Δημήτρης Μουλιάτος: Οι κάτοικοι του Δυτικού Τομέα δικαιούνται πολλά περισσότερα - Free Sunday
Δημήτρης Μουλιάτος: Οι κάτοικοι του Δυτικού Τομέα δικαιούνται πολλά περισσότερα

Δημήτρης Μουλιάτος: Οι κάτοικοι του Δυτικού Τομέα δικαιούνται πολλά περισσότερα

Μετά από μια μακρά θητεία στον χώρο των λαϊκών αγορών (είναι πρόεδρος του Σωματείου Πωλητών Λαϊκών Αγορών Β΄ Αθηνών και γενικός γραμματέας της ΠΟΣΠΛΑ), ο Δημήτρης Μουλιάτος αποφάσισε να μπει στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης βάζοντας υποψηφιότητα για περιφερειακός σύμβουλος στον Δυτικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής με τον συνδυασμό του Γ. Πατούλη.

Ο κ. Μουλιάτος εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και, παράλληλα, αναπτύσσει το σχέδιο του κ. Πατούλη για την Περιφέρεια Αττικής.

Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και γιατί με τον συνδυασμό του κ. Πατούλη;

Η απόφασή μου ελήφθη λόγω του ότι δραστηριοποιούμαι 35 χρόνια στις λαϊκές αγορές και η προϊσταμένη αρχή τους είναι η περιφέρεια. Ο κλάδος των λαϊκών αγορών έχει απαξιωθεί από την πολιτεία, παρά το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης έχει προσφέρει τεράστιο κοινωνικό έργο. Κάποιοι έχουν βάλει ως στόχο την εξόντωση των λαϊκών αγορών προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτό, αφού συνεννοήθηκα με τον κ. Πατούλη, ανταλλάξαμε απόψεις και διαπίστωσα ότι ο άνθρωπος αυτός όχι μόνο είναι αυτοδιοικητικός ηγέτης αλλά έχει άποψη για όλα τα ζητήματα, κατανόησε το πρόβλημα και μου είπε ότι είναι μαζί μας για να αναβαθμίσουμε τον κλάδο και να τον κάνουμε πρότυπο σε όλη την Ευρώπη, αποφάσισα να είμαι υποψήφιος. Οι λαϊκές αγορές παίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, σαν προσφορά, αλλά και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού σε θέματα ποιότητας και τιμών, όμως, δυστυχώς, λειτουργούν ακόμα με το πλαίσιο και τα πρότυπα με τα οποία πρωτολειτούργησαν, το 1938, δεν έχουν αναβαθμιστεί. Πλέον, υπάρχει σχέδιο, υπάρχουν προτάσεις και πρέπει να πιέσουμε τη νομοθετική εξουσία να αλλάξουν πολλά πράγματα που συρρικνώνουν τον κλάδο μας και τον οδηγούν στον αφανισμό.

Είστε υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής. Μιλήστε μας λίγο για τα προβλήματα της περιοχής…

Είμαι γέννημα θρέμμα του Δυτικού Τομέα και έχω υπόψη μου πόσο αδικημένος είναι σε σχέση με άλλες περιοχές της Αττικής. Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών. Η εγκληματικότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένη, έχει απαξιωθεί η αστυνομία, έχουν υποβαθμιστεί πολλές περιοχές, έχουν μετατραπεί σε γκέτο παρανόμων και κινδυνεύουν άνθρωποι αν βγουν στον δρόμο όταν σουρουπώνει. Επίσης, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η χωματερή. Υπάρχουν περιοχές στον τομέα, όπως η Πετρούπολη, που οι κάτοικοί τους δεν τολμούν, όταν φυσάει ο αέρας από συγκεκριμένη διεύθυνση, να ανοίξουν τα παράθυρα ή να κάτσουν στα μπαλκόνια τους, από τη δυσοσμία που έρχεται από τη χωματερή. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση. Πρέπει να σημειώσω ότι ο κ. Πατούλης περιλαμβάνει προτάσεις γι’ αυτά τα ζητήματα στο πρόγραμμά του και ήταν κι αυτός ένας λόγος που αποφάσισα να κατέβω μαζί του στις εκλογές.

Τι «κληρονομιά» αφήνει η προηγούμενη διοίκηση της περιφέρειας;

Όλοι γνωρίζουμε τι έχει γίνει με τις προηγούμενες διοικήσεις της περιφέρειας. Όμως δεν θα ήθελα να αναλωθώ στο χθες και στο τι έχουν κάνει, γιατί έτσι θα χάσουμε το αύριο. Εμείς θέλουμε να ασχοληθούμε με το πρόγραμμα και το όραμα που έχει ο συνδυασμός του κ. Πατούλη. Η περιφερειάρχης έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών και καλό είναι να ασχοληθούμε με το αύριο. Δεν μου αρέσει να κατηγορώ, μου αρέσει να λέω τι θέλω να φτιάξω.

