Συνολικά, πώς θεωρείτε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους αιρετούς των ΟΤΑ;

Διαχρονικά η αυτοδιοίκηση δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα από το κεντρικό κράτος. Είμαστε ο θεσμός που υπέστη στα χρόνια των μνημονίων τις μεγαλύτερες περικοπές, παρά το γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης στηρίξαμε με το έργο και τις δομές μας εκατομμύρια συμπολίτες μας. Η σημερινή κυβέρνηση, όμως, με μια σειρά αποφάσεις της έβαλε «το κερασάκι στην τούρτα». Επιχείρησε να μας δεσμεύσει τα ταμειακά μας διαθέσιμα. Συμπεριφέρεται στους αιρετούς του θεσμού μας ως πολιτικό προσωπικό β΄ κατηγορίας. Αγνόησε τις ολοκληρωμένες θέσεις που της καταθέσαμε κατά τη διάρκεια του υποτιθέμενου διαλόγου για την αλλαγή του «Καλλικράτη», με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα, όπως είναι ο «Κλεισθένης». Αγνόησε τις απόψεις μας και υποτίμησε την προσφορά σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το προσφυγικό. Δεν ζήτησε την άποψή μας σε ένα μείζονος σημασίας θεσμικό ζήτημα, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος. Τι άλλο να προσθέσω;

Στις εκλογές του 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε χαρακτηρίσει τους περιφερειάρχες «μικρούς πρωθυπουργούς». Έχετε διαπιστώσει κάτι τέτοιο;

Ο κ. Παπανδρέου είχε πει επίσης το περίφημο «λεφτά υπάρχουν». Τη συνέχεια την ξέρουμε. Αυτή, δυστυχώς, είναι η αντίληψη που έχει το πολιτικό προσωπικό της κεντρικής πολιτικής σκηνής, τα βλέπει όλα ως «μικρογραφία» ενός μοντέλου που οδήγησε την πατρίδα μας στη χρεοκοπία. Εγώ αντιλαμβάνομαι διαφορετικά τον ρόλο του περιφερειάρχη. Η Ελλάδα του μέλλοντός μας χρειάζεται μια άλλη αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σε περιφερειακό επίπεδο. Μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας μας, με προσανατολισμό την ανάδειξη και αξιοποίηση των τοπικών δυνατοτήτων, την προσέλκυση επενδύσεων, την εξωστρέφεια, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου μπορεί να θεωρηθεί πρόκριμα και για τις εθνικές εκλογές, αν αυτές ακολουθήσουν;

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες θα επιλέξουν αυτόν που θεωρούν ικανότερο και καταλληλότερο για δήμαρχο και περιφερειάρχη. Δεν ψηφίζουν πρωθυπουργό. Προσωπικά αυτό θα ζητήσω από τους πολίτες του Λεκανοπεδίου, ανεξάρτητα από το κόμμα που υποστηρίζουν. Θα διεκδικήσω τη θετική τους ψήφο, για να έχω τη δύναμη να κάνω πράξη το πρόγραμμά μας. Για να δώσω λύση εκεί όπου δεν έδωσαν λύση οι αποτυχημένες διοικήσεις του χθες. Από κει και πέρα, κάθε εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί σε πολιτικά συμπεράσματα, διαμορφώνει κλίμα και δίνει τον τόνο για τις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολουθούν.