Γρηγόρης Λέων: Η πολιτική έχει ανάγκη από ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν - Free Sunday
Γρηγόρης Λέων: Η πολιτική έχει ανάγκη από ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν
Γρηγόρης Λέων, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό του Κ. Μπακογιάννη

Γρηγόρης Λέων: Η πολιτική έχει ανάγκη από ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν

Είναι ο πλέον γνωστός ιατροδικαστής στη χώρα μας, ενώ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ιατροδικαστές στην Ευρώπη. Ο Γρηγόρης Λέων είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας και αποφάσισε να ασχοληθεί με την πόλη όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα, την Αθήνα. Είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Κώστα Μπακογιάννη και τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» και μας απαντά στις ερωτήσεις που του θέσαμε.

Πώς ένας ιατροδικαστής αποφασίζει να κατέβει στον Δήμο της Αθήνας;

Πιστεύω ότι όποιος έχει τη δυνατότητα πρέπει να προσφέρει στα κοινά. Προσωπικά, είμαι ένας μάχιμος ιατροδικαστής που, όπως αναγνωρίζουν όλοι όσοι με γνωρίζουν, δεν έχω ανάγκη την πολιτική για να αναδειχθώ κοινωνικά ή επαγγελματικά. Όμως θα μου επιτρέψετε να πω ότι η πολιτική έχει ανάγκη από ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν και δεν επιδιώκουν να κερδίσουν από τη συμμετοχή τους στα κοινά. Με αυτό το σκεπτικό της προσφοράς στην πόλη όπου ζω ώστε να γίνει η ζωή όλων μας καλύτερη έθεσα υποψηφιότητα στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά».

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αθήνα;

Ως δημότης Αθηναίων από τη γέννησή μου και ένας άνθρωπος που ζει σε αυτή την πόλη μέχρι και σήμερα, θα σας πω το πασιφανές, ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η πόλη αυτή έχει εγκαταλειφθεί. Τόσο στην καθαριότητα και στον φωτισμό όσο και στο πράσινο και τις υποδομές υπάρχουν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Αλλά και ως ιατροδικαστής έρχομαι αντιμέτωπος καθημερινά με τα αποτελέσματα της εγκληματικότητας –συνεπακόλουθο της εγκατάλειψης– και μπορώ να σας πω ότι η ασφάλεια είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί τους δημότες της Αθήνας.

Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος με την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη;

Γιατί ο Κώστας Μπακογιάννης είναι ένας νέος άνθρωπος, αλλά με εμπειρία και γνώση για τον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με όσους ανθρώπους συναναστρέφομαι από τα μέρη όπου έχει θητεύσει είτε ως δήμαρχος είτε ως περιφερειάρχης όλοι έναν καλό λόγο έχουν να πουν για το έργο του. Επίσης, είναι σημαντικό ότι ως νέος άνθρωπος έχει φιλοδοξίες και θέλει να αφήσει έργο στην πόλη. Δεν βλέπει την Αθήνα σαν σκαλοπάτι για να συμπληρώσει τα «πολιτικά» του ένσημα. Νομίζω ότι η Αθήνα από τον Κώστα Μπακογιάννη έχει να κερδίσει πολλά.

Το γεγονός ότι έχετε δημιουργήσει ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο δεν θεωρείτε ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στον τρόπο διοίκησης, εφόσον ο Μπακογιάννης εκλεγεί δήμαρχος;

Θα σας έλεγα ακριβώς το αντίθετο. Πράγματι, ο συνδυασμός «Αθήνα Ψηλά» είναι ο μοναδικός πολυσυλλεκτικός συνδυασμός, με κοινό όμως παρονομαστή όλων τις ιδέες και το πρόγραμμα για την πόλη της Αθήνας. Όλοι οι άλλοι βασικοί συνδυασμοί είναι αμιγώς κομματικά σύνολα που προσπαθούν να καταγράψουν τις δυνάμεις τους στην πόλη. Ο Κώστας Μπακογιάννης δημιούργησε μια ομάδα πολυσυλλεκτική, για να διοικήσει τον δήμο με βάση τις ικανότητες του καθενός, και όχι ένα άθροισμα κομματικών στελεχών. Η Αθήνα χρειάζεται σύνθεση και συναίνεση και κυρίως τόλμη και διεκδικητική διάθεση, για να μπορέσει πραγματικά να σταθεί στο επίπεδο αντίστοιχων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Υπάρχουν υποψήφιοι συνδυασμοί που λένε «ψηφίστε εμάς στον πρώτο γύρο και όλοι μαζί μετά θα είμαστε με τον Μπακογιάννη». Κατά τη γνώμη σας, είναι σωστή αυτή η τακτική;

Είναι μια πολιτική απάτη που πράγματι προσπαθούν να επιβάλουν ορισμένοι το τελευταίο χρονικό διάστημα, στην οποία θα πρέπει να δώσουν μεγάλη σημασία οι πολίτες αυτής της πόλης. Κατ’ αρχάς, όποιος θέλει να στηρίξει τον Κώστα Μπακογιάννη στηρίζει τον συνδυασμό του, απλά και ξεκάθαρα. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι βάσει του πρόσφατου εκλογικού νόμου που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, την απλή αναλογική, ο δήμαρχος μένει με τους συμβούλους που θα εκλέξει στον πρώτο γύρο ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα λάβει στον δεύτερο γύρο. Δηλαδή, για να μπορέσει να διοικήσει ο Κώστας Μπακογιάννης, θα πρέπει να λάβει ποσοστό όσο το δυνατόν υψηλότερο και όσο πιο κοντά στο 50% στον πρώτο γύρο. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, σε περίπτωση που ο συνδυασμός λάμβανε ποσοστό στον πρώτο γύρο 35% και στον δεύτερο γύρο 80%, ο Μπακογιάννης θα είχε στη διάθεσή του μόνο 17 περίπου συμβούλους από τους συνολικά 49 δημοτικούς συμβούλους της Αθήνας. Με άλλα λόγια, όποιος θέλει τον Μπακογιάννη για δήμαρχο θα πρέπει στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών να ψηφίσει τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά». Και να συμπληρώσω ότι θα πρέπει να προσέξει επίσης πολύ στην επιλογή των δημοτικών συμβούλων, καθώς αυτοί θα στελεχώσουν τη διοικητική μηχανή που θα κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες της πόλης τα επόμενα τέσσερα χρόνια.