Αν εκλεγείτε περιφερειακός σύμβουλος, ποιες θα είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες;

Κατ’ αρχάς πρέπει να κοιτάξουμε το αύριο, τα παιδιά μας, την παιδεία. Έχουμε τεράστιους χώρους σε ωραίο φυσικό περιβάλλον, όπου θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα πανεπιστήμιο σε ευρωπαϊκά πρότυπα στον Δυτικό Τομέα της Αττικής. Ξέρετε, με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε και την ανάπτυξη, καθώς δίνουμε προοπτικές στα παιδιά μας. Για να επανέλθω στο ζήτημα της ασφάλειας, έχουν κλείσει πολλά αστυνομικά τμήματα, δεν υπάρχουν επαρκείς αριθμοί αστυνομικών για περιπολίες σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας. Επίσης, δεν έχουμε αθλητικές εγκαταστάσεις, παρά το γεγονός ότι η Δυτική Αττική παραδοσιακά παράγει μεγάλους αθλητές, οι οποίοι, ωστόσο, ασκούνται σε αντίξοες συνθήκες. Δεν υπάρχουν αθλητικά κέντρα, παρ’ ότι υπάρχουν πολλοί αναξιοποίητοι χώροι. Όσον αφορά τον πολιτισμό, θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξή του στον Δυτικό Τομέα. Επίσης, ο Δυτικός Τομέας έχει σημεία εκπληκτικού φυσικού κάλλους, τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα, όπως το πάρκο Τρίτση, που έχει αφεθεί στη μοίρα του, παρ’ ότι θα μπορούσε να είναι πρότυπο, ακόμα και για την Ευρώπη. Μπορούν να γίνουν μεγάλα έργα και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα από άλλους συμπολίτες μας στα δυτικά προάστια. Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τη γραφειοκρατία, για να προχωρήσουμε μπροστά. Και, βέβαια, το ζήτημα των υποδομών είναι κρίσιμο. Δεν γίνεται με μια νεροποντή να κινδυνεύουν τα πάντα, όπως έγινε στη Μάνδρα. Δεν υπάρχει πρόληψη, η πρωτεύουσα της Ελλάδας, δυστυχώς, κινδυνεύει να θρηνεί θύματα εν ειρήνη από καιρικά φαινόμενα.

Γιατί θεωρείτε ότι ο κ. Πατούλης είναι κατάλληλος για περιφερειάρχης Αττικής; Μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που περιγράψατε πιο πάνω;

Ο κ. Πατούλης έχει τεράστια εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι τόσα χρόνια πετυχημένος δήμαρχος στο Μαρούσι, όπου πήρε μια πόλη που ήταν καταχρεωμένη και σήμερα το Μαρούσι είναι στολίδι και με αποθεματικό, πράγμα που δείχνει ότι είναι και καλός διαχειριστής. Νομίζω ότι ο κ. Πατούλης ακούει, σκέφτεται και εκτελεί σωστά, οπότε καλό θα είναι οι συνεργάτες που θα έχει δίπλα του να μη σκέφτονται το εγώ και την προβολή τους αλλά να βάλουν την «πλάτη» που χρειάζεται με τις ιδέες τους, για να δούμε την Αττική να πηγαίνει μπροστά και τον Δυτικό Τομέα ισάξιο με τους άλλους τομείς. Είμαστε πάνω από 1 εκατομμύριο κάτοικοι και περνούν δύσκολα άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης. Και όμως, δεν το βάζουν κάτω. Οι κάτοικοι του Δυτικού Τομέα δικαιούνται πολλά περισσότερα.

Πιστεύετε ότι η πόλωση που επικρατεί στην κεντρική πολιτική σκηνή θα διαχυθεί και στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Αυτό είναι στο… DΝA του Έλληνα, αλλά θα έλεγα ότι η αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να έχει χρώμα και κόμμα. Απλώς πρέπει ο πολίτης να κοιτάζει τις αξίες. Και, επιτέλους, όταν κάποιος θέλει να εμπλακεί στα κοινά, θα πρέπει να μιλάει με τους πολίτες, να απαντά στα ερωτήματά τους, να εξηγεί τις αποφάσεις του. Πρέπει και οι πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη και να ξέρουν γιατί ψηφίζουν και να ξέρουν για ποιον λόγοι οι υποψήφιοι κάνουν αυτή την προσπάθεια να εμπλακούν με την πολιτική